archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Arhitektura danas

+6
894-815
meow
storm_raider1
Angel22
EddieMcCleister
šmizla
10 posters

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Arhitektura danas Empty Arhitektura danas

Počalji  šmizla Uto Sep 29, 2009 7:21 pm

Najavljen nam je kolokvijum (za nedelju dana), ali izgleda da nikom nije jasno odakle se uci taj predmet? Postoje neke skripte na kojima je slide show pustan na casu. Al cisto sumnjam da je to.
Mozda bi starije generacije mogle da nas prosvetle. Very Happy

šmizla

Broj poruka : 105
Datum upisa : 04.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Arhitektura danas Empty Re: Arhitektura danas

Počalji  EddieMcCleister Uto Sep 29, 2009 7:29 pm

Да, стварно, уколико неко може, нека каже. Мада, колико ме сећање служи, ваљда је она Ћоровић рекла да имамо модернизам и постмодернизам у архитектури. А проф. Љиљана Благојевић нам је у прошлом предавању говорила о модернизму. Ако ништа, Google.com зна. Smile
EddieMcCleister
EddieMcCleister

Broj poruka : 227
Datum upisa : 16.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Uto Sep 29, 2009 8:19 pm

Dovoljno je powerpoint prezentacija. Bitno je znati osnove stvari -> autor-delo, odlike pravaca, karakteristike arhitekture tih pravaca, predstavnike. Ko je bio na predavanju, belezio i pazljivo slusao nece imati problema. Smile
Angel22
Angel22

Broj poruka : 434
Godina : 37
Datum upisa : 31.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  šmizla Uto Sep 29, 2009 9:38 pm

Sa ovim 'belezio' imam manjih problema Very Happy ali naci cu valjda neke beleske. A trudim se da slusam koliko god je moguce, uprkos tome da se jako slabo cuje, prof. ne koristi mikrofon. Sad
A kako uopste izgleda kolokvijum, u kojoj su formi pitanja?
To ce nam biti prvi kol... Smile

šmizla

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Uto Sep 29, 2009 10:09 pm

Steta, Ljiljana Blagojevic je odlican profesor i zaista je vredno cuti sta govori. Ako ne radi mikrofonija sto je cest slucaj onda je najbolje prici blize. Smile Mi smo tako nekoliko meseci imali problem sto nismo imali zavese pa se nije moglo zamraciti. Smile Jedva se sve videlo na video-bimu.

Pa pazi, pitanja su krajnje jednostavna, tipa koji su predstavnici Herojskog perioda Modernizna recimo (ili postmodernizma), razlika izmedju modernizma i postmodernizma, 5 prinicpa moderne koje je postavio Le Corbusier...

I ono sto je najbtinije: autor i delo -> ne znam tacno kako bi pitanje glasilo, proslo je dosta godina, ali znam da je Blagojevicka strikno trazila da znamo koji je arhitekta sta projektovao (sto bi svako ko se bavi arh. trebao da zna). Recimo da navedes neko delo Adolfa Loosa, naziv objekta, kad je izgradjeno i gde -> recimo Kuca Steiner, Bec, 1910. godine (A. Loos)

Valjda sam uspeo pojasniti. Smile
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  EddieMcCleister Sre Sep 30, 2009 8:01 pm

Дефинитивно јеси. Још само да се бацимо на учење. Very Happy Хвала.
EddieMcCleister
EddieMcCleister

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Sre Sep 30, 2009 8:22 pm

Nema na cemu, Eddie. Smile Samo napred Smile
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  šmizla Uto Okt 06, 2009 11:55 am

Koji su ti principi moderne koje je postavio LC?
Nigde ne mogu da nadjem. Sad

šmizla

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  storm_raider1 Uto Okt 06, 2009 1:18 pm

INOVACIJA/NOVO
PROGRES
TEHNIKA I TEHNOLOGIJA
MASINSKA CIVILIZACIJA
UVERENOST U VELIKI ZNACAJ ARHITEKTURE I NJENU MOGUCNOST DA OBEZBEDI COVEKU NOVI I BOLJI ZIVOT
-Le Corbusier: Arhitektura ili revolucija
STVARANJE NIZA KOPLETNO KONZISTENTNIH I JEDINSTVENIH PLASTICNIH SISTEMA

1. PURIZAM (FRANCUSKA)
2. BAUHAUS (NEMACKA)
3. DE STIJL (HOLANDIJA)
4. FUNKCIONALIZAM (rani period, HOLANDIJA)
5. KONSTRUKTIVIZAM (SSSR)
storm_raider1
storm_raider1

Broj poruka : 41
Godina : 34
Datum upisa : 29.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  šmizla Uto Okt 06, 2009 5:21 pm

A sta od svega toga? Mislim ako kaze 'principi moderne' , ne treba valjda pravce da nabrajam... Razz
A predstavnici herojskog perioda modernizma i postmodernizma? ja nadjoh samo predstavnike, bez herojskog dela. What a Face

šmizla

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Uto Okt 06, 2009 5:58 pm

šmizla ::A sta od svega toga? Mislim ako kaze 'principi moderne' , ne treba valjda pravce da nabrajam... Razz
A predstavnici herojskog perioda modernizma i postmodernizma? ja nadjoh samo predstavnike, bez herojskog dela. What a Face

Principi moderne nemaju veze sa pravcima, vec postavljenim postulatima (principi, stubovi, itd ili bilo koja slicna rec) i ima ih 5 ukupno koje je Le Corbusier postavio:
- Slobodan plan
- Horizontalne trake prozora
- Slobodna fasada
- Krovna basta
- Stubovi

"Herojski period modernizma (ili moderne arhitekture)" je termin koji mozes naci u mnogim knjigama. Pojedini autori tako zovu taj period - izrazena smelost, istrazivanje novih mogucnosti i dostignuca, karakteristicno za prvu polovinu XX veka -> u sustini je rec o modernizmu kao pravcu. Smile
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  šmizla Uto Okt 06, 2009 6:03 pm

Ahaa, znaci to je u stvari modernizam. Smile
Hvala puno.
Sta bi sa strajkom, je l jos u toku? Da li ste dobili neke odgovore (pristojne Very Happy ) ?

šmizla

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Uto Okt 06, 2009 9:10 pm

šmizla ::Ahaa, znaci to je u stvari modernizam. Smile
Hvala puno.
Sta bi sa strajkom, je l jos u toku? Da li ste dobili neke odgovore (pristojne Very Happy ) ?

Jos traje Smile Ja mislim da nije ni njima jasno sta nam pricaju... U svakom slucaju mrka kapa - status "kvo"
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  šmizla Uto Okt 06, 2009 9:44 pm

Je l bilo ovakvih strajkova prethodnih godina? Ako da, da li se desavalo mozda da vas premeste recimo na gradjevinski za neki kolokvijum? Smile

šmizla

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Uto Okt 06, 2009 10:51 pm

šmizla ::Je l bilo ovakvih strajkova prethodnih godina? Ako da, da li se desavalo mozda da vas premeste recimo na gradjevinski za neki kolokvijum? Smile

Bilo je 2007. godine, u martu, trajalo je 7 dana. U junu 2009. godine trajalo je 11 dana. Very Happy Ma nece vas prebaciti, jedino ako zaista zelite da vucete za nos Lili Marlen , pa da vam zaista i da kolokvijum Smile Ne bih to savetovao. Samo opusteno, radicete kod mene kolokvijum, ti Smizla i Eddie Smile Ja sam blag u ocenjivanju Smile
Inace pukao sam od smeha sad, ovo je treca sreca ili magareca, videcemo jos. Smile Ne brini, gradjevinci imaju predavanja u amfu ceo dan. Smile
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  meow Sre Okt 07, 2009 12:18 am

hm, a kad se trazi navodjenje predstavnika avangardnog pokreta, na sta se tacno misli? na rusku avangardu?

meow

Datum upisa : 12.01.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Sre Okt 07, 2009 1:50 am

meow ::hm, a kad se trazi navodjenje predstavnika avangardnog pokreta, na sta se tacno misli? na rusku avangardu?

Moze, imas vise avangardnih pravaca koji su se razvijali sirom Evrope. Ruski avangardisti su izuzetno inovativni (najvise medju njima Tatljin i njegov spomenik III Internacionali i "kontrareljef"). Nastali su pravci kao sto su suprematizam i konstruktivizam. Pored ruske avangarde imas futurizam (koji je nastao u Italiji - Antonio Sant'elia), De stijl u Holandiji (Piet Mondrian i Theo van Doesburg) itd. da ne nabrajam vise. Kod nas, na prostoru bivse Jugoslavije, postoji zenitizam (u biblioteci imas casopis "Zenit" a mislim da cak moze da se nadje i na internetu)...

Ljudi, moram da pitam, idete li vi na predavanja? Ja sam uzivao na predavanjima kod Ljilje Blagojevic, i nikad mi nije bilo dosadno, cak su me predavanja zainteresovala da malo posle i procitam pojedine knjige Smile
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  EddieMcCleister Sre Okt 07, 2009 8:45 am

Хвала ти на помоћи. Иначе, идем на њена предавања, само што углавном ћути, а остали причају, а у ретким тренуцима када она прича ја је не чујем. Smile
EddieMcCleister
EddieMcCleister

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Sre Okt 07, 2009 12:06 pm

EddieMcCleister ::Хвала ти на помоћи. Иначе, идем на њена предавања, само што углавном ћути, а остали причају, а у ретким тренуцима када она прича ја је не чујем. Smile

Da, kad je galama u amfu, ima taj trip da cuti dok ne prestane prica. Ne zeli da se nadvikuje sa ljudima. Smile Najbolje se privuci sto blize, makar u prvoj klupi. Zaista je vredno cuti njeno predavanje. Smile
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  meow Čet Okt 08, 2009 12:35 am

ma idem na predavanja,nego se secam da je spomenula to pitanje, pa sam se pitala da li se onda zapravo misli na celu avangardu, mislim avangarda je.. prilicno sirok pojam, ne?
Smile

meow

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Čet Okt 08, 2009 11:17 am

meow ::ma idem na predavanja,nego se secam da je spomenula to pitanje, pa sam se pitala da li se onda zapravo misli na celu avangardu, mislim avangarda je.. prilicno sirok pojam, ne?
Smile

Jeste. Ne znam sta je tacno rekla sad... Ali ako je samo spomenula da se navedu predstavnici avangarde (ako nije navedeno konkretno predstavnici koje avangrade) onda mogu doci u obzir sve koje sam naveo gore. Smile
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  storm_raider1 Čet Okt 08, 2009 11:39 am

Ma vidi se da je profesorka obisla svet, pre nije mogla da se seti kako se neki zid zove na srpskom, pa nam je rekla samo engleski naziv Very Happy
storm_raider1
storm_raider1

Godina : 34
Datum upisa : 29.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  894-815 Čet Okt 08, 2009 9:17 pm

Jedno pitanje, da li je bio kolokvijum juce? A ako nije za kad je odlozen? (videh onaj morbidni raspored) Shocked
894-815
894-815

Broj poruka : 1
Datum upisa : 17.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  meow Pet Okt 09, 2009 2:28 pm

pa verovatno ce biti u sredu

meow

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Pet Okt 09, 2009 2:45 pm

894-815 ::Jedno pitanje, da li je bio kolokvijum juce? A ako nije za kad je odlozen? (videh onaj morbidni raspored) Shocked

Cisto sumnjam da je bio u toku nedelju. Nije nista propusteno. Bice verovatno na masincu.
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh