Pitanje u wezi prijemnog..(hiljadito jubilarno:DDD)
+6
Milica11
Jokac
meow
EddieMcCleister
šmizla
Jeca_92
10 posters
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Pitanje u wezi prijemnog..(hiljadito jubilarno:DDD)
E owako,ja sam treci razred gimnazije i razmisljam o arhitekturi,medjutim bas sam se uplasila owde na forumu kad widim koliko se treba spremati i sta se swe zadaje na prijemnom...Matematika mi je uwek isla dobro(osim trigonometrije)...Ono sto me brine je crtanje,naime,ja nisam neki narociti talenat,ali ni ne crtam lose,pa me zanima da li je moguce uci na budzet i pored toga?Narawno namerawam da idem na pripreme od septembra do juna,samo jos ne znam gde...Arhitekturu volim i kreativna sam,ali mi to crtanje zadaje nevidjenu glavobolju ...Recite mi,na osnovu vaseg iskustva,da li je moguce uvezbati to crtanje predanim radom?Hwala..
Jeca_92- Broj poruka : 19
Datum upisa : 24.08.2009
Re: Pitanje u wezi prijemnog..(hiljadito jubilarno:DDD)
Naravno da je moguce, pa nismo mi neki super crtaci... Ja sam sasvim prosecna kad je rec o crtanju, a super sam uradila prijemni...
Cak smatram da ne moras toliko dugo da ides na pripreme. Da mogu da vratim vreme, krenula bih recimo u januaru (a isla sam od novembra). U svakom slucaju uzivaj u trecoj godini i nemoj jos da se smaras oko toga.
Cak smatram da ne moras toliko dugo da ides na pripreme. Da mogu da vratim vreme, krenula bih recimo u januaru (a isla sam od novembra). U svakom slucaju uzivaj u trecoj godini i nemoj jos da se smaras oko toga.
šmizla- Broj poruka : 105
Datum upisa : 04.02.2009
E hwala...Ni ne mislim da se spremam sada,samo se raspitujem da bih se odlucila konacxno da li cu na owaj fakultet
Требало би мало да прчиташ остале теме на овом форуму, могла би да нађеш доста корисних ствари.
EddieMcCleister- Broj poruka : 227
Datum upisa : 16.06.2009
pa sve zavisi..
mene je recimo crtanje izvuklo, da nisam imala maksimum mozda ne bih bila na budzetu
mene je recimo crtanje izvuklo, da nisam imala maksimum mozda ne bih bila na budzetu
meow- Broj poruka : 41
Datum upisa : 12.01.2009
Благо теби на цртању. Ја у јуну нисам ишао на припреме, а нисам ни цртао код куће, тако да ме је просек из средње спасио.
Pa ja cu se u swakom slucaju truditi da to uradim sto bolje mogu,mada me wadi i prosek...posto sam jak odlican...E da,jel imate neke stwari bar okwirno koje su bile na prijemnim,poput onog zadatka sa kockom,taj sam resila,pa nesto na tu foru...I da,neko je napisao da treba vise da citam forum...Pa citam ga uprawo sada ...Nadam se da cu naci neke podatke koji mi trebaju...Hvala svima na odgovorima
Procitaj sve teme na ovom podforumu, da ti ne bismo opet pisali sta je bilo na prijemnom (a bilo je reci o tome).
Poenta je u tome da provalis sta ti dobro ide i da se tu maksimalno potrudis da uzmes max. Uz ok bodove iz skole, nece da bude lose.
Mene je ostatak izvukao. Znala sam da sam iz crtanja prosecna, i uzela sam onoliko bodova koliko sam i ocekivala. Al matis i razumevanje sam rasturila. Logiku sam imala 3/6 sigurno tacnih... Sto je dovelo do 50 i nekog mesta, na budzetu naravno.pa sve zavisi..
Poenta je u tome da provalis sta ti dobro ide i da se tu maksimalno potrudis da uzmes max. Uz ok bodove iz skole, nece da bude lose.
šmizla- Broj poruka : 105
Datum upisa : 04.02.2009
Najbitnije je da odes na prijemni bez treme...crtanje moze,a i ne mora da ti znaci....ja sam crtanje super odradila ali sam zato ostalo zabrljala....
Jokac- Broj poruka : 25
Godina : 34
Datum upisa : 24.09.2008
E pa super,ja jos uwek ne znam u cemu sam najjaca,waljda se to widi kad odes na pripreme ...Ma nije to tako tesko kol'ko widim
С таквим ставом није тешко само би требало да и у правим тренуцима будеш забринут...
Dobro je sto imas takav stav i nadam se da ces ostati pri tome do kraja... ali opet ljudi prvo se cimamo oko prijemnog koji se jako razlikuje od prijemnih na ostalim fakultetima, nekako dodjete do trece, a koliko vidim mnogi ljudi ostanu na trecoj, bolje reci ni na cemu?! Po ovome sto sam ovde videla, ako nemas pare ili ogroman prosek ovde nemas sta da trazis...
Milica11- Broj poruka : 26
Godina : 33
Datum upisa : 12.06.2009
Novac, novac i samo novac ti je odlucujuci faktor... Da li imas ili ne i da li si spreman da das 3000 ili 5000 ili 10 000 evra za ono sto ti nude... To je problem sto tu oni manipulisu... Tri godine ti ne znace bez zadnje dve, kao da nisi ni upisivao fax... Ne mora da znaci da ce prosek biti odlucujuci (moze da se desi), kod nas se ne zna uopste koliko ce mesta biti na budzetu na masteru, a moze da se desi i nula, tako da ti ne znaci mnogo i da imas 9.50 ako nemas da platis... Samo cu napomenuti, da se ministar Obradovic par puta oglasio kada je rec o diplomskim studijama na nivou Beograda i Srbije da to uopste nije predvidjeno da drzava finansira... To znaci da ce se placati... Kod nas na arhitekturi su prve generacije mastera izasle na celom Univerziteta. Kod nas je problem sto mi i nemamo diplomu posle trece godine (bachelor) i koju ce priznati i drzava i fakultet i Inzenjerska komora...
Angel22- Broj poruka : 434
Godina : 37
Datum upisa : 31.01.2008
To je blago receno strasno! Kako ih nije samo sramota jer ja koliko znam za Arhitekturu u inostranstvu npr Italiji ili Austriji treba izdvojiti mnooooogo manje novca
Jeste, strasno... Evo ovde ima detaljnije o tome... Vec sam kacio, ali nije na odmet ponovo da okacim...
http://www.novibeograd.info/smf/index.php?topic=5357.msg183000
http://www.novibeograd.info/smf/index.php?topic=5357.msg183000
To uopste nije fer... ...Cak i bas bas bas dobri studenti moraju imati dosta love da bi zavrsili aarhitekturu ...A sto se tice tezine faxa,kako tu stoje stwar?Mas,da li postoje ispiti koji se ,,ne polazu'' tj,prodje troje-cetvoro od 100?Koji su najtezi predmeti?
Jeca_92 ::To uopste nije fer... ...Cak i bas bas bas dobri studenti moraju imati dosta love da bi zavrsili aarhitekturu ...A sto se tice tezine faxa,kako tu stoje stwar?Mas,da li postoje ispiti koji se ,,ne polazu'' tj,prodje troje-cetvoro od 100?Koji su najtezi predmeti?
Zato postoji forum da bi se videle informacije i da bi se culo misljenje ljudi koji su na faxu i koji trebaju da upisu Generalno gledano mislim da se napreduje dosta jer recimo ja kad sam upisivao nisam imao ni pojma sta se desava, kako to ide i sta me sve ceka. Danas je mnogo bolje
Mislim da sam vec navodio podatak da je prolaznost generacije oko 85% -> sto je veliki procenat (svako moze da izracuna koliko je 85% od 280-300 ljudi koliko se krece jedna generacija) -> sto znaci da je olaksano polaganje ispita... Ne postoje ispiti gde poloze 3-4 osobe, to je bilo po starom planu (to je na onom forumu pominjala koleginica koja je zavrsila po starom planu). Da bi pao nesto, ali bas pao, morao bi da to zelis da uradis, jer jednostavno i sa malo truda mozes da polozis...
Problem koji se javio kod ovog novog sistema jeste to da se odomacilo prepisivanje (ne u onom obliku sto znamo, to se desava) u pogledu da dobijes ispitne zadatke ili za kolokvijume od nekoga sa faxa, od kolega nikada od asistenata ili profesora, i bas se to desi na ispitu u 100% nepromenjenom obliku. Tako da se tu pravi apsurd od polaganja ispita. Recimo iz arhitektonskih konstrukcija 2 i 3 ponavljaju vec nekoliko godina iste ispitne zadatke, i u svakom roku imas iste ispitne zadatke... Mozda jeste olaksanje na neki nacin, ali te dovodi da mehanicki bez razmisljanja "odradis" to... I uvek sam se pitao (posto sam ja stalno bio na predvanju, nisam zabusant) kako se odjednom i odnekud pojave ti zadaci... Jednostavno nikad nisam bio na izvoru toga...
U mojoj generaciji se desilo da je oko 150 ljudi palo iz predmeta Istorije arhitekture i naseljvanja 2 (menjali su nam u toku godine profanku a samim tim i nastavni plan, i doslo je do kolapsa i trebalo je uciti iz knjiga koje zajedno imaju oko 2000 strana, a predmet nosi oko 2 ESPB -> da napravim paralelu, na Pravnom fakultetu Rimsko pravo nosi 14 ESPB i skraceno je na 2500 ili 3000 strana), oko 50% generacije je palo, a prosecna ocena iz predmeta je bila 5.96... Cini mi se da je taj predmet kod nas bio najgori po podacima i prolaznosti u prvom roku... U prvoj godini su Arhitektonske konstrukcije 1 teske (ne mora po znanju da bude) jer ispit traje 3 sata i dodje kao ponovljeni prijemni ispit jer crtas 3 sata i ne sklanjas glavu sa papira... Na drugoj je bubacina od istorije arhitekture, po kolicini gradiva teska (ako nesto nisu izmenili zbog izuzetno losih rezultata kod nas) i na trecoj godini malo je urbanizam tezak (jer se prve 2 godine pominje kroz male predmete u filozofskom smislu, a na studiju to trebas da primenis u prakticnom smislu). To je neko moje misljenje
Angel,hvala ti puno,bez tvojih informacija ne bih imala pojma o studijama ...Koliko vidim studije su wise skupe nego teske(koji bedak)...Meni nije problem da ucim(bar do sada ),ali te pare mi jesu itekako veliki ...Ali dobro,protesti su tu
Nema na cemu Tu smo mi starije kolege da pomognemo u nasoj moci Da, jesu protesti su tu i uvek jedna od opcija, ali se nadam danu kada ce ovaj problem oko cene biti resen na neki primereniji nacin i kada ce se ovo "rasulo" koje vlada resiti jednom za svagda
Pa narawno.to bi bila sigurno najbolja opcija...Ali nesto mi se cini da nema bas neke vajde od toga
Videcemo, ne treba biti pesimista Treba biti pozitivan i boriti se da budu sto bolji uslovi studiranja
ne brinite za proteste.. priključiću se ako treba iako sam završio na fizici
takođe se slažem oko toga da fucks nije toliko težak koliko i skup.. onda nam niknu novi stabeni blokovi u raznim neukusnim bojama
takođe se slažem oko toga da fucks nije toliko težak koliko i skup.. onda nam niknu novi stabeni blokovi u raznim neukusnim bojama
ocelot- Broj poruka : 67
Datum upisa : 11.07.2008
ocelot ::ne brinite za proteste.. priključiću se ako treba iako sam završio na fizici
Aj sad...pa to sto fax nije tezak je zbog toga sto na prijemnom prodju samo talentovani i vredni ljudi,tj,ostanu samo najbolji i najvredniji,za njih fax nije tezak....A ovi novi blokovi zgrada koji nicu,nemam zamerke,osim toga sto se 1000 puta desava da se pored oronule sive zgrade sagradi neka ,,nabudzena'' staklena..To mi se ne svidja,jer nekako odudara od okoline...mada ja jos nisam ni upisala arhitekturu a vodim polemike
Pa valjda ce se svako normalan prikljuicti protestu jer je pitanje njegove buducnosti (mislim na studente arhitekture)... ali strasno je sto sam ja (a verujem i jos puno ljudi) o svemu ovome tek saznala ovde na forumu jer je izgleda prikrivano od medija ili im nije bila zanimljiva tema... ja se iskreno nadam da ce se nesto ubrzo prmeniti.
I koliko mesta za master drzava finansira?
Milica11 ::Pa valjda ce se svako normalan prikljuicti protestu jer je pitanje njegove buducnosti (mislim na studente arhitekture)... ali strasno je sto sam ja (a verujem i jos puno ljudi) o svemu ovome tek saznala ovde na forumu jer je izgleda prikrivano od medija ili im nije bila zanimljiva tema... ja se iskreno nadam da ce se nesto ubrzo prmeniti.
Iznenadilo bi te da ne postoji konsensuza oko najbitnijih pitanja... Ako ti kazem da sam ja bio 11 dana na blokadi, a imam prosek preko 9, a ljudi koji imaju oko 7 ili 8 se nisu pojavljivali (zbog sebe) onda to predstavlja apsurd (oni su ugrozeniji od mene)... Heh Vidis Milice, ja kad sam pocinjao fax nisam ni znao sta me ceka, tako da je ovo napredak Bar da se podigne svest na visi nivo... Mediji su nasu blokadu ignorisali 11 dana, svasta je snimano, a mozda je 1% toga pusteno stvarno u javnost... Ovde se moze pratiti sve sto je vezano za proteste https://www.youtube.com/view_play_list?p=1F8932AAF05D33E4 Mora da se promeni, ako se ne promeni, onda ce ljudi placati koliko oni traze, a tad nece ni biti bitno da li si talenat ili ne... Za master se nista ne zna, jer Vlada nije donela odluku... Pitanje je stvarno koliko ce biti budzetskih mesta a da ne kazem da se nismo ni upisali, da se ne zna koliko ce nas biti, a nastava pocinje 14. septembra...
ps.
Sto se tice arhitekture, mislim da je rano govoriti o tome... Ako mene pitate, ne mora da znaci ako ti neko pruza znanje (tj ne pruzi ti koliko treba) da je to glavni uzrok staklenih ili sarenih zgrada... Glavni problem je u novcu, jer ako neko ima novac, on moze da dikitra arhitekturu... Tako je kod nas... Ovo kazem na osnovu nekih stvari koje znam i koje sam iskusio... I tako je nastao sav haos u Beogradu...
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Strana 1 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu