archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Arhitektura, kreativnost, umetnost...

+4
Sauence
Lightbulb
sharona
Guardian
8 posters

Ići dole

Arhitektura, kreativnost, umetnost... Empty Arhitektura, kreativnost, umetnost...

Počalji  Guardian Pet Sep 26, 2008 8:09 pm

Ok, možda vas ime teme zbunjuje, iskreno, zbunjuje i mene Very Happy ali nisam znao kako da nazovem temu i gde da je postavim!

Trenutno sam četvrti razred gimnazije i naravno razmišljam šta da upišem! Arhitektura kao takva mi se sviđa i recimo da bih voleo da budem arhitekta, no problem je u tome što ja nikad nisam crtao i predpostavljam da nisam neki crtač! E sad, ako bi ste mogli da mi odgovorite koliko je "moć crtanja" i kreativnost potrebna dase i kad se završi faks (na poslu), kakva je ponuda zaposlenja i koliko je arhitektura kao takva prosperitivna (ako se tako kaže Cool ).

I pitanje u vezi prijemnog ispita, gde ste se vi spremali za prijemni i kod kod profesora (ako može na PM).
P.S. Prosek u gimnaziji mi je oko 4.90, pa predpostavljam da imam šansu da upadnem na budžet!

Hvala...

Guardian

Broj poruka : 2
Datum upisa : 26.09.2008

Nazad na vrh Ići dole

Arhitektura, kreativnost, umetnost... Empty Re: Arhitektura, kreativnost, umetnost...

Počalji  sharona Ned Okt 05, 2008 12:01 pm

Ja bih se pridruzila u pitanjima Very Happy
Najvise me muci to sto idem u gimnaziju, pa nisam videla crtez iz likovnog godinama... Smile Iz likovnog nista ne radimo.
Da li neko ima primer prijemnog sa proslih godina? Videla sam da je na nekoj drugoj temi neko okacio primer sa kockom, pa imate li jos takvih?
uhh da samo znate kako mi je! bounce bounce bounce bounce Arhitektura mi izgleda fino, imam smisao za prostor, matematika mi ide (kupe, prizme, upisano opisano sta-ti-ja-znam OBOZAVAM) , u osnovnoj sam bila bas bas dobra iz tehnickoh... ali ne znam bas koliko sam kreativna silent Koliko je to neophodno? I posto sam iz gimnazije nemam ama nikakvo predznanje sto se tice projektovanja i slicnog...
isto tako, dosta su me uplasili pricama kako se tesko upisuje, plus moja drugarica iz ATS-a u novembru krece na fax na pripreme a prethodno je i isla na crtanje... Ipak, imacu iz skole 38 bodova, a ona samo 28...
Ima li uopste puno gimnazijalaca koji upisu AF? I kako im je posle? Mooolim vas, pomozite nekim savetom!
Do sad sam mislila da cu na ekonomiju, ali shvatam da je sve to previse suvoparno za mene...
I jos samo jedno - kakav se posao moze ocekivati nakon faxa? Kakav tip posla? Mislim, okej, bila bih dipl. arhitekta, ali sta bi to predstavljalo?
No

sharona

Broj poruka : 10
Datum upisa : 05.10.2008

Nazad na vrh Ići dole

Arhitektura, kreativnost, umetnost... Empty Re: Arhitektura, kreativnost, umetnost...

Počalji  Lightbulb Ned Okt 05, 2008 12:42 pm

ma ima nas dosta iz gimnazije, nista se ti ne brini. u sustini, mozda se u pocetku vidi mala prednost za ove iz ats-a npr, al posle se sve to izjednaci, pogotovo sto ces uvek naci nekog da ti pomogne ako negde zapnes... a i nije bitno iz koje skole dolazis, nego koliko radis.
Lightbulb
Lightbulb

Broj poruka : 85
Godina : 37
Datum upisa : 18.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sauence Ned Okt 05, 2008 9:16 pm

hehe, sta ste se naplasili... Razz
EVO JA SAM ISO U GIMNAZIJU, I KAO STO VIDITE STUDENT SAM FAKULTETA ...
Sto se tice prijemnog ovi iz ATS-a nisu ni u kakvoj prednosti od vas - gimnazijalaca, to sto su isli u ATS ce im znaciti tek kada upisu fakultet pa budu i malog tehnickoj prednosti od vas posto su jedan deo gradiva ucili i radili...
Prosek ko prosek znaci ali i ne mora (ja sam imao 29 is srednje) ... Sto se tice priprema ne moras da imas neke preterane sklonosti ka crtanju , likovnom i ostalo, zato sto na tim pripremama naucis manje vise sve , perspektiva je nova uglavnom za sve ljude, ja sam imao malo sklonosti i talenta ka crtanju i dizajnu ali to nema veze sa ovim sto radis na prijemnom ...
Kada zavrsis fakultet ti si prvo B.Arch pa M.Arch, i sa tom novom diplomom ne znamo jos da li ima posla , u principu treba da tokom fakulteta dosta radis na sebi, u svakom smislu , to ce te uciniti kvalitetnijim arhitektom (citaj knjige, uci programe koji su strasno vazni - pogotovo sada)

Ja sam isao na pripreme kod jednog od ovih sto spremaju u Beogradu, mislim da nije bitno kod koga ces ici , svako ce vas nauciti da crtate, prolaznost je skoro svima ista, A NAJVECA NA FAKULTETU , pa ako imate love idite tamo.

Eto , nadam se da sam vam odgovorio na sva pitanja , samo napred i bez panike... Very Happy
Sauence
Sauence

Broj poruka : 37
Godina : 38
Datum upisa : 23.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  lussster 5188 Pon Okt 06, 2008 10:25 pm

dap, sto se priprema tiche, manje vise je sve slicno, razliku vam prave samo ljudi koje su na pripremama profesori naucili da su ovi sa drugih priprema losiji i sta ti ja znam.
meni je bilo ok na pripremama, a to da li je neko iz atsha..to je sve relativno.
nas su u atshu naucili da razmisljamo prakticno i tehnicki, sto na prvoj godini moze predstavljati problem kada se pojave ljudi sa maketama "kuce u kosmosu", dok ste vi [iz gimnazije] ipak malo sirih shvatanja, pa cete lakse podneti ta govna.
sto se konstrukcija tiche, prvu i drugu godinu vecina atsheovaca je to polagala bez ucenja ili sa malo obnavljanja, ali obzirom da gradivo i moroni mogu da nauce, nema nikakve frke...

takodje, poeni nisu presudni, presudno je da skupis muda na prijemnom i das sve od sebe, i da budes optimistican i verovatno upadas.to je to.
lussster 5188
lussster 5188

Broj poruka : 139
Datum upisa : 15.12.2007

http://www.myspace.com/althalusdushman

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  sharona Uto Okt 07, 2008 12:06 am

hvala puno na odgovorima Very Happy:D
imam jos par pitanja
1) da li je potrebno neko predznanje da bi se islo na pripreme? na pr. hoce li oni tamo govoriti u nekim terminima poznatim samo ovima iz ATS-a, ili cemo i mi smrtnici moci da razumemo? Smile
2) da li postoje neke pripreme koje krecu u 2. polugodistu? i kad je uopste poslednji razuman rok za pripreme, znaci ne neke extra ubrzane tipa 2 nedelje pred prijemni od jutra do sutra Very Happy kakvo je vase iskustvo?
3) iz kojih skola ljudi najvise upisuju? hvala na ohrabrujucim komentarima i za nas gimnazijalce, ali me ipak zanima Smile

sharona

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  sharona Uto Okt 07, 2008 12:22 am

i jos jedno pitanje Very Happy za pripreme...
drugarica ce da ide na fax, gde placaju 190 evra mesecno Shocked ali ne zna da mi kaze koliko ih je u grupi cyclops ima li neko ideju?
koliko sam videla, grupe kod 'privatnika' su manje, ali kako se krecu njihove cene?
thanx again

sharona

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sauence Uto Okt 07, 2008 3:46 am

Pa kazem ti , nikakvo predznanje ti nije potrebno (samo da bas nisi duduk sto se tice razumevanja okoline) sve sto ti je potrebno da bi upisala fakultet ces cuti na tim pripremama.
Ja sam poceo da se spremam od oktobra pa sve do prijemnog, prvo sam imao dva pita nedeljno (jedan dan crtanje, a drugi prostorne zadatke ) a kasnije se broj casova povecava do juna kada ides svaki dan na pripreme do prijemnog ispita. Ne bih ti bas preporucio da ides od pola zato sto ti ljudi koji spremaju imaju neki plan po kojem rade, sto znaci da ti upadas na pola apsolutno ne pripremnjena , i oni koji su tu od pocetka su mnogo mnogo vise presli i naucili, a mislim da ce ti biti problem da ti pocinjes od poctka, dok gledas sta drugi rade , mozes malo da se smoris...
Ja sam 2004/2005 godine placao 600 evra , kapiram da je sada skocila cena , i konkretno u mojoj grupi nas je bilo bas dosta, za fakultet ne znam zato sto su te pripreme pocele tek kada smo mi upisali ...
Sto se tice koliko nas je iz koje skole ne znam , nema neki odredjeni broj, sve je relativno, kazem ti samo cepaj te pripreme i bice sve ok, nemoj da zabusavas , vezbaj matu i prostorne zadatke, i to je to. Prijemni padaju i ATS-ovci i ljudi iz ostalih skola nema pravila...

Potrazi telefone za pripreme , i idi lepo kod svakoga neka ti isprica svoju pricu i ti odluci ko ti najvise odgovara (ipak treba da provodis po 8 sati nedeljno sa njim , i ceo jun... Very Happy)
Sauence
Sauence

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Lightbulb Uto Okt 07, 2008 7:59 pm

ja sam za pripreme placala 2005/2006 godine 500 evrica (za cele pripreme: od oktobra do juna). u oktobru sam krenula, a bilo je i ljudi koji su dolazili kasnije (decembar,januar pa cak i maj) - e sad neko se snasao, neko nije - to je individualno. al sto pre krenes to bolje... nije bitno kod kog pripremaca, prolaznost je ista (sto rekose vec: gledaj ko ti vise odgovara). i ja sam stekla dojam da se na pripremama na faksu manje radi nego kod pripremaca, ono tipa-crtaju se jednostavnije stvari i tako to, al kako sam razumela - na faksu ti otprilike i kazu sta ce biti na prijemnom i od matematike i ovako (za tolke pare i diplomu bi trebalo odma' da ti daju majku im... Evil or Very Mad ), a i sigurniji si na prijemnom nekako - barem sam ja tako shvatila.
Lightbulb
Lightbulb

Broj poruka : 85

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  tasha Uto Okt 07, 2008 10:43 pm

To iz koje skole si je najmanji problem.Ima nas dosta gimnazijalaca i super smo prosli na upisu,a i sada se prilicno dobro snalazimo.
Moj predlog je da ides kog nekoga privatno i poslednjih mesec dana na fax na ubrzane pripreme jer ti tamo kazu dosta stvari koje ces da imas,zadatke iz mate i sl.. ako ne crtas bas najbolje bolje da ides kod nekoga ko moze da ti se posveti i pomogne ti jer su grupe na faxu prevelike.
Ako se ipak odlucis za pripreme na faxu biraj grupu kod Mise Mladenovica ako i dalje postoji i ta grupa,kod njega je super i nikad neces doci u fazu da nisi za to jer on uvek zna sta da ti kaze a da se ne razocaras za razliku od ostalih koji drze iste pripreme.

tasha

Broj poruka : 1
Datum upisa : 17.07.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  sharona Sre Okt 08, 2008 9:14 pm

ja jos nisam sigurna da zelim arhitekturu, mislim meni se svidja ono sto ja mislim da je arhitektura Laughing ali bojim se da to nije previse naivna predstava Smile gledala sam neke arh. sajtove i razne gradjevine itd i prvo sto mi je palo na pamet je - omg kako neko uspe ovo da projektuje? Shocked ali zato se i ide na fax, jel da? ne mogu ja to da znam u srednjoj...Very Happy btw posto svi pominju neki AutoCAD otisla sam na Wikipediu da vidim sta je to i totalno sam se nalozila na taj program Laughing Like a Star @ heaven What a Face cheers flower zvuci kao nesto sto bih i te kako volela da radim Smile
btw ako imate neke brojeve ljudi za pripreme, posaljite mi PP (kontam da je svuda zabranjeno reklamiranje...Smile ) . pretpostavljam da su casovi u grupama?
i jos jedno pitanje, nije u vezi sa prijemnim nego sa studijama: jel ima dosta ucenja na faxu, ono ucenja napamet i slicnog? posto mi je druga opcija za fax ekonomija ali mrzim da ucim na taj nacin Sad i zato je ni ne zelim...hvala svima na savetima, ruke vam se pozlatile Like a Star @ heaven flower

sharona

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sauence Sre Okt 08, 2008 10:54 pm

hehehehe Ovde nema ucenja uopste, samo polako pocni da smanjujes broj sati spavanja.. Very Happy
Sauence
Sauence

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  sharona Sre Okt 08, 2008 11:22 pm

extra! ma ja najbolje funkcionisem nocu i najsrecnija sam kad mogu tako necim konkretnim da se zanimam, zadatke da resavam itd a ne da UCIM (smor)... omg ne znam otkud ja na drustvenom smeru Shocked jedino zbog jezika...Smile
mogu i da ucim smaracke predmete kad treba, ali ne bih bas sebe da osudim na to nekoliko godina Razz

sharona

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  sharona Sre Okt 08, 2008 11:25 pm

btw jel se uci neki strani jezik na faxu?

sharona

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Razz Sre Okt 08, 2008 11:27 pm

u 3.godini u letnjem semestru ima Engleski za arhitekte, kao izborni predmet Basketball
Razz
Razz

Broj poruka : 41

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sauence Čet Okt 09, 2008 12:44 am

Da ali kao izborni, mozes da ga biras i dalje na masteru...
Mada je taj engleski smesan, vise kao neki tekstovi i slicno.. Ucis kako se predstavljas, kako da odbranis svoj projekat, prica se o tudjim projektima ....
Sauence
Sauence

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Tammmm Uto Okt 28, 2008 2:43 pm

tasha ::To iz koje skole si je najmanji problem.Ima nas dosta gimnazijalaca i super smo prosli na upisu,a i sada se prilicno dobro snalazimo.
Moj predlog je da ides kog nekoga privatno i poslednjih mesec dana na fax na ubrzane pripreme jer ti tamo kazu dosta stvari koje ces da imas,zadatke iz mate i sl.. ako ne crtas bas najbolje bolje da ides kod nekoga ko moze da ti se posveti i pomogne ti jer su grupe na faxu prevelike.
Ako se ipak odlucis za pripreme na faxu biraj grupu kod Mise Mladenovica ako i dalje postoji i ta grupa,kod njega je super i nikad neces doci u fazu da nisi za to jer on uvek zna sta da ti kaze a da se ne razocaras za razliku od ostalih koji drze iste pripreme.

Ovo mi se dopada.
Krenula sam kod Djure.
Al' sad se razmisljam :S

Ali opet, ako mogu posle samo malo tamo da se dopunim...
Hm.
Jel se na te ubrzane prijavljuje tek pred polazak?
Hmmmmm.
Tammmm
Tammmm

Broj poruka : 1
Godina : 34
Datum upisa : 28.10.2008

http://www.myspace.com/lakilea

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu