archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

UPIS NA MASTER SA OBNOVLJENOM JEDNOM GODINOM

5 posters

Ići dole

UPIS NA MASTER SA OBNOVLJENOM JEDNOM GODINOM Empty UPIS NA MASTER SA OBNOVLJENOM JEDNOM GODINOM

Počalji  Marija S Uto Sep 09, 2008 4:59 pm

UPISALA SAM FAX 2004. GOD PO ZAKONU DA MOGU OBNOVITI DVE GODINE I OSTATI NA BUZETU, OBNOVILA SAM TRECU I SAD UPISUJEM MASTER SA 180 KREDITA, DA LI ME RANGIRAJU PO PROSEKU ZAJEDNO SA STUDENTIMA KOJI SU UPISALI 2005.?
DA LI IMAM PRAVO NA ZALBU ILI TUZBU AKO BUDEM MORALA DA PLACAM SKOLARINU???
POZDRAV!

Marija S

Broj poruka : 3
Datum upisa : 09.09.2008

Nazad na vrh Ići dole

UPIS NA MASTER SA OBNOVLJENOM JEDNOM GODINOM Empty Re: UPIS NA MASTER SA OBNOVLJENOM JEDNOM GODINOM

Počalji  pailhead Uto Sep 09, 2008 6:38 pm

Ovo mislim da trba da postavis kao pitanju studentu pordekanu ili u forumu trece godine. Ako nisi do sad primetila (ne znam gde si bila) vise nas sa tog modifikovanog prezivljava nervni slom zbog ovog pitanja.

Poslednje informacije su da ce po svemu sudeci biti 260 mesta na budzetu, a da ce 2005 generecija imati prednost pri upisu. Posto njih ima 272 pitanje je kako ce i njih sve da izmire, a mi smo po svemu sudeci ostali da ga... duvamo.

Pride, dodatni problemi su:

• Nemas pravo da obnavljas dve godine. Probaj sad da obnovis i ponisticeti modifikovani plan, zajedno sa gomilom ispita, te ces efektivno morati da ides i da pratis jos jednu celu godinu. Dakle, samo si jednom imala pravo na obnavlljanje, a vidis da je i to diskutabilno.
  • U zavisnosti od toga sta si obnovila, zvanicno si zadrzala ili izgubila pravo na budzet. ODnosno, ako si upisala delimicno trecu ogdinu, pa obnovila trecu, pise ti da placas skolarinu. Ako si obnovila drugu godinu, pa upisala 60 ESPB kredita na trecoj, onda ti prise da te finansira budzet.

A sto se tice davanja prednosti. Evo ti najgori scenario:

Ti:

• prosek 8.5
  • indeks 2004 (znaci prosla sve one muke, tezi prijemni, modifikovana godina, preklapanje predmeta ako obnovis i sl)
  • drzavljanin srbije
  • ocistila sve u regularnim rokovima (nema potrebe za oktobar 2 rokom)

Osoba X

• Prosek 6.8
  • indeks 2005 (a recimo tvoje godiste, znaci pao jednom pa upisao sledece godine)
  • stranac, odnosno drzavljanin crne gore
  • nije ocistio sve u regularnim rokovima, ostalo mu je vise ispita za oktobar 2 i fakultet sve to odobri za polaganje

Osoba X ce se upisati na budzet, a za tebe, ako ostane mesta...
pailhead
pailhead

Broj poruka : 712
Datum upisa : 22.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

UPIS NA MASTER SA OBNOVLJENOM JEDNOM GODINOM Empty Re: UPIS NA MASTER SA OBNOVLJENOM JEDNOM GODINOM

Počalji  Lazar Sre Sep 10, 2008 2:40 am

Ima dosta problema Ne samo u ovom slucaju
Ne znam kakvo je raspolozenje studenata
16 IX krecemo pa ce se postaviti pitanje mnogih problema mozda je to trenutak da se postave ova pitanja.

Ja ne mogu sam da menjam situaciju ali definitivno ima ljudi koji to nece - (nekoliko mojih dopisa o resavanju pitanja bitnih studentima ostala su neodgovorena...)

Glavni problemi studenata protekle godine
- pitanje statusa i uslova upisa (opsta konfuznost, odluke u poslednji cas, dezinformisanje i sl)
- organizacija nastave (ispiti uslovi rada / biblioteka, ARC, neodrzavanje sednica Veca godina / nijednom prethodne godine)
- rad studentske sluzbe (upis, rasporedjivanje po studijima i sl, upis ocena i sl)

Odgovoran za ova pitanja je prodekan za nastavu Dragana Vasiljevic Tomic (svi moji pokusaji trazenja resenja zavrsavali su se neuspesno)

Bitno je da ako studenti smatraju da su u pravu sto su nezadovoljni posle i istraju...

Lazar
Admin

Broj poruka : 121
Datum upisa : 26.10.2007

https://arch.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  97 Sre Sep 10, 2008 1:47 pm

pailhead ::
Osoba X

• Prosek 6.8
  • indeks 2005 (a recimo tvoje godiste, znaci pao jednom pa upisao sledece godine)
  • stranac, odnosno drzavljanin crne gore
  • nije ocistio sve u regularnim rokovima, ostalo mu je vise ispita za oktobar 2 i fakultet sve to odobri za polaganje

Osoba X ce se upisati na budzet, a za tebe, ako ostane mesta...

a na koju foru ce osobi x da odobre polaganje vise ispita u oktobru dva? aj mi reci pa da znam koga da idem da bijem
fala

97

Broj poruka : 37
Datum upisa : 20.05.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Sep 10, 2008 9:36 pm

Pa ne znam, ja to tako zamisljam, jer mora nekako da bude apsolutna nepravda, kada bi ispostovali barem to onda bi u ovoj velikoj nepravdi bilo bar trunkica pravde.

Cuo sam da se UUP vec polaze u drugom roku bez obzira na bilo sta drugo. Eto, za pocetak, mogu dva ispita.

Ja taj oktobar 2 zamisljam kao neko masovno propustanje i prepustanje, u fazonu samo se pojavis i puste te, ali mozda gresim.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  97 Sre Sep 10, 2008 9:57 pm

a jbg onda! sutra kao izlazi taj spisak sa studentima kojima je odobren samo taj jedan ispit. mene vec ispalili posto mi ostalo dva. sad ponovo moram na trecu. mislim jeeeeeeeeeeee.
a garant ce biti ljudi koji ce izmuvati nesto. na koju foru ne znam.. kad sam ja nesposobna za to.

ako mogu tebe da pitam. ja sam isto modifikovani student. i sada sam pala razvoj, znaci preostalo mi to i integrativna zastita. sada znaci ponovo njih treba da odslusam. medjutim, kazu mi da je moguce, posto sada vise nema starih novih studenata, svi prelaze na isti sistem od ove godine, da cu morati da odradim i izborne predmete.
e sada sta me buni, ti izborni predmeti pripadaju 17. Izbornom modulu. po mom spisku ocena iz sluzbe, ja taj modul imam odradjen sa predmetima konstruktivni sistemi i karakteristike materijala. osvojenih sest espb. da li je onda moguce da ce me cimati za te izborne predmete? sa obzirom da to spada kao sto rekoh pod isti modul.
sta mislis pailhead? unapred hvala

97

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  97 Čet Sep 11, 2008 2:25 pm

odlucice u sluzbi..

97

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Sep 11, 2008 2:43 pm

Uh ovo je najveca komplikacija. Evo ti moj slucaj, mislim da ce ti sve biti jasno.

Ja sam 2006 dobio priliku da odem na praksu u inostranstvo, i hteo sam da ili dam sve u junu i odradim to preko leta, ili dam sve tokom druge godine, upisem trecu i zamrznem status.

Zbog onih silnih komplikacija nisam stigao da ocistim sve u junu a i raspust je krace trajao te sam pokusao da zamrznem.

Medjutim niko nije mogao da mi pruzi informacije oko toga, da bi mi na kraju uoci oktobra ili cak oktobra dva saopstili da to ne mogu da uradim. Mogao sam da zamrznem na osnovu opravdanja ili da obnovim godinu sa jednim ispitom sto bi me malo kostalo, pa tako prakticno iskoristim to da ne budem tu.

Tada mi je ostala istorija umetnosti 1 i 2 i imao sam uslov za upis trece i bez toga, a imao sam jos dva roka da to dam. Pri tom, u svakom slucaju bih bio na budzetu.

Ja sam to ostavio, obnovio drugu godinu, i otisao na svoju praksu. Vratio sam se tek u oktobru naredne godine, i propustio sve rokove, cak i upis, i prakticno dosao u situaciju da ne mogu da upisem celu trecu godinu.

E sad, gde je kvaka:

posto sam, sa istekom prelaznih odredbi, izgubio pravo na budzet po tim starim pravilima, morao sam da platim.

U sustini:

1. mogao sam da obnovim ponovo drugu godinu, sa svoja dva kredita, to da platim, to da dam tokom 07/08, steknem uslov za upis svih 60 kredita na trecoj i upisem na budzet
  2. da izmolim da mi daju da sve pratim odjednom, dakle uslovno par predmeta sa trece, ovo sa druge, i celu trecu godinu i da platim skolarinu.

kvaka u tom prvom je bilo upravo to sa isticanjem modifikovanog plana. Dakle, pocetkom 2007e su odlucili da se modifikovani zavrsava 07/08 i da ce posle toga svi biti duzni da predju na stari plan.

Kako se ovo odrazava?

Pa recimo, mi smo kod Ivana Kucine pratili istoriju moderne arhitekture i urbanizma, a sada bi nam to ponistili i morali bi smo da pratimo kod ljiljane blagojevic.
Bilo je reci o ponistavanju i nekih studija, i ostalih predmeta ali se nije znalo kojih.
Pored ovoga, uveli bi nam i nove predmete koje mi nismo imali, a to su izborni predmeti i ova obnova gradova kod Eve Vaniste.

Zasto je ovo bas nepravedno, kriminalno i lose?

Taj predmet koji je nama (03 i 04) Kucina drzao, istovremeno je i Ljiljana Blagojevic drzala prvoj godini. Fakultet je jebeno mogao da nas stavi sve kod ljiljane blajogevic i da ne dodjemo u ovaj problem.

Meni primera radi, posle te druge godine nisu ostali nikakvi ispiti iz starog plana, dakle zavrsio sam sa svim tim ekvivalencijama vec jednom. Hocu reci, sve sto je meni u tom trenutku ostalo, kada sam imao 118 kredita, je bilo 62 kredita predmeta koji se regularno odrzavaju, dakle nije bilo osnova za izgovor "e nemamo sad vise taj predmet pa ne moze".

E sad na primer, ako u nekom krajnjem slucaju dodjem u situaciju da ne mogu da upisem master, da ne mogu nigde da se upisem, da gubim status studenta da moram u vojsku, ja bih rado obnovio godinu.

Ali, cak i u slucaju da mi ostane samo jedan ispit, recimo uzmem i ponistim ispit iz sociologije, ne bih imao ladovinu od godinu dana sa jednim predmetom u jednom semestru, vec bi mi sve te "ekvivalencije" natovarili.

Mene je ovo u najmanju ruku zeznulo za jednu skolarinu, a tebi ce, ako obnavljas bas da zakomplikuje zivot.

Problem je naravno sto je svega 2 -3 studenta ostalo u ovakvoj situaciji.

Ne znam sta je resenje.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  97 Čet Sep 11, 2008 5:17 pm

moj komentar JBT! blagi uzas

danas sam predala dokumente, receno mi da ce me obavestiti sta koliko treba da platim i sta ce jos da mi dodaju da odradim. a danas sam se zabezeknula kad sam videla taj novi predmet obnove. prakticno me stavljaju na novi plan, i sve sto mi fali od predmeta to ce trebati. ali po toj logici ako bi se i prva gledala tu svasta ima od predmeta koji su ili drugacijeg naziva, od nasih starih predmeta, ili su drugi predmeti.
mene brine novac.

ali, ici cu svakog dana da vidim da li su nesto istakli. i sta kazes dva tri studenta? super.
a ono, nadam se dobrom. pa cemo da vidimo. javljam sta je bilo. mogu da izdrzim Nekako sumu od cetrdeset i nesto hiljada u dve rate. preko toga stvarno je puno. sa obzirom koje sam vec pare pukla na skolu proslu i pretproslu godinu.

hvala ti na opsirnom odgovoru Smile

97

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Marija S Čet Sep 11, 2008 5:35 pm

Bilo je nekoliko studenata koji su (kao i ja) obnovili trecu zbog samo jednog ispita, koji smo polozili jos u januaru...zna li neko da li imamo neke sanse za budzet bez obzira na indeks 2004?

Marija S

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Sep 11, 2008 6:04 pm

Za obnovu postoje dodatni problemi.

U zavisnosti da li si, primera radi, u drugoj godini pala:

-konstrukcije ili bilo sta srodno

-razvoj ili bilo sta srodno

zavisi i tvoj status.

Ako si pala recimo istoriju umetnosti, mogla si da upises skoro celu trecu, tako da si 06/07 pratila trecu godinu, a 07/08 obnovila trecu i upisala ono sto ti je faillo. Ovim si zavrsila sa pecatom "placa skolarinu" u indeksu.

Ako si pala konstrukcije, nisi mogla da upises trecu, pa si 06/07 obnovila samo predmete sa druge, a 07/08 pratila celu trecu. Ovo je na izgled barem povoljnije, jer ti onda u indeksu pise "budzet".

Mada, ja mislim da postoje sanse, samo treba talasati. Pre svega, glupo je da se daje nekome prednost jer tesko da je iko mogao da nesto narocito digne prosek na osnovu te pauze. Ajde da smo obnavljali studije i sl, ali ljudi su mahom obnavljali male predmete, koje su jos pride davali uslovno pa nije bilo ni manje opterecenja.

Druga stvar je sto smo mi modifikovani imali stvarno velikih problema, kao recimo AK2 na kojima je prosecna ocena 5.75 i gde je u vise rokova padalo preko 60% studenata. Isto je i sa arhitektonskom fizikom gde je preko 70% studenata padalo u dva roka, dakle jako je tesko bilo da neko od nas nabija prosek.

Treca stvar je sto konkurs nije raspisan na vreme, tj nikakvi uslovi se ne znaju, a nama je prakticno poslednja informacija na ovu temu od marka savica da je ovo sve nominalno i da mi imamo svojih 5 godina. Ako bi sada izvisili, izgubicemo status studenta jer nigde nismo stigli drugde da se upisemo niti da preuzmemo mere oko obezbedjivanja novca za skolarine. Ako izvisimo, na racun ovoga treba da se obratimo visoj instanci, ali otom potom, cinjenica je da se na ovu temu jos nista ne zna.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Sep 11, 2008 6:13 pm

97 ::moj komentar JBT! blagi uzas

danas sam predala dokumente, receno mi da ce me obavestiti sta koliko treba da platim i sta ce jos da mi dodaju da odradim. a danas sam se zabezeknula kad sam videla taj novi predmet obnove. prakticno me stavljaju na novi plan, i sve sto mi fali od predmeta to ce trebati. ali po toj logici ako bi se i prva gledala tu svasta ima od predmeta koji su ili drugacijeg naziva, od nasih starih predmeta, ili su drugi predmeti.
mene brine novac.

ali, ici cu svakog dana da vidim da li su nesto istakli. i sta kazes dva tri studenta? super.

Nazalost, mislim da je ovo jako nepovoljno. Postoje mozda ta 3 ispita koja su recimo ove godine studenti pratili na trecoj godini, ali mi nismo u okviru nase trece godine. Na trecoj su Urbana Obnova i dva izborna predmeta.

Medjutim, kao sto sam rekao, po prici sa fakulteta, dosta predmeta se razlikuje (duuuuuh, mi smo poceli po starom planu). Tako bi recimo za istoriju moderne arhitekture i urbanizma morala da juris ljiljanu blagojevic i od nje bi zavisilo da li ce ti:

- priznati ceo ispit, te neces morati nista da obnavljas
- priznati deo ispita, pa bi recimo morala da radis jedan kolokvijum i deo ispita ponovo
- nece nista priznati i moras da pratis ceo predmet

Tako se i sinteza, koja se sada radi kao zavrsni studio na trecoj godini, kod nas radila na drugoj i razlikuje se. Isto bi doslo do (ne)priznavanja.

Ja sam samo za ove predmete cuo, medjutim bilo je u najavi jos... mnogo. Mozda bi ti ponistili matematiku koju smo mi radili da bi isla tamo da se proseravas po forumu i komentarises tudje slike i sl.

U najgorem slucaju, od tih ekvivalencija mogu da ti natovare i da predje 60 kredita, odnosno da ispadne kao da pratis vise od jedne godine. Onda da bude jos gore, posto bi morala da juris sve te predmete po godinama, mozda se odrzavaju u istom terminu. Evo samo godinu dana iza modifikovanog plana, KKPM i organizacije su se odrzavale u istom terminu i bilo je tesko pratiti oba predmeta, sigurno je gore kada juris po sve tri godine.

Ovo je sve najgori scenario, mozda i budu u pitanju samo dva tri predmeta, ali mozda i ne, mislim da na sve treba biti covek spreman.

Objasnjavam ti ovo, jer mislim da bi trebalo da podneses neku zalbu ako se ovako nesto desi i to nekoj visoj instanci. Raspitao sam se i postoji nesto sto se zove "Sektor za inspekcijske poslove" pri ministarstvu prosvete, i koliko sam razumeo njima bi trebalo prijaviti sve ovakve slucajeve koji stete studentima.

Ali opet, ako je ista trebalo da se radi, trebalo je prijavljivati fakultet svake nedelje zbog nedefinisanja ovakvih stvari na vreme.

sada, situacija je takva da se nista ne zna, i da ce se tek saznati za nedelju dana

dakle, ne mozes ni na sta da se zalis, ako ne znas ni na cemu si. Mozda svi upisemo na budzet, a mozda ne. Dakle, tek kad se to konacno resi, moci ce nesto da se kaze na tu temu.

A eto, znace se dan nakon pocetka nastave...
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Marija S Čet Sep 11, 2008 6:26 pm

Falio mi je jedan ispit da ocistim trecu, zato mi nisu dozvolili prosle godine da upisem master (i pored svih molbi)............platila sam ponovno slusanje, a oni su iskoristili da mi lupe pecat "placa skolarinu"!
Iskreno se nadam da ce se nesto promeniti na bolje jer svi imamo pravo na budzet, u protivnom, radije bih dala novac da ih tuzim nego da im ga poklonim bez razloga!

Marija S

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Gaspar Čet Sep 11, 2008 7:40 pm

Marija S ::UPISALA SAM FAX 2004. GOD PO ZAKONU DA MOGU OBNOVITI DVE GODINE I OSTATI NA BUZETU, OBNOVILA SAM TRECU I SAD UPISUJEM MASTER SA 180 KREDITA, DA LI ME RANGIRAJU PO PROSEKU ZAJEDNO SA STUDENTIMA KOJI SU UPISALI 2005.?
DA LI IMAM PRAVO NA ZALBU ILI TUZBU AKO BUDEM MORALA DA PLACAM SKOLARINU???
POZDRAV!

Ako se dobro sećam onog Tikinog predavanja pre početak II god, mislim da je rekao da ko položi sve u roku ima siguran budžet na masteru, a ko okine ide pod istim uslovima kao generacija koja tada bude upisivala master... Valjda je tako bilo.

Gaspar

Broj poruka : 8
Datum upisa : 30.10.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Sep 17, 2008 4:20 am

svasta su oni nama tada rekli, ali eto to je sve sto se desilo, samo su nam rekli, odnosno dali prazna obecanja

problem je sto nasa generacija nije razmisljala o najgorem slucaju, ono, sta se desi u slucaju da neko zatrudni, udari ga autobus, dobije upalu pluca itd. itd.

ja bih voleo da bar ove muske zadesi vojska kada zavrse 2009e fakutlet, cisto da se zapitaju da li je mozda bilo dobro da su se izborili za pravo da obnove, zamrznu, i da probleje jos koju godinu na faksu
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu