archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Jel arhitektura za mene???

+9
Milica11
ArhimanQ700
ocelot
remusita
looneyM
ameridojtega
Angel22
CKAJBOKEP
radnaskelA
13 posters

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Jel arhitektura za mene??? Empty Jel arhitektura za mene???

Počalji  radnaskelA Pet Jan 09, 2009 7:44 pm

Cao svima,kao sto i naziv teme kaze treba mi mala pomoc oko ovog fakulteta jer se kolebam da li da probam da ga upisem. Ali ovo ne bi ni pitao da uvek ne postoji ono ALI!
ALI...
Ja nemam pojma da crtam slobodnom rukom(cica-glisa je za mene umetnost),dok opet tehnicko crtanje rasturam.
Apsolutno me ne zanima umetnost,niti bilo sta sto ima veze sa njom.
ALI...
Ide mi od ruke: TC,AutoCad,snalazeje u prostoru...sa 3D objektima...
Drugim recima ja sam masinac koji mrzi matematiku,proracune...i bilo sta sto ima veze sa brojevima,zato mi se lenjiri lepe za prste.
Pa ako neko moze da mi kaze na osnovu gore navedenog da li je arhitektura za mene ili nije...
Unapred hvala svima!

P.S. Poceo bih da vezbam i to crtanje rukom,ali sam polomio rame tako da do marta nista.

Poslednji izmenio radnaskelA dana Sub Jan 10, 2009 6:02 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
radnaskelA
radnaskelA

Broj poruka : 3
Datum upisa : 09.01.2009

Nazad na vrh Ići dole

Jel arhitektura za mene??? Empty Re: Jel arhitektura za mene???

Počalji  CKAJBOKEP Sub Jan 10, 2009 1:28 am

za tebe je druzhe gradjevina ili eventualno... hm nemam pojma...Smile
arhitektura vise njie ono shto je nekada bila... sad je sve abstrakcija,
umetnost... nema tu vishe crtanja kao pre... sad je sve zamenio komp..
a mozhda je i malo kasno da krenesh sad da se spremash...
poshto je za crtanje potrebno malko vishe vezhbe...Sad
CKAJBOKEP
CKAJBOKEP

Broj poruka : 168
Godina : 36
Datum upisa : 02.11.2007

http://myspace.com/justvlajko

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  radnaskelA Sub Jan 10, 2009 6:09 pm

Znaci ipak se svodi na umetnost i ta preseravanja...pa jel ima takvih predmeta (umetnost,istorija umetnosti,crtanje slobodnom rukom...)?
A sto se tice pripreme za upis(onj deo gde se crta rukom) znam da sam malo zakasnio al ako se odlucim da probam da ga upisem nesto cu improvizovati...mat cu da spremim,kao i one druge testove+31 bod iz skole+ako izvucem nesto na crtanju...mozda me i prokenja da upadnem na budzet...jel mozes da mi kazes svoja iskustva sa prijemnog?
I jel moze ova moja zamisao da prodje?
radnaskelA
radnaskelA

Broj poruka : 3
Datum upisa : 09.01.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Sub Jan 10, 2009 7:13 pm

Skaj mislim da prenagljujes sa stavom, covek je rekao da mrzi proracune i matematiku... To sto je rekao da ne voli umetnost ne znaci da nije kreativan, jer je to bitan element... Ja takodje mrzim bubanje raznih podataka, bitna je sustina... Za tebe Radnaskela, ako sebe pronalazis u arhitekturi, tj ako zelis da stvaras arhitekturu koja ima estetsku vrednost, koja imaju funkcionalnu i konstrukcijsku vrednost takodje, onda je to pravi cilj. Arhitektura nije puko iscrtavanje fasada, preseka, nego kako kazem stvaranje, shvatanje, da uvek sebi postavljas pitanja kako moze i sta moze (danas je tehnologijom odmaklo, da se svaki san moze ostvariti, mada se postavlja pitanje novca). Trebas imati viziju o nekom prostoru, viziju svoje arhitekture Cool Ako shvatas prostor, tj ako mozes da ga zamislis i sprovedes u delo svoju ideju onda je to to Smile
ja posle zavresene ATS skole mogu da radim kao crtac (eventualno da radim modele) ali ipak zelim nesto vise, ne samo da ucesvutvujem u necijem stvaranju vec sam da stvaram viziju i arh.
Ima filozofije u tom procesu sta i kako, nista nije bez razloga Very Happy
Valjda sam uspeo malo pojasniti.
E sad sto se tice prijemnog, jedino je mozda cena previsoka (cini mi se da je 12 000 din. bilo). Prijemni nije tezak, samo zavisi sta ce se desiti u tih 4 sata, da li ces biti miran ili ce te uhvatiti frka.
Ja znam jednu devojku koja je isla samo na ubrzani kurs od mesec dana na faxu i bila je 100 i neka, upisala se na budzet. Zavisi od srece najvise, i od toga kako ces biti raspolozen u tih 4 sata, na vrucini i drugih elemenatrnih nepogoda Smile
Angel22
Angel22

Broj poruka : 434
Godina : 37
Datum upisa : 31.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  ameridojtega Ned Jan 11, 2009 6:32 pm

Ne
ameridojtega
ameridojtega

Broj poruka : 79
Datum upisa : 11.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  looneyM Pet Jan 30, 2009 9:18 pm

Naravno da ti treba umetnost za arhitekturu,sta je poenta u suprotnom? Ne mozes ti nesto da stvoris ako nisi upoznat sa onim sto je stvarano ranije,sto se radi trenutno.... Ako te to vec ne interesuje,bolje idi na gradjevinski,i tamo imas AutoCad,tehnicko crtanje,prostor itd,a nema brige oko prijemnog Wink

looneyM

Broj poruka : 1
Datum upisa : 30.01.2009

Nazad na vrh Ići dole

Jel arhitektura za mene??? Empty //////

Počalji  remusita Čet Jun 04, 2009 12:40 pm

ja se izvinjavam sad zavrsavam prvu godinu srednje i zanima me arhitektura,pa sam hteo da vas pitam da li arhitektura ima neke veze sa fizikom posto ja nju nemam pojma a matematiku razbijam........

remusita

Broj poruka : 1
Datum upisa : 04.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  ocelot Uto Jun 09, 2009 2:21 am

ima uglavnom sa statikom,ali to je laka oblast fizike
ocelot
ocelot

Broj poruka : 67
Datum upisa : 11.07.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  ArhimanQ700 Sre Jun 10, 2009 10:26 pm

Baki bezi sto dalje od arhitekture vidis da se svake godine uvek iznova ljudi cimaju oko uslova studiranja.Dodjes nekako do trece al dalje NEMA...pa ti vidi
Nekad je moglo a sad NEMA!!!!!
ArhimanQ700
ArhimanQ700

Broj poruka : 22
Godina : 36
Datum upisa : 05.07.2008

http://www.freewebs.com/arhimanq700

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Pet Jun 12, 2009 4:23 pm

ArhimanQ700 ::Baki bezi sto dalje od arhitekture vidis da se svake godine uvek iznova ljudi cimaju oko uslova studiranja.Dodjes nekako do trece al dalje NEMA...pa ti vidi

Dobro je Arhiman sto si promenio pricu
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Milica11 Pet Jun 12, 2009 5:52 pm

Moze li neko da mi kaze nesto vise o prijemnom, pripremnim casovima i sve to...? Zavrsila sam trecu god, i citajuci prethodne postove, mislim da sam izabrala pravi fax za sebe, samo me zanima kako to sve funkcionise jer jedino sto sam gledala jesu predmeti na sajtu arh, i jako malo znam o svemu tome. Gde je najbolje spremati se za prijemni, na fakultetu ili privatno kod profesora? Sa matematikom nemam problema, a i crtanje slobodnom rukom mi jako dobro ide, radila sam ilustracije i korice za zbirku, ali znam da mi treba dobra priprema za arh...
Hvala unapred...
Milica11
Milica11

Broj poruka : 26
Godina : 33
Datum upisa : 12.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Marko™ Sre Jul 22, 2009 6:35 pm

Ja matematiku kapiram. Znam da je kapiram. U gimnaziji, mi se ogadila zbog jedne tuke koja je navodno profesor, a pre sam taj predmet obozavao, za prijemni za srednju sam presao onu zbirku 7 puta dok nisam skapao, al me nikad nije mrzelo da je radim.

Sto se tice crtanja, mnogi su mi rekli da jako lepo crtam, jedini problem je sto ne znam da crtam ljude (likove). Mislim znam, ali nije to to.
Marko™
Marko™

Broj poruka : 85
Datum upisa : 22.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  šmizla Sre Jul 22, 2009 10:16 pm

Ma niko ti ne trazi da crtas perfektno, daleko od toga. Nemoj brines. Wink

šmizla

Broj poruka : 105
Datum upisa : 04.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  EddieMcCleister Čet Jul 23, 2009 1:41 pm

@Milica11:
Што се тиче пријемног, потребно је да умеш да капираш, тј. биће ти лакше. А за пријемни није потребно да умеш да црташ људске главе, осим ако га, као задатак, не извуку "на лутрији". с: Углавном је један задатак са живим елементима (нисам никада чуо да се цртала глава), остало је, мање више лако. Да би добро урадила цртање, потребно је да умеш да нацрташ оно што видиш (задатак, композиција), да имаш смисла за компоновање (углавном два задатака, декомпозиција и још један), да имаш добро памћење (један задатак, типа "Нацртати знак Кока-Коле" или тако нешто), и последњи ти је нека глупост, коју треба да нацтраш за минут или два.

Све остало је чисто капирање. Мада, за математику ти је потребно да знаш понешто из стереометрије.
EddieMcCleister
EddieMcCleister

Broj poruka : 227
Datum upisa : 16.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  ocelot Pet Jul 24, 2009 3:27 pm

tj. za stereometriju ti je potrebno da znaš po nešto iz matematike Laughing
ocelot
ocelot

Broj poruka : 67
Datum upisa : 11.07.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  EddieMcCleister Pet Jul 24, 2009 7:31 pm

Embarassed Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
EddieMcCleister
EddieMcCleister

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Milica11 Čet Avg 13, 2009 1:23 pm

@EddieMcCleister
Hvala...
MAtematika mi bas ide od ruke, to mi nije problem, a i od oktobra krecem na casove crtanja... valjda ce sve biti ok
Milica11
Milica11

Broj poruka : 26
Datum upisa : 12.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  EddieMcCleister Čet Avg 13, 2009 3:43 pm

Нема на чему. Smile Бићеш у реду с цртањем, и ја сам имао сличан случај као ти.
EddieMcCleister
EddieMcCleister

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Jeca_92 Čet Sep 03, 2009 12:58 pm

ArhimanQ700 ::Baki bezi sto dalje od arhitekture vidis da se svake godine uvek iznova ljudi cimaju oko uslova studiranja.Dodjes nekako do trece al dalje NEMA...pa ti vidi

Pa kako onda iko postane arhitekta,msm,valjda ga zavrsi neko confused ...I sta je potrebno da bi se zavrsio fax...?Ne razumem tu frku oko mastera,jel se to placa uwek ili samo ako nisi na budzetu? affraid
Jeca_92
Jeca_92

Broj poruka : 19
Datum upisa : 24.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Čet Sep 03, 2009 1:40 pm

Jeca_92 ::

Pa kako onda iko postane arhitekta,msm,valjda ga zavrsi neko confused ...I sta je potrebno da bi se zavrsio fax...?Ne razumem tu frku oko mastera,jel se to placa uwek ili samo ako nisi na budzetu? affraid

Dugacka je ta prica, da bi se reklo u par reci... Evo ovde imas neke kratke informacije zasto se dize frka oko cuvenog mastera... Ukratko nije reseno pitanje sta si posle trece godine, imas neko zvanje a nemas diplomu, drzavni aparat te ne prepoznaje sa tim zvanjem i otprilike dodjes na ono sto si posle srednje... A svi fax upisuju da bi projektovali, da bi stvarali, a ne da sluze eventualno za crtace ili slicno... Zato je master bitan jer ti on posle omogucuje da se zaposlis kao arhitekta, dve-tri godine radis, posle polazes ispit pred komorom i dobijas licencu za projektovanje...
http://www.novibeograd.info/smf/index.php?topic=5357.msg183000
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Jeca_92 Čet Sep 03, 2009 10:02 pm

AUUUUUUUUUUUU...pa owaj master je ludilo blago receno!...Jel su ti ljudi normalni? Mad Uzas,ispada da ljudi koji vole arhitekturu i koji zele da jednog dana projektuju moraju da daju ogromne pare za isto....i newerowatno mi je da se o swemu tome ne zna nista sa preciznoscu osim cene...Ludilo totalno....I to sa budzetom na masteru mi nista nije jasno...koliko sam ja shvatila,ako udjes na budzet na prvoj godini to ti traje,u najboljem slucaju(ako ne popadas koju god) do trece godine a onda opet frka oko budzeta(werowatno sa onim bodowima koje ne razumem kako sakupis,pretpostavljam da swaki ispit wredi odredjeni br...)...I na masteru werowatno da bi usao na budzet treba da budes cudo od choveka,msm,u fazonu da swaki ispit das sa minimalnom ocenom 8 ili 9,a citala sam da postoje profesori kod kojih polozi jedan od 180 studenata!!!!!! affraid affraid affraid affraid affraid ....Sad sam tek uplasena Sad Sad Sad
Jeca_92
Jeca_92

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Čet Sep 03, 2009 11:25 pm

Jeca_92 ::AUUUUUUUUUUUU...pa owaj master je ludilo blago receno!...Jel su ti ljudi normalni? Mad Uzas,ispada da ljudi koji vole arhitekturu i koji zele da jednog dana projektuju moraju da daju ogromne pare za isto....i newerowatno mi je da se o swemu tome ne zna nista sa preciznoscu osim cene...Ludilo totalno....I to sa budzetom na masteru mi nista nije jasno...koliko sam ja shvatila,ako udjes na budzet na prvoj godini to ti traje,u najboljem slucaju(ako ne popadas koju god) do trece godine a onda opet frka oko budzeta(werowatno sa onim bodowima koje ne razumem kako sakupis,pretpostavljam da swaki ispit wredi odredjeni br...)...I na masteru werowatno da bi usao na budzet treba da budes cudo od choveka,msm,u fazonu da swaki ispit das sa minimalnom ocenom 8 ili 9,a citala sam da postoje profesori kod kojih polozi jedan od 180 studenata!!!!!! affraid affraid affraid affraid affraid ....Sad sam tek uplasena Sad Sad Sad

Polako... Ono gore je pisala koleginica koja je zavrsila po starom sistemu. Tad je bilo to moguce, doduse mogao si da polazes u nedogled, sad imas pravo na 3 puta u svakom roku i eventualno 4 rok ako ti je ostao jedan predmet samo... Sad je Bolonja uveliko... Kod moje generacije je prosecna prolaznost do trece godine bila 85%, sto je veliki procenat... Sto se tice bodova, tj ESPB (Evropski sistem prenos bodova) svaka godina nosi 60 ESPB. 1 ESPB iznosi opterecenje od 28 sati tj. ako neki predmet vredi 1 ESPB tu ti je uracunato u vreme i predavanje i spremanje ispita i kolokvijumi i sam ispit. Ono sto se cesto desava, jeste lose rasporedjeno opterecenje, pa tako dolazi cesto da umres od posla iz predmeta koji nosi 2 ESPB a recimo neki predmet koji nosi vise tih ESPB ti dodje mnogo laksi (a trebalo bi obratno).
Na neki nacin moze da se ostane na budzetu do trece godine, pod uslovom da ne padnes godinu onda definitivno gubis status, ali ni to nije sigurno ako imas prosek 6.0, jer rangiraju (po zakonu od prosle godine bi trebalo sve - i budzet i samof.) i prosiruju za 20% tj od 140 mesta prosiruje se za 28 mesta (ukupno 168). Evo sad trebaju da rangiraju ljude koji su zavrsili prvu i drugu godinu (samo je pitanje da li ce po zakonu od prosle godine sve ili samo samofinansirajuce, to zavisi od cefa faxa) kao i nas koji treba da upisemo master (mi u svakom slucaju moramo da se rangiramo zbog novog indexa tj. broja ).
Preporucujem da se procita sta je jedan kolega pisao, sto je proziveo i sta ga snaslo u toku studiranja, vidjenje stvari iz njegovog ugla http://shmarhitektura.blogspot.com/
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Jeca_92 Pet Sep 04, 2009 11:32 am

Angel,procitala sam ono sto si postavila i stvarno je strasno...mislila sam da je na fakultetima organizacija mnogo bolja No
Jeca_92
Jeca_92

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  EddieMcCleister Pet Sep 04, 2009 11:35 am

Овде изгледа као најгора...
EddieMcCleister
EddieMcCleister

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Jeca_92 Pet Sep 04, 2009 11:44 am

EddieMcCleister ::Овде изгледа као најгора...

Ma strasno...a tolike se pare daju za studije... Evil or Very Mad
Jeca_92
Jeca_92

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu