II semestar... Problemi, pitanja, predlozi...
+14
Tomash
Lightbulb
NeCcie
Aleksandra
Silvester
hugsy
Gah-gah
TNBmec
Anabeli
Angel22
neiw
Mica
SoSho
CKAJBOKEP
18 posters
archforum :: ( NASTAVA ) :: I godina :: arhiva 2007 2008
Strana 4 od 6
Strana 4 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: II semestar... Problemi, pitanja, predlozi...
sve je nekako cudno zar ne?
mislim da bi trebalo preispitati broj ljudi koji prelazi na budzet, posebno zato sto smo fakultet sa visokom prolaznoscu i mozda je malo nerealno da samo 20 ljudi prelazi na budzet.
A sigurno ce biti vise ljudi koji to stvarno zasluzuju (da ne potezem pricu da budzetlija moze da ima 6,00 i da ostane na budzetu, a neko sa recimo 9,00 nece preci na budzet). Glupa je koncepcija to sto te prijemni odredjuje za studije, kao da je najbitnija stvar sta ste uradili taj dan dok ste crtali i resavali zadatke. Svasta!
za Angel22: generalno, moj stav prema studijama na nasem fakultetu nije ustaljen, mislim da imamo stvarno sjajnu grupu ljudi za kolege i prijatelje, ali ponekad se iznenadim kakvih sve situacija ima i kakvi ljudi mogu da budu (pa se malo nadrndam i stavim onakav post). Posebno nije ok ovo ponasanje profesora. A da se ne lazemo ima ljudi koji misle da su bolji od nekoga na osnovu poena (makar ako i to ne kazu naglas). Samo je fora u tome da shvatis da bilo kakvi poeni tebe uopste ne odredjuju, niti mogu biti realni pokazatelj ulozenog rada. Znas sta je bilo na studiju 2, ko je koliko radio i kakve je ko poene dobio. I tako..
Sve u svemu, treba proceniti situaciju, videti sta je realno ostvarivo od nasih ciljeva i gurati dalje.
Sto bi Patti Smith rekla: "People have the power."
mislim da bi trebalo preispitati broj ljudi koji prelazi na budzet, posebno zato sto smo fakultet sa visokom prolaznoscu i mozda je malo nerealno da samo 20 ljudi prelazi na budzet.
A sigurno ce biti vise ljudi koji to stvarno zasluzuju (da ne potezem pricu da budzetlija moze da ima 6,00 i da ostane na budzetu, a neko sa recimo 9,00 nece preci na budzet). Glupa je koncepcija to sto te prijemni odredjuje za studije, kao da je najbitnija stvar sta ste uradili taj dan dok ste crtali i resavali zadatke. Svasta!
za Angel22: generalno, moj stav prema studijama na nasem fakultetu nije ustaljen, mislim da imamo stvarno sjajnu grupu ljudi za kolege i prijatelje, ali ponekad se iznenadim kakvih sve situacija ima i kakvi ljudi mogu da budu (pa se malo nadrndam i stavim onakav post). Posebno nije ok ovo ponasanje profesora. A da se ne lazemo ima ljudi koji misle da su bolji od nekoga na osnovu poena (makar ako i to ne kazu naglas). Samo je fora u tome da shvatis da bilo kakvi poeni tebe uopste ne odredjuju, niti mogu biti realni pokazatelj ulozenog rada. Znas sta je bilo na studiju 2, ko je koliko radio i kakve je ko poene dobio. I tako..
Sve u svemu, treba proceniti situaciju, videti sta je realno ostvarivo od nasih ciljeva i gurati dalje.
Sto bi Patti Smith rekla: "People have the power."
TNBmec- Broj poruka : 63
Datum upisa : 20.12.2007
Sve je ovo jedna velika bruka...
A jos veca bi bila ako bi odustajali studenti koji vise ne mogu da placaju studije za naredne godine... A takvih je bogami, previse...
Fakultet izgleda toga nije svestan...
Bruka!
Bruka!
Bruka! &
Bruka!
A jos veca bi bila ako bi odustajali studenti koji vise ne mogu da placaju studije za naredne godine... A takvih je bogami, previse...
Fakultet izgleda toga nije svestan...
Bruka!
Bruka!
Bruka! &
Bruka!
Anabeli- Broj poruka : 73
Datum upisa : 04.01.2008
pa ako neko ne upadne na budzet to ce biti zbog nedovoljno dobrog proseka,a opet mislim da onda nece biti dovoljno dobar ni za master i samo dzabe dajes 9000E...ne zelim da zvucim kao pesimista al na nasem faxu moras tako da razmisljas uvek moras biti pripremljen za najgore....ja ne znam kako citavoj generaciji nisu krenuli da rade tikovi kad cuju rec sastanak posto meni ce vrlo uskoro krenuti....mislim daj....koji sastanak pa oni to koriste da nam malo po malo serviraju pricu gde je nesto zacrtano i nace da se menja...ljudi raspust ce!!!!ajmo nesto da uradimo.....ko sto ste vec spomenuli forum vise ne koristi i ovo caskanje u prazno nama treba akcija
Aleksandra- Broj poruka : 9
Godina : 36
Datum upisa : 17.04.2008
Nema ljudi za akciju...
Svi su se uspavali i svi misle da ce preci na budzet, a onda ce biti veselo posle juna...
Svi su se uspavali i svi misle da ce preci na budzet, a onda ce biti veselo posle juna...
Mica- Broj poruka : 104
Datum upisa : 24.01.2008
sta sam to cula za ponedeljak posle raspusta??!!!!el moguce?
YES!!!
Znaci da ponovimo....
U ponedeljak 5. maja s pochetkom u 14h pochinje protest opomene Vladi, ministarstvu za prosvetu i
za finansije!! Trazhi se da svako ko osvoji 60 ECTS kredita predje ne buzhet bez rangiranja, i trazhimo
smanjenje shkolarine... NE PROTESTVUJEMO FAKULTETU NEGO VLADI!!!! Najverovatnije ce biti blokiran
bulevar na 15min!!! Ne smemo vishe, ipak je to 14h!!!! Shpic... Detaljno cete biti obaveshteni sutra!!!
Znaci da ponovimo....
U ponedeljak 5. maja s pochetkom u 14h pochinje protest opomene Vladi, ministarstvu za prosvetu i
za finansije!! Trazhi se da svako ko osvoji 60 ECTS kredita predje ne buzhet bez rangiranja, i trazhimo
smanjenje shkolarine... NE PROTESTVUJEMO FAKULTETU NEGO VLADI!!!! Najverovatnije ce biti blokiran
bulevar na 15min!!! Ne smemo vishe, ipak je to 14h!!!! Shpic... Detaljno cete biti obaveshteni sutra!!!
aaaaaaaaaaaaaaa savrseno!!!!!!!!!!nadam se da ce svi biti obavesteni i da ce doci!))))))))))))))jedva cekam
Vlada? Hmmm... Tehnicka... Mozda nam neko nesto i obeca? Pa mi poverujemo i odustanemo od protesta.
A za master gde da protestujemo, je l' se to isto tice Vlade ili fakulteta?
I je l' se ukljucuje i druga godina?
Inace super sto cemo konacno bar nesto uciniti, bilo je stvarno krajnje vreme.
A za master gde da protestujemo, je l' se to isto tice Vlade ili fakulteta?
I je l' se ukljucuje i druga godina?
Inace super sto cemo konacno bar nesto uciniti, bilo je stvarno krajnje vreme.
hugsy- Broj poruka : 60
Godina : 35
Datum upisa : 05.01.2008
Za master ne mozhe sad nishta, poshto je donet zakon pre dve godine znachi nakon
nasheg potpisivanja ugovora... I zato shto smo mi generacija koja je upisala 3+2 godine
studija... Ne 5...
nasheg potpisivanja ugovora... I zato shto smo mi generacija koja je upisala 3+2 godine
studija... Ne 5...
Pa i sadasnja treca godina je upisala "po novom" kao mi, pa svi prelaze na master bez rangiranja. Kakav je to zakon koji je donet pre dve godine, a postuje se tek sad kad smo mi dosli na red? Zasto u slucaju prelaska na budzet da se zalimo Vladi i da menjamo zakon, a za master ne?
Ili cemo se i za master setiti nesto da ucinimo ali tek za dve godine... Mozda sam ja dosadna sa ovim masterom ali ne mogu da prihvatim da je plakanje jedino sto mozemo.
A sta je sa visinom skolarine? Nju ipak nije odredila ni Vlada ni Ministarstvo nego cenjeni fakultet.
Toliko nezadovoljstva fakultetom da bi sad ispalo da on nije ni za sta kriv, i toliko razloga za protest, da bi se sad sve svelo samo na jedan od zahteva, i na njegovo upucivanje sasvim drugoj strani, koja uslovno receno trenutno ne postoji. Nekako mi sve to deluje bledunjavo.
I jos nesto. Kada bismo zakazali taj protest u tri sata, sto bi verovatno i bilo fer prema Misku Suvakovicu, jer zasto bas u vreme njegovog predavanja da se odrzava protest, pitam se koliko ljudi bi zaista sacekalo do tri ukoliko nema obicaj da ide na predavanje i doslo na protest, a koliko bi zbrisalo kuci u dva jer im je prece da idu da spavaju posle kolokvijuma nego da ucine nesto da poboljsaju uslove svog skolovanja. Je li zato zakazano u dva?
Posto niko nikada ni na jednom protestu nije dobio sve sto je trazio (npr. prosle godine na nasem faksu), nego se uvek nadje neki kompromis, onda treba da pokusamo da trazimo resenje svih problema, a ne samo jednog.
Ili cemo se i za master setiti nesto da ucinimo ali tek za dve godine... Mozda sam ja dosadna sa ovim masterom ali ne mogu da prihvatim da je plakanje jedino sto mozemo.
A sta je sa visinom skolarine? Nju ipak nije odredila ni Vlada ni Ministarstvo nego cenjeni fakultet.
Toliko nezadovoljstva fakultetom da bi sad ispalo da on nije ni za sta kriv, i toliko razloga za protest, da bi se sad sve svelo samo na jedan od zahteva, i na njegovo upucivanje sasvim drugoj strani, koja uslovno receno trenutno ne postoji. Nekako mi sve to deluje bledunjavo.
I jos nesto. Kada bismo zakazali taj protest u tri sata, sto bi verovatno i bilo fer prema Misku Suvakovicu, jer zasto bas u vreme njegovog predavanja da se odrzava protest, pitam se koliko ljudi bi zaista sacekalo do tri ukoliko nema obicaj da ide na predavanje i doslo na protest, a koliko bi zbrisalo kuci u dva jer im je prece da idu da spavaju posle kolokvijuma nego da ucine nesto da poboljsaju uslove svog skolovanja. Je li zato zakazano u dva?
Posto niko nikada ni na jednom protestu nije dobio sve sto je trazio (npr. prosle godine na nasem faksu), nego se uvek nadje neki kompromis, onda treba da pokusamo da trazimo resenje svih problema, a ne samo jednog.
Ispravka: treca godina jeste se upisala kao prva generacija po Bolonji, ali su upisali sistem od pet godina, a moja generacija je upisala, kao i tvoja, sistem 3+2. Trecoj godini je to na neki nacin protureno kao da je tako. Druga godina ce se priduziti u resavanju problema. Sto se tice mastera, rekoh vec jednom da to ni za nasu generaciju nije reseno ali verovatno i za vasu. Za sad postoje price i nagovestaji sta planiraju, ali ne mogu nista uciniti dok ne dobiju dopis iz ministarstva o kvotama tj. koliko ce drzava finansirati i koliko ce biti samofinansirajucih. Mogu ti reci da kruze price po nasoj godini da ce biti 7 budzetskih mesta od ukupno 100 mesta (ne znam da li je pouzdana informacija, ali je alarmantna). Ono sto ce biti pokazatelj u kojem ce se pravcu stvari odvijati su sledece: ako se rangiranje desi tvojoj generaciji (otprilike bi to bilo u septembru, pre pocetka nastave), to znaci da i nasoj godini to mogu isto uraditi (vervotno nece na prelasku sa druge na trecu) po pitanju mastera, tako sto ce se hvaliti o visokoj prolaznosti, pa ce pisati ministarstvu da im posalju famozne kvote, ili ce opet nesto da zavuku, ispod stola da odrade posao, i samo odjednom, na nekoj, tabli obavestenje o rangiranju tj. uslovima i kvotama za master. Ako se spreci rangiranje tj. pocetak te price, onda sa mogu izvuci dobre stvari po nas uopste, sto nam je i cilj. Svi imamo jednaka prava na znanje i studiranje, i to treba uraditi kako za nas, tako i za naredne generacije koje ce doci u ovu ustanovu. Slazem se da jednom za svagda treba resiti sva pitanja, a ne godinom za godinom da se ponavlja isti porblem i da se iznova resava.
Angel22- Broj poruka : 434
Godina : 37
Datum upisa : 31.01.2008
Tako nesto sam i ja cula. Na ovom fakultetu se nikad nista zvanicno ne zna nego sve sto znamo znamo na osnovu prica koje kruze.
Mozda zato ljudi po tom pitanju nisu mnogo ni motivisani da nesto preduzmu, jer se jos uvek nista o upisu na master zvanicno ne zna pa ne znaju ni da li nesto da preduzmu ili da cekaju da se sve samo od sebe srecno zavrsi.
Postoje li na drugoj godini neki planovi po ovom pitanju, jer izgleda da ste vi prva generacija koju kaci novi nacin upisa mastera? Vi ste bar srecno presli na budzet pa mozete sad da se bavite masterom, izgleda da nasa generacija vise brine oko budzeta... Sto je i razumljivo, first things first... Ali vi biste kao stariji i vec iskusni u protestima mogli nesto da preduzmete, pa da se mi mladji pridruzimo, jer mene niko nece da slusa...
Mozda zato ljudi po tom pitanju nisu mnogo ni motivisani da nesto preduzmu, jer se jos uvek nista o upisu na master zvanicno ne zna pa ne znaju ni da li nesto da preduzmu ili da cekaju da se sve samo od sebe srecno zavrsi.
Postoje li na drugoj godini neki planovi po ovom pitanju, jer izgleda da ste vi prva generacija koju kaci novi nacin upisa mastera? Vi ste bar srecno presli na budzet pa mozete sad da se bavite masterom, izgleda da nasa generacija vise brine oko budzeta... Sto je i razumljivo, first things first... Ali vi biste kao stariji i vec iskusni u protestima mogli nesto da preduzmete, pa da se mi mladji pridruzimo, jer mene niko nece da slusa...
Postoje planovi oko postavljanja takvog pitanja upravi, ja sam recimo razgovarao sa brojnim kolegama o tom problemu, ali mora se priznati da ove godine slabije stojimo nego prosle. Nasi predstavnici su u fazonu ima vremena za to, kao jos je rano. Tako da kod nas u generaciji vlada zabrinutost oko pitanja mastera sta ce biti, a postoji deo ljudi koji nece ici dalje (bar su takvog stava sada) i jedan deo ljudi ce nastaviti u inostranstvu. Ja sam stava da ovde zavrsim, ali ako budem morao placati onda cu radije otici u bilo koju drugu zemlju jer ce me mnoooogo jeftinije doci i zivot i studije Sto se tice protesta, to sam vec govorio, druga godina tesko da ce se boriti za prvu (prosle godine moja generacija - tada prva godina je napravaila blokadu, pa su se posle dan-dva pridruzila i druga godina, a maltene na kraju treca godina), i nekako je logicnije, posto ste najugrozeniji da se vi najvise bunite. Nemoj me lose razumeti, ali ako bi nasa godina organizovla neku blokadu (sada veoma tesko da bi se desilo), vi biste mozda u toj prici prosli neopazeno, i mozda bi vam zahtevi ne bili ispunjeni sto bilo veoma lose. Ovo pricam iz iskustva. Tako je prosle godine bilo, bila su tri jasna zahteva, od toga jedan u celovitosti ispunjen, drugi delimicno, treci nije ispunjen: 1. Vratili su na ono pravo prelaska na budzet sto su nam neopravdano oduzeli (mi smo se upisali pre stupanja na snagu zakona o visokom obrazovanju koji se tice rangiranja - koji je uzgred veoma stur , 2. trazili smo smanjenje skolarine (ne u smislu za nas, nego za naredne godine), oni nam vratili pare, 3. pitanje upisa mastera do danas nisu resili. U svakom slucaju ljudi sa druge godine ce se pridruziti prvoj godini oko definisanja tih pitanja. Ja cu biti 5. maja kada budete blokirali bulevar. Tako smo i mi poceli, s tim da smo mi dva sata blokirali ulicu, a potom otisli u amf., gde smo imali zasedanje, i odlucili da napravimo blokadu, sto je rezultiralo blokiranjem onog dela zgrade gde je amf. Dobro se secam toga, posto sam ucestvovao u tome. Sto se tice prenosenja iskustva, kako, sta, gde, kuda, tu sam, otvoren za svaku vrsta pitanja
CKAJBOKEP ::YES!!!
Znaci da ponovimo....
pa bas je i fora kad je shpic da se zatvori, tako ce jedino i da primete
Neiw slazem se sa tobom Mi smo otprilike u isto vreme blokirali prosle godine, i trajalo je dva sata. Cak smo uvece bili na svim televizijama i culo se o nasem problemu.
Angel22 ::Neiw slazem se sa tobom Mi smo otprilike u isto vreme blokirali prosle godine, i trajalo je dva sata. Cak smo uvece bili na svim televizijama i culo se o nasem problemu.
Smatram da ako se vec organizuje neki vid protesta, treba objediniti sve probleme, bez obzira da li se protestvuje samom fakuiltetu ili samo Vladi! Uvek ce vas jedna od ovih institucija upucivati na onu drugu!
A usputno, moglo bi im se traziti definisanje Master skolarine, kao i da sve u vezi mastera bude javno dostupno, a ne da se studenti informishu putem glasina na fakultetu!
Prilazem jedan isecak iz Sluzbenog glasnika, i tice se skolske 2006/2007 sa predlogom budzetskih i samofinansirajucih mesta na master studijama:
A usputno, moglo bi im se traziti definisanje Master skolarine, kao i da sve u vezi mastera bude javno dostupno, a ne da se studenti informishu putem glasina na fakultetu!
Prilazem jedan isecak iz Sluzbenog glasnika, i tice se skolske 2006/2007 sa predlogom budzetskih i samofinansirajucih mesta na master studijama:
LJUDI!!!!!!!!!!!!!!!!
Samo sto sam zavrsila razgovor s Matijom sa filozofskog (secate se proslogodisnjeg protesta, a inace moj ortak )!!! Salje mailing listu, zvace sto vise ljudi koji mogu da dodju da nas podrze jer kako on kaze: "Nece Bolonja ubiti podrsku kolega sa razlicitih fakulteta "
Cucu se ja jos njim u toku raspusta, pa se vidimo 5tog
Ljubim vas sve
KISS!!!
Samo sto sam zavrsila razgovor s Matijom sa filozofskog (secate se proslogodisnjeg protesta, a inace moj ortak )!!! Salje mailing listu, zvace sto vise ljudi koji mogu da dodju da nas podrze jer kako on kaze: "Nece Bolonja ubiti podrsku kolega sa razlicitih fakulteta "
Cucu se ja jos njim u toku raspusta, pa se vidimo 5tog
Ljubim vas sve
KISS!!!
NeCcie ::Smatram da ako se vec organizuje neki vid protesta, treba objediniti sve probleme, bez obzira da li se protestvuje samom fakuiltetu ili samo Vladi! Uvek ce vas jedna od ovih institucija upucivati na onu drugu!
Dacu mu i ovo da procita
Da, ovaj podatak je alarmantan u svakom slucaju i treba se dici na bunu
NeCcie ::Smatram da ako se vec organizuje neki vid protesta, treba objediniti sve probleme, bez obzira da li se protestvuje samom fakuiltetu ili samo Vladi! Uvek ce vas jedna od ovih institucija upucivati na onu drugu!
sto ne upisah tehnolosko metalurski!!!
Lightbulb- Broj poruka : 85
Datum upisa : 18.12.2007
Sta se desilo sa P R O T E S T O M !!!!!
Zašto je sve puklo?
Može li da prodetaljiše neko ko je upućen?
Zašto je sve puklo?
Može li da prodetaljiše neko ko je upućen?
Tomash- Broj poruka : 11
Datum upisa : 06.05.2008
mene samo zanima dal ima ljudi koji bi sa time nstavili bez obzira na pretnje....mislim ionako iovako ce se potruditi da sami odustanemo od faxa.....
Moze li neko da mi pojasni o kakvim se pretnjama radi?
I sta se zbilo sa protestom?!
I sta se zbilo sa protestom?!
pretnje? sta, izbacice vas sa faksa ako protestvujete?
stvarno, sta bi sa protestom?? Ne dajte se..
stvarno, sta bi sa protestom?? Ne dajte se..
TNBmec- Broj poruka : 63
Datum upisa : 20.12.2007
Strana 4 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» ECTS problemi
» Raspored za letnji semestar 2007/2008
» Par pitanja od novajlije
» Materijali u arhitekturi
» pitanja za vece godine
» Raspored za letnji semestar 2007/2008
» Par pitanja od novajlije
» Materijali u arhitekturi