instalacije - zavrsni rad
+2
zoxie
kosta
6 posters
archforum :: ( NASTAVA ) :: II godina :: arhiva 2007/2008
Strana 1 od 1
instalacije - zavrsni rad
u onom predmeru ima 2 vrste propusnih ventila (neki sa kapom i ugaoni). koji se za sta koriste?
i da li treba, osim kanalizacionih cevi, dati cene i za racve, lukove i ostalo?
thx
p.s. mozda bi ovo mogla biti tema za razmenu informacija, kataloga, cena i ostalog vezano za ovaj rad...
i da li treba, osim kanalizacionih cevi, dati cene i za racve, lukove i ostalo?
thx
p.s. mozda bi ovo mogla biti tema za razmenu informacija, kataloga, cena i ostalog vezano za ovaj rad...
kosta- Broj poruka : 20
Datum upisa : 26.12.2007
Re: instalacije - zavrsni rad
e, mislim da ti ventili nemaju neku veliku razliku, ali po nekoj logici, ovi ugaoni bi trebalo da se stavljaju na mesto skretanja cevi...ok, mozda ispadam totalni kreten ali eto, pokusavam da pomognem
elem, mene interesuje da li je neko pronasao nekog proizvodjaca cevi kanalizacionih i vodovodnih i koliko one kostaju? i gde stavljamo fi15 a gde fi20, posto se to uzima iz proracuna, a proracun nismo radili, da li onda samo da se stavi vertikala fi20 ili kako vec?kako ste vi to radili?
elem, mene interesuje da li je neko pronasao nekog proizvodjaca cevi kanalizacionih i vodovodnih i koliko one kostaju? i gde stavljamo fi15 a gde fi20, posto se to uzima iz proracuna, a proracun nismo radili, da li onda samo da se stavi vertikala fi20 ili kako vec?kako ste vi to radili?
zoxie- Broj poruka : 109
Godina : 37
hvala ti...
verovatno ide sve fi15 a vertikala fi20.
evo ti neke cene cevi, makar orijentaciono
Канализационе цеви
01. Ø50 m1 60.00
02. Ø75 m1 120.00
03. Ø110 m 150.00
Водоводне цеви
04. Ø15 m1 250.00
05. Ø20 m1 300.00
verovatno ide sve fi15 a vertikala fi20.
evo ti neke cene cevi, makar orijentaciono
Канализационе цеви
01. Ø50 m1 60.00
02. Ø75 m1 120.00
03. Ø110 m 150.00
Водоводне цеви
04. Ø15 m1 250.00
05. Ø20 m1 300.00
kosta- Broj poruka : 20
tnx veliko
u koliko sati je predaja sutra? i gde?
Lightbulb- Broj poruka : 85
Datum upisa : 18.12.2007
predaja je u sali 227, u 16h
Angel22- Broj poruka : 434
Datum upisa : 31.01.2008
Meni rekose da stavim vertikalu fi25, horz. razvod fi20, a ove vertikalne delove kod elemenata fi 15.
Nego, kod nekih vidim da imaju i vodovod i kanalizaciju na istoj osnovi, jel to mora? Ja sam mislio da stavim arh. osnovu sa kotama, pa onda kanalizacionu pa onda vodovodnu. Pored toga da stavim preseke kanalizacije i izometriju vodovoda.
Nego, kod nekih vidim da imaju i vodovod i kanalizaciju na istoj osnovi, jel to mora? Ja sam mislio da stavim arh. osnovu sa kotama, pa onda kanalizacionu pa onda vodovodnu. Pored toga da stavim preseke kanalizacije i izometriju vodovoda.
pailhead- Broj poruka : 712
Datum upisa : 22.12.2007
E i jel racunamo racve i lukove kod kanalizacije... posto nesto ne vidim te stavke u predmeru?
Koji su propusni sa kapom a koji ugaoni? Ja sam skoro svuda stavljao neke onako na pola puta od horizontalnog razvoda do elementa (dakle stoje na vertikalnoj cevi).
Ali na par mesta, tj u stvari samo kod wc solje, kod kotlica, imam jedan u kome se lomi cev, jel to taj ugaoni?
Ali na par mesta, tj u stvari samo kod wc solje, kod kotlica, imam jedan u kome se lomi cev, jel to taj ugaoni?
Pail u vezi profila je ok. Ja isto tako imam: vertikala 25, h. razovd 20, i do elemenata 15. Da, treba da na jednoj osnovi bude i vodovod i kanalizacija. Sto se tice racunica za duzinu cevi, mozes ovako uraditi (tako je meni ass. rekla kad sam joj postavio isto pitanje): znaci imas neku duzinu recimo 4m, a na svaki 1m racunas da dolazi bilo koji fazonski komad (luk, racva, sta god), tako da recimo racunas 5 puta fazonske komade i 4 metara duzine cevi. Ali cuo sam da neki ass. traze jednostavniju varijantu tj. duzina cevi (recimo 3.5m) puta cena (primer 3.5m x 240 dinara) i dobija se cena. U praksi je to malo drugacije, racunaju se posebno broj fazonskih komada (5 racvi puta cena za racvu), posebno duzine cevi i naravno montaza cevi (sto je u Srbiji razlicita cena, neki majstor ce naplatiti 1000 dinara, drugi 4000 dinara isti posao. Po meni najsiugrniji put su ona dva nacina racunjanja, pa sta ti je lakse, ili sigurnije.
e, pitanjce jedno...jel se ventili postavljaju i na dovod tople vode?
i na koliko se vodi voda ako ide iznad vrata, po zidu?
Da, posto su to odvojene cevi. Zamisli da ti pukne cev sa topolom vodom, a nemas ventil da zatvoris, bila katastrofa U realnosti cev hladne vode ide ispod cevi tople vode, da ne bi ta cev sa toplom vodom zagrevala cev sa hladnom vodom, i da bi se izbeglo pucanje cevi hladne vode. Da bi se problemi pucanja cevi koliko toliko resili moraju postajati ventili i na cevima tople i hladne vode. Nadam se da sam pomogao
Ako mislis kako da zaobidjes vrata: imas dve situacije
- prva je da zoabidjes vrata tako sto ides okolo njih, znaci penjes sa na visine koja je veca od visine vrata i onda se normlano spustas i nastavis svojim tokom.
- drugi nacin, po meni manje praktican jeste da sputis cevi na nivo poda i da porvuces ispod vrata (ispod praga otprilike) i onda ili da podignes na 0.30 (0.40) ili dalje nastavis na koti 0.00, u zavisnosti kako ti ide u ostalom delu projekta
Neke dimeznije priblizno: ne valja da bude ni previse blizu niti daleko. Polazis od toga koliki je profil cevi (recimo fi 20 tj. 2 cm ), po nekoj logici (ali cesto zavisi od cega je pregradni zid - ako je blok onda se moze nekako provuci kroz supljine bloka) trebalo bi nekih -5 cm od dovratnika i nadvratnika, to je kad se zaobilazi ili ako ide u nivou poda tu nema nikavih problema jer je to otprilike u podu (tacnije u slojevima poda).
- prva je da zoabidjes vrata tako sto ides okolo njih, znaci penjes sa na visine koja je veca od visine vrata i onda se normlano spustas i nastavis svojim tokom.
- drugi nacin, po meni manje praktican jeste da sputis cevi na nivo poda i da porvuces ispod vrata (ispod praga otprilike) i onda ili da podignes na 0.30 (0.40) ili dalje nastavis na koti 0.00, u zavisnosti kako ti ide u ostalom delu projekta
Neke dimeznije priblizno: ne valja da bude ni previse blizu niti daleko. Polazis od toga koliki je profil cevi (recimo fi 20 tj. 2 cm ), po nekoj logici (ali cesto zavisi od cega je pregradni zid - ako je blok onda se moze nekako provuci kroz supljine bloka) trebalo bi nekih -5 cm od dovratnika i nadvratnika, to je kad se zaobilazi ili ako ide u nivou poda tu nema nikavih problema jer je to otprilike u podu (tacnije u slojevima poda).
Primer ako su vrata 210cm onda 215 cm (u visni)
oook, kontam...hvala bogu na ovom forumu...
nego mislila sam da ima fora da vodis vodu na 40 i na jos nekoj visini, samo nisam mogla da se setim na kojoj...a mozda sam se i istripovala...anyway, thanks
nego mislila sam da ima fora da vodis vodu na 40 i na jos nekoj visini, samo nisam mogla da se setim na kojoj...a mozda sam se i istripovala...anyway, thanks
Nema na cemu, Zoxie, pozzz.
p.s Za to i sluzi forum
p.s Za to i sluzi forum
Jel gleda neko ovo, ili hoce li gledati ujutru?
Ja trenutno radim na dizajnu, ali sam manje vise sve resio sto se tice sistema. Jedino sto sam ubacio model wc solje bez kotlica, pa ne znam kako to da prikazem na crtezima.
Da li da ostavim drvo na podu i beton na zidovima ili da trazim neke plcoice?
Ja trenutno radim na dizajnu, ali sam manje vise sve resio sto se tice sistema. Jedino sto sam ubacio model wc solje bez kotlica, pa ne znam kako to da prikazem na crtezima.
Da li da ostavim drvo na podu i beton na zidovima ili da trazim neke plcoice?
plocice obavezno
postoje wc solje sa ugradjenim vodokotlicem u zidu
ako nije kasno
postoje wc solje sa ugradjenim vodokotlicem u zidu
ako nije kasno
ameridojtega- Broj poruka : 79
Datum upisa : 11.12.2007
Uh... Pokusacu da ti objasnim. U osnovi imas wc solju koja je uz zid - taj zid je suplji, u njemu se nalazi vodokotlic. Taj zid nista nije drugo do gips-kartonskih ploca koje se namestaju na celicne profile. Debljina tog zida varira 7-15cm (kod nas je zadato 15cm taman odgovara). Znaci, na osnovi, posto je ovo projekat kupatila (ne i konstrukcija), dovoljno je da nacrtas 4 linije za zid - prve dve linije su na razmaku 1.2-2.0 cm (u stvarnosti debljina gips-kartonske ploce), pa onda ide veliki razmak 11cm, gde se inace nalazi vodokotlic (u zavisnosti od debljine gips-kartonskih ploca), pa onda druge dve linije za drugi gips-kartonski deo zida. U izgledima se samo vidi wc solja koja uz neki zid, i odmah iznad nje nalazi se dugme (moze biti kvadratno ili nekog drugog oblika, zavisi od dizajna i proizvodjaca), na visini oko 1.10m od poda. Naravno to dugme sluzi za opvlacenje vode. Takve wc solje i tu vrstu konstrukcije proizvodi geberit
p.s. ne moraju biti gips-kartonske ploce, moze i neki drugi materijal koji je tanak, ali mislim da je ovo bolja varijanta, a i u svakom slucaju i brza.
Nadam se da sam ti uspeo objasniti
p.s. ne moraju biti gips-kartonske ploce, moze i neki drugi materijal koji je tanak, ali mislim da je ovo bolja varijanta, a i u svakom slucaju i brza.
Nadam se da sam ti uspeo objasniti
Inace, svaka cast za render i model, odlicno izgleda!!!
Uf, ja sam prvo sve lepo iscrtao, pa tek onda izabrao elemente, sad cu morati to da menjam.
Kako se to tvoje povezuje na vodovod? Ako sam dobro razumeo, isprecice se na putu za vodovod?
Jel u zidu izgleda ovako
__*
|
|
___|____
zvezdica predstavlja vodokotlic. Tako i meni izgleda s tim sto je rotirano za 90 stepeni i izlazi u prostor, pa se kod zvezdice nalazi ventil, pa onda jos jednom u horizontalnoj ravni rotira za 90 i ulazi u vodokotlic... ako me razumes
Kako se to tvoje povezuje na vodovod? Ako sam dobro razumeo, isprecice se na putu za vodovod?
Jel u zidu izgleda ovako
__*
|
|
___|____
zvezdica predstavlja vodokotlic. Tako i meni izgleda s tim sto je rotirano za 90 stepeni i izlazi u prostor, pa se kod zvezdice nalazi ventil, pa onda jos jednom u horizontalnoj ravni rotira za 90 i ulazi u vodokotlic... ako me razumes
Uf da, a imam problem sa dizajnerske strane, sto sam stavio taj zid da bude betonski, i izlozen. Jel mogu u njega da ugradim taj kotlic ili?
na koliko se stavlja voda za tus? na koliko je ventil i cesma? pliz help...
Similar topics
» INSTALACIJE
» help help za instalacije
» jel ima neka dobra dusa da mi posalje podloge za instalacije
» help help za instalacije
» jel ima neka dobra dusa da mi posalje podloge za instalacije
archforum :: ( NASTAVA ) :: II godina :: arhiva 2007/2008
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma: