archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kako na praksu?

2 posters

Ići dole

Kako na praksu? Empty Kako na praksu?

Počalji  pailhead Sub Apr 26, 2008 9:25 pm

Da li postoji mogucnost da se tokom master studija odradi inostrana
praksa. Pod praksom podrazumevam vremenski period ne kraci od 6 meseci,
ne duzi od 18.

Kako se to odrazava na studije, ako je uopste izvodljivo?

Cujem da je skoro svaki student, tokom ovih pionirskih master godina, imao priliku to da odradi, pa me zanima kakva je procedura. Da li se gubi godina zbog toga, da li se zamrzava, da li uopste moze da traje tako dugo?

U kom periodu se to obicno odradi?
pailhead
pailhead

Broj poruka : 712
Datum upisa : 22.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Kako na praksu? Empty Re: Kako na praksu?

Počalji  Urbanista Sre Apr 30, 2008 5:24 pm

Koliko ja znam - praksa više nije obavezna...
Urbanista
Urbanista

Broj poruka : 545
Datum upisa : 19.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Apr 30, 2008 8:58 pm

Obavezna je nekom ko zeli da nauci nesto, i iskusi rad u drugacijoj sredini...
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Sre Apr 30, 2008 11:59 pm

Pa zašto onda mešaš Master studije i praksu?! Šta briga fakultet da li ti ideš na Madagaskar ili kod Fostera u biro?!

Upravo ti to i govorim... možeš ti na praksu ali to nema veze sa studijama.
Možeš i u stare dane na paksu.

Jesu bili mnogi ali leti i svakako kraće od 6 meseci. Rekord koji ja znam je nešto više od 3 meseca ali leti, a kada su se vratili završavali su obaveze koje su im ostale i fakultet ih nije pitao kako su se proveli...

Mislim da zamrzavanje godine više ne postoji, na nekim fakultetima su se odavno bunili zbog toga. Mada, sada je sve komercijalizovano pa je najbolje da pogledaš cenovnik u Službi ili pitaš za pravni lek i koliko bi koštao.
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Maj 01, 2008 3:56 am

Мировање права и обавеза студената Члан 79.

(1)Право на мировање обавеза студент има:

1)за време одслужења и дослужења војног рока,
2)за време одржавања трудноће,
3)за време припрема за олимпијске игре, светско или европско првенство, када има статус врхунског спортисте,
4)за време теже болести која онемогућава студирање,
5)у случају упућивања на стручну праксу дуже од шест месеци,
6)неге властитог детета до годину дана живота и
7)за време трајања праксе у иностранству, преко рока предвиђеног студијским програмом.

(2)Студент који је био спречен да полаже испит због болести или одсуства због стручног усавршавања, у трајању од најмање три месеца, има право да полаже испит у првом наредном року. Услов за остваривање овог права је подношење оправдања за одсуство најкасније 7 (седам) дана након термина пропуштеног испита.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Maj 01, 2008 4:03 am

Dakle, ako uzmemo u obzir moj post iznad:

Urbanista ::Pa zašto onda mešaš Master studije i praksu?! Šta briga fakultet da li ti ideš na Madagaskar ili kod Fostera u biro?!

Меšam zato što je praksa vezana za studije, i to spominje i rekuliše statut FAKULTETA.

Urbanista ::
Upravo ti to i govorim... možeš ti na praksu ali to nema veze sa studijama.
Možeš i u stare dane na paksu.

Govoriš i grešiš. Pošto je praksa vezana za studije, kao i status studenta, i pošto se pominje i reguliše statutom FAKULTETA, možemo ipak zaključiti da ima veze sa studijama.

Jesu bili mnogi ali leti i svakako kraće od 6 meseci. Rekord koji ja znam je nešto više od 3 meseca ali leti, a kada su se vratili završavali su obaveze koje su im ostale i fakultet ih nije pitao kako su se proveli...

Zato i pitam kako ovo funkcioniše u praksi, (stvarnom životu, ne u teoriji, ne u praksi o kojoj je reč).

Ono što me zanima je:

• Otkud uopšte tri meseca tokom leta, kada u najboljem slučaju, ako se polože svi ispiti u junu, ostaje jedva dva meseca izmedju nekog 17og jula kada se obično završi junski rok, pa do 14og septembra kada obično počne školska godina.
  • Da li to znači da je praksa rezervisana samo za one srecne dovoljno da daju sve ispite u junu, pošto u suprotnom, nema se ni mesec dana koji mogu za to da se izdvoje.
  • Zašto se nešto kraće od 3 meseca uopšre naziva praksom. To je ništa.

Mislim da zamrzavanje godine više ne postoji, na nekim fakultetima su se odavno bunili zbog toga. Mada, sada je sve komercijalizovano pa je najbolje da pogledaš cenovnik u Službi ili pitaš za pravni lek i koliko bi koštao.

Misliš... pogrešno. Gore je izvod iz novog statuta, koliko mi se čini, ali nisam siguran, ovaj član se ne razlikuje ni u starom statutu, niti u skorašnjim zakonima.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Čet Maj 01, 2008 1:40 pm

Drago mi je da si me poslušao i pogledao tabulu razu...

pailhead ::Мировање права и обавеза студената Члан 79.
...
5)у случају упућивања на стручну праксу дуже од шест месеци,

Bojim se da je ovo "rupa u zakonu" i verovatno su mislili na fenomen upućivanja studenata od strane fakulteta, što se doduše dešavalo ali jako retko (ja znam samo jedan slučaj i zamislio sam želju), a ne samoinicijativno od strane studenta.

pailhead ::Da li to znači da je praksa rezervisana samo za one srecne dovoljno da daju sve ispite u junu, pošto u suprotnom, nema se ni mesec dana koji mogu za to da se izdvoje.

Slučaj "maksimalnog odsustva u korist prakse" koji sam naveo je bio kod nekih apsolvenata koji bi ostali i još duže da im vize nisu bile ograničene. Da se ne može ovoliko odsustvovati kod mlađih, a da se ne poremete studije - još jedan je dokaz da duža praksa nije dobrodošla tokom studija.

pailhead ::Zašto se nešto kraće od 3 meseca uopšre naziva praksom. To je ništa.

Ovo je diskutabilno do besvesti... A, zašto se ne bi tako nazivala?! Pogotovo ako je u sred studija.
Postoji specijalizacija koja traje godinu dana - tu se bar dobije zvanje i veća stručna sprema.

pailhead ::Misliš... pogrešno. Gore je izvod iz novog statuta, koliko mi se čini, ali nisam siguran, ovaj član se ne razlikuje ni u starom statutu, niti u skorašnjim zakonima.

Izašao je neki novi?! Kada?! Shocked
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Maj 01, 2008 4:28 pm

Postoji stari statut koji je u skladu sa starim zakonom i novi statut. Isto tako postoje i stari zakon i novi zakon.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu