Crtanje!!!
+3
EddieMcCleister
Marko™
Alex91
7 posters
Strana 1 od 1
Crtanje!!!
E ovako !!! Zanimaju me vasa iskusta sa prijemonog ispita u oblasti crtanja!!! Posto zivim u Vr-u spremam se u jednoj likovnoj radionici, ali me zanima sta ste vi crtali za vreme priprema... Na sta treba obratiti paznju, sta se sve gleda odnosno sta se sve ocenjuje na crtezu, koliko ulaziti u detalje i sl...
Ako mozete okacite neke vase crteze sa priprema....
-Pored kompozicije, dekompozicije i crteza na osnovu datih elemenata sta se jos crta?
-Da li treba ostavljati pomocne linije na crtezu?
-Koliko brljanje gumicom utice na ocenu i sl?
Sve sto vam padne na pamet a mislite da je imalo vazno kazite, bice mi od velike koristi!
Hvala
Ako mozete okacite neke vase crteze sa priprema....
-Pored kompozicije, dekompozicije i crteza na osnovu datih elemenata sta se jos crta?
-Da li treba ostavljati pomocne linije na crtezu?
-Koliko brljanje gumicom utice na ocenu i sl?
Sve sto vam padne na pamet a mislite da je imalo vazno kazite, bice mi od velike koristi!
Hvala
Alex91- Broj poruka : 2
Datum upisa : 17.11.2009
Re: Crtanje!!!
Pored kompozicije, rekompozicije i kompozicije na osnovu datih elemenata, crtaju se neki pojmovi po secanju, sto moze da bude bilo sta, konkretnije to mogu biti zivotinje (macka), logoi (coca cola), poznati objekti (toranj u pizi), instrumenti (muzicki i sl.). U zagradi sam ti stavio pojmove od proslih godina koji su bili na prijemnom.
Ja isto idem na pripreme sada, i za sada na pripremama crtamo onu stolicu bez naslona, u raznim pozicijama, zajedno sa kockom, piramidom i loptom, a sada smo poceli da uz to dodajemo i flase, cupove, valjke itd. Sto se tice produzenih linija, mislim da smeju da ostanu na crtezu, sta vise, pozeljno je, a sto se tice gumice, da ti se ne bi brljao rad, kupi onu gnjecu, posto ona super brise.
Ja isto idem na pripreme sada, i za sada na pripremama crtamo onu stolicu bez naslona, u raznim pozicijama, zajedno sa kockom, piramidom i loptom, a sada smo poceli da uz to dodajemo i flase, cupove, valjke itd. Sto se tice produzenih linija, mislim da smeju da ostanu na crtezu, sta vise, pozeljno je, a sto se tice gumice, da ti se ne bi brljao rad, kupi onu gnjecu, posto ona super brise.
Marko™- Broj poruka : 85
Godina : 33
Datum upisa : 22.07.2009
Кад будем могао, окачићу неке своје радове. Уосталом имаш неколико Врањанаца на факултету, прва година, тако да можеш њих да питаш.
EddieMcCleister- Broj poruka : 227
Datum upisa : 16.06.2009
Poz i nadam se da cu dobiti odg,jer bas vas i nema ovde
Interesuje me ako neko zna da li se zahteva da se taj cetvrti crtez odradi realisticno ili moze i apstraktno?...Recimo ako je u pitanju macka, nacrtam samo njenu siluetu
Interesuje me ako neko zna da li se zahteva da se taj cetvrti crtez odradi realisticno ili moze i apstraktno?...Recimo ako je u pitanju macka, nacrtam samo njenu siluetu
ALExandra09- Broj poruka : 43
Datum upisa : 23.12.2009
ne znam sta ti tacno znaci silueta
ja ne volim detaljisanje, i manje-vise sam sve crtala kroki, i imala sam max na crtanju
tako da ne mora da bude hiperrealno, ako si na to mislila
ja ne volim detaljisanje, i manje-vise sam sve crtala kroki, i imala sam max na crtanju
tako da ne mora da bude hiperrealno, ako si na to mislila
meow- Broj poruka : 41
Datum upisa : 12.01.2009
Bas to... hvala
samo budi pazljiva, nemoj bas ni da preteras nikad ne znas ko je u komisiji
Naravno... tnx
Dobro, a jel zna neko moze nesto konkretnije da objasni koji nacin crtanja se najbolje ocenjuje
Dobro, a jel zna neko moze nesto konkretnije da objasni koji nacin crtanja se najbolje ocenjuje
pa sve zavisi, ali najvaznije je da bude tacan (da ne promasis perspektivu, dimenzije, otprilike kako sta stoji u medjuodnosu, debljine neki dasaka, itd itd)
ne mora da bude idealno preslikan, ali da crtez ima smisla
ja ti kazem, pre prijemnog sam imala informaciju da oni bas i ne vole neko previse slobodno crtanje
ali ja crtam jako slobodno pa je ipak proslo super
tako da u sustini, ako nacrtas DOBAR crtez, ne moze ti niko nista.
ne mora da bude idealno preslikan, ali da crtez ima smisla
ja ti kazem, pre prijemnog sam imala informaciju da oni bas i ne vole neko previse slobodno crtanje
ali ja crtam jako slobodno pa je ipak proslo super
tako da u sustini, ako nacrtas DOBAR crtez, ne moze ti niko nista.
uf, ja se sve vise nesto brinem...
Dosta crtam,a imam i jako puno nagrada i kod nas i u inostranstvu sa raznih konkursa...al opet nisam bas radila na osnovu neke kompozicije,pa sad ispada kao da sam na pocetku kao i mnogi sa tim crtanjem, bzv,hehe... mada nadam se da cu imati priliku da iskoristim to na prijemnom
Dosta crtam,a imam i jako puno nagrada i kod nas i u inostranstvu sa raznih konkursa...al opet nisam bas radila na osnovu neke kompozicije,pa sad ispada kao da sam na pocetku kao i mnogi sa tim crtanjem, bzv,hehe... mada nadam se da cu imati priliku da iskoristim to na prijemnom
Da li na crtezu smemo da ostavimo horizont, nedoglede i margine (bledo povucene), i predamo ga tako, ili bi se to protumacilo kao obelezeni rad?
Mislim da se to ne tumači tako, da je čak i poželjno da crtež ne bude preterano ispeglan, mada i nema vremena za to...
Lazarus- Broj poruka : 15
Datum upisa : 23.03.2010
Чисто да знате да се тумачи као обележен рад. Мом другу нису признали композицију на пријемном јер није обрисао линију хоризонта.Marko™ ::Da li na crtezu smemo da ostavimo horizont, nedoglede i margine (bledo povucene), i predamo ga tako, ili bi se to protumacilo kao obelezeni rad?
Boze me sacuvaj.EddieMcCleister ::Чисто да знате да се тумачи као обележен рад. Мом другу нису признали композицију на пријемном јер није обрисао линију хоризонта.Marko™ ::Da li na crtezu smemo da ostavimo horizont, nedoglede i margine (bledo povucene), i predamo ga tako, ili bi se to protumacilo kao obelezeni rad?
Da li bi clanovi koji su upisali faks prosle godine, mogli da mi posalju na pm, ili da uploaduju i postuju link ovde, svoje poslednje crteze sa priprema, cisto da vidim koji nivo crtanja preovladjuje na prijemnom?!
a ja imam obicaj da zamazem pozadinu rada dok crtam i to ce smatrati obelezavanjem???
i te pomocne linije? pa nek mi daju dovoljno vremena da ih obrisem posto bez njih ne mogu da nacrtam...
i te pomocne linije? pa nek mi daju dovoljno vremena da ih obrisem posto bez njih ne mogu da nacrtam...
LandDownUnder- Broj poruka : 36
Datum upisa : 28.11.2009
Nama su rekli da pomocne linije smes da ostavis, ali da budu blede, a zamazivanje rada treba izbegavati.
Боље је све то избрисати, јер што је сигурно, сигурно је.Marko™ ::Nama su rekli da pomocne linije smes da ostavis, ali da budu blede, a zamazivanje rada treba izbegavati.
Mozda bi mogao ove godine?EddieMcCleister ::Кад будем могао, окачићу неке своје радове. Уосталом имаш неколико Врањанаца на факултету, прва година, тако да можеш њих да питаш.
to nije tacno.EddieMcCleister ::Чисто да знате да се тумачи као обележен рад. Мом другу нису признали композицију на пријемном јер није обрисао линију хоризонта.Marko™ ::Da li na crtezu smemo da ostavimo horizont, nedoglede i margine (bledo povucene), i predamo ga tako, ili bi se to protumacilo kao obelezeni rad?
Ja sam to pitao jer su nama na pripremama rekli bas suprotno, da ako u komisiji ne vide horizont i nedoglede, tj ako ih izbrisemo, mislice da ne znamo osnovne pojmove o crtanju u perspektivi, pa ce nam smanjiti bodove, ali sam onda video da ovi sa priprema sa faksa ne crtaju horizont, a nisu im ni pominjali da moraju pod obavezno da ga imaju na crtezu.
opustite se nece vam skidati bodove na takve gluposti, to pricaju ljudi koji se teshe
A sto ti ne bi postavila neke tvoje radove od maja, juna, da mi vidimo to malo?
ahahah ja nemam pojma gde mi je to, ali ocu da kazem da se stilovi razlikuju, i da vam sigurno nece skidati bodove na neke nebulozne stvari
poenta je bila da se opustite
a ne da likujem
poenta je bila da se opustite
a ne da likujem
Kapiram koja je tvoja poenta, samo hocu da vidim kakvi su ti crtezi, posto si jednom rekla da si kompozicije crtala 'slobodno', kako na pripremama, tako i na prijemnom, a s obzirom da si upala na budzet, i dobila maks na crtanju, zanima me nivo crtanja koji je za to potreban!
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu