archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Master studije? gde?

4 posters

Ići dole

Master studije? gde? Empty Master studije? gde?

Počalji  Bukinjo Pet Feb 15, 2008 9:08 pm

Mozda neki misle da je rano, ali smatram da je bolje izracunati sve solucije pre vremena, nego kad bude kasno.
Prva stvar je sto ova tema treba da bude univerzalna tj da se vidi na svim godinama, jer definitivno vec mnogi razmisljaju o tome, a ako ne, razmisljace...

Prva stvar koja me muci je skolarina tj kolika je isplativost ulaganja tolikog novca u ovu skolu?
Prica se o cuvenih 4-5 hiljada evra po godini sto je ogromna suma, a definitivno je da vecina ne moze to da iskesira.

Kod mene je ta situacija, da gledam gde bi najkvalitetnije zavrsio master a da pritom bude po manjoj ili istoj ceni, naravno ne racunajuci samo skolarinu, vec i zivot, jer kao polovina nas, nisam domaci ovde...

sledeca stvar je ta sto ne znam i ne zelim da ucim ijedan jezik pored engleskog, jer nemam volje, vremena...znasci gde slusati master a da to nije recimo Engleska, jer stvarno ne mogu da podnesem mentalitet zemlje i sivilo...

voleo bih da se ovo razvije u neku konstruktivnu diskusiju, jer znam da sve ovo interesuje u nekoj meri Smile....

eto, rasprava moze da krene.................sad Very Happy What a Face

Bukinjo

Broj poruka : 126
Datum upisa : 24.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Master studije? gde? Empty Re: Master studije? gde?

Počalji  teodora_xiix Pet Feb 15, 2008 10:07 pm

Posto sada znam sa kim imam posla, mogu da odg i na ovaj post Razz ... sala mala..
Pa, kolega, ja o tome razmisljam vec duze vreme, jer sam nazalost isto upisana kao stranac i znam da me cekaju velike sume ako ostanem ovde na masteru. Ja sam se raspitala kod ljudi sa starijih godina koji su na masteru po bolonji i oni su manje vise zadovoljni. Neki se usudjuju da hvale, a oni koji su po starom oni ga pljuju. Moram da priznam da mi se ne rizikuje toliko da ostajem ovde.
Zato sam se raspitivala za neke fakultete napolju ali nista nesto preterano precizno. Ona Ljilja iz studentske se zali sto svi odlaze u Italiju. I to je istina. Tamo je valjda jeftinije ili daju neke stipendije.
Bec je dobra skola, ali ko zeli da uci nemacki, neka krene odmah Razz . Tamo strani studenti moraju da poloze nemacki u prvom semestru. Do skoro je u Austriji bilo besplatno studiranje za studente iz bih, ali i to bi bilo dobro proveriti.
Sto se tice Francuske, oni imaju bolonju i dobro im ide. E sad-oni su vise okrenuti ka umetnosti(barem oni u Parizu), pa oni koji su zainteresovani za neki tehnicki master ne znam da li tamo mogu nesto da njadju. Mada tamo ima svega. Na faksu su nalepili neki plakat za postdiplomski u Fr ali predpostavljam da isti kontakt moze da se ISkoristi i za master.
Spanija je malo zeznuta jer oni kao imaju bolonju ali u sustini je i nisu nesto dobro usvojili. Pricala sam sa prodekankom saobracajnog fakulteta i rekla mi je da su njoj licno neki dekani iz Spanije rekli da je to samo "make up" kod njih. Steta, posto je tamo zivot idealan za studente. Pogotovo Barselona. U Barseloni je mali problem sto pored spanskog(kastijanskog) mora da se nauci i katalonski jer su cesto predavanja na katalonskom. Tamo imaju dva faksa- privatni i drzavni. Privatni je u Spanuju prestizniji a drzavni van Spanije. Tako to ide.
Sto se tice Engleske- eh, da svima bi nam bilo lakse da su nam predavanja na engleskom. Bilo bi prosto divno usavrsiti jezik..Ali cena je velika. Moja sestra je htela da ide tamo na master(ostala je na Sorboni,u Parizu-600evra)i za to sto je ona htela cene su se setalo od 15 000 evra pa nadalje. U pitanju je teatrologija, pa za arhitekturu ne smem ni da pitam.
Eto, to je ono sto sam nacula ako sam negde pogresila ili ako neko nesto vise zna o svemu ovome -nek kaze.
I da. Savet- u vecini ovoh drzava se obicno vec u februaru salju stavectrebadasesalje za sledecu godinu. Tako,da ovog puta nema onog naseg "u poslednjem trenutku". Ili ima, ali mora da bude u februaru Wink
teodora_xiix
teodora_xiix

Broj poruka : 24
Godina : 37
Datum upisa : 30.12.2007

http://www.kma.org.yu

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Pet Feb 15, 2008 11:42 pm

Jel smem vas dvoje nesto da pitam? Ako vam ne smeta da mi odgovorite, mozete i preko privatnih poruka.

Buki,

Zar ti nisi vodio pravi mali rat sa jedno 20 ljudi koji su prosli kroz ovaj fakultet i koji su te savetovali da na njega ne dolazis i da vidis kako god znas i umes da ostanes tamo gde si bio? Ja sam bio medju prvima koji te je savetovao, ali ne, ti si znao bolje od svih njih? Otkud sad menjas misljenje?

Teodora,

Tebe ne poznajem, ali iznenadio sam se dok sam cesljao kroz archnet, tokom predmeta matematika cad ili sta vec. Ti si dosla iz nekog zesceg inostranstva, pretpostavljam da pricas nekoliko jezika, a u ovu skolu si se upisala kao stranac, sto povlaci sa sobom da si vec platila astronomsku cifru. Ako si se upisala kao stranac pretpostavljam da pored strane rezidencije imas i neko strano drzavljanstvo, zar ti nije bilo lakse, jeftinije i kvalitetnije da ostanes tamo odakle si i dosla, ili da potrazis neku drugu soluciju?

Ima jos jedan decko koji je prakticno finac. Ja ne znam nikoga ko se bavi dizajnom i da ne sanja da to malo prostudira u finskoj. On je tamo mogao besplatno da se skoluje, a mogu misliti kakve su skole, ali je ipak dosao ovde da placa...

Pokusavam samo da nadjem nekog smisla u svemu ovome. Izvinjavam sto guram nos u tudje stvari, ali znatizelja mi ne da mira.
pailhead
pailhead

Broj poruka : 712
Datum upisa : 22.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  teodora_xiix Sub Feb 16, 2008 1:50 am

Very Happy Very Happy Very Happy stranac... da, imam tri drzavljanstva. Srpsko, bosansko i hrvatsko. Very Happy To mene ne cini vecim strancem nego tebe.
Stvar je u tome da nije sve u novcima vec i u onome sto dobijes. Mozda sam ovde platila manje a dobila vise nego sto bih tamo platila i dobila. Mozda jednostavno neko od vas u to ne zeli da poveruje. U svakom slucaju, upisivajuci se na ovaj fax ja sam vec imala u planu da bih volela da idem na na master negde drugde. Tako da ne menjam misljenje. Zato sam vec pocela o tome da se interesujem.
A sto se tice toga da sam trebala da ostanem tamo gde sam bila-meni je zelja bila da studiram u Barseloni, ali spanci nisu toliko gostoljubivi kada su strani studenti u pitanju i godinu dana sam prosla kroz pakao da bih na kraju shvatila da me nece primiti na njihov drzavni fax.
Tamo ipak nije sve belo.
Kada sam zavrsavala gimnaziju, zena koja se profesionalno bavi pomaganjem srednjoskolcima oko biranja i upisa na fakultet me je otvoreno pitala sto se ne vratim u Beograd, da je taj fax uvek bio dobar.
Ono sto dobijes studiranjem u evropskoj uniji je jaka diploma, ali na nekim mestima je to sve.

Jeste smesno sto smo se i kolega B i ja odmah ukljucili u ovo,s obzirom da smo okusii zapad. Jos nam samo fali i Nebojsa(finac kojeg spominjes). Ali razlog zbog kojeg zelim da idem negde za master je samo deo mog nekog dosadasnjeg plana ali ne ogorcenja i nezadovoljstva naseg fakulteta(iako sam besna zbg s2 Smile ).

Smatrala sam da bih trebalo da podelim sa mojim kolegama ono kroz sta sam ja prosla birajuci faks(Sve zemlje koje sam spomenula su mi bile u opticaju kada sam upisivala faks).
teodora_xiix
teodora_xiix

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sub Feb 16, 2008 2:09 am

A reci mi jesi li zadovoljna sa 3 semestra provedena ovde?
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  SoSho Sub Feb 16, 2008 2:25 am

Ako pricas o Nebojsi Antesevicu,decko nije finac,nego Holandjanin... Smile
SoSho
SoSho

Broj poruka : 135
Datum upisa : 18.12.2007

http://www.myspace.com/sosho87

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  teodora_xiix Sub Feb 16, 2008 2:33 am

Very Happy a, dobro,ne znam ga licno, ali sam cula da je stranac, pa sam pomislila da o njemu prica.

Ne mogu da kazem da sam prezadovoljna, niko nije, nas fakultet nije raj na zemlji. Ali po iskustvu, znam da sam vise naucila ovde i osecam se ispunjenijom.
teodora_xiix
teodora_xiix

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Bukinjo Sub Feb 16, 2008 6:44 am

evo da dopunim, Smile
prvo svidja mi se kako tece diskusija Smile

Teodora, ja sam upisan kao nas drzavljanin i sad sam na budzetu jedino sam polagao u drugom roku prijemni jer nemam nasu diplomu srednje...

Fakultetom nisam nezadovljan ali ni zadovljan, definitno mi se mnogo vise svidja nego tebi Dusane, recimo da uzivam duzeci se sa ljudima koji me okruzuju, odgovara mi delimicno kadar, jednostavno ne mogu da kazem da sam nesrecan...a i cale koji je arhitekta se iznenadjuje koliko se sada rade neke iole korisnije stvari koje ti realno trebaju u praksi, dok to pre 20tak godina nije bilo tako...

Kao neko ko je svestran i koga interesuju mnoge stvari a uz to i putovanja, odlucio sam se da krenem sa razmisljanjem o masteru u inostransvu...ipak nije vreme kao nekad da svi studiraju za dj...ipak se treba boriti za dobro obrazovanje, a verujem da nisam preterano uskracen u odnosu na studente u svetu (mozda jedino za uslove rada i organizaciju)...

nesto sam umoran, pisacu sutra i procitati Teodorin post ponovo, nesto nisam uspeo da se unesem u ove sate Razz

laku noc!

Bukinjo

Broj poruka : 126
Datum upisa : 24.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sub Feb 16, 2008 7:04 am

teodora_xiix ::Ali po iskustvu, znam da sam vise naucila ovde i osecam se ispunjenijom.

Kom iskustvu? Ako sam te razumeo, ti si do sad samo ovde studirala?
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  teodora_xiix Sub Feb 16, 2008 12:05 pm

Prvu prvu godinu sam upisala u Barseloni. Bila sam na privatnom faksu na nekoj "nultoj" godini na kojoj smo imali sest od devet predmeta sa prve godine. Bez njihove polozene srednje skole,t.j mature, nisam mogla da idem dalje pa sam i to polozila samo sto ocena nije bila dovoljno visoka za drzavni faks-oni traze prosek od 7,13,a ja sam imala nesto manje. Iako su ovi privatni hteli da me prime, ja sam ipak bila previse razocarana, jer mi bukvallno nista nisu doprineli. Jedino predznanje koje sam imala kada sam se upisala kod nas je bio cad.
Da sam ostala tamo platila bih 6ooo, ili nesto vise, godisnje.
Ja sam zato htela da krenem kod nas pa da na masteru pokusam tamo ponovo. Tesko je kada te koci jezik(mada sam ih ja savladala),i kada ucis nesto novo. Moj prvi cas nacrtne tamo je bio vrlo zanimljiv-covek je sve vreme pricao na katalonskom(sto je tada za mene bio kineski) i ja nisam imala POJMA o cemu prica Very Happy
Posle pola sata je nacrtao pravougaonik na tabli-i da, shvatih da se radi o krovovima Very Happy
teodora_xiix
teodora_xiix

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu