archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PROTEST (podrska)

+17
hugsy
MaXx_!
storm_raider1
SoSho
drum1
TNBmec
Anabeli
ameridojtega
Lucas
prof. Voland
Angel22
Bukinjo
CKAJBOKEP
pailhead
kosta
rick_sha
Mica
21 posters

Strana 5 od 8 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Ići dole

PROTEST (podrska) - Page 5 Empty Re: PROTEST (podrska)

Počalji  Bukinjo Pon Jun 09, 2008 8:27 pm

ja ne vidim nista lose u uslovu da se da 60 kredita za prelazak...
mislim da je to skroz ok.
Mislim, sa pristojnim radom moze se dati sigurno 90% ispita u prvom roku, a sa malo jacim sve...

to mi je bolje u odnosu na jace kriterijume a manji broj ispita za uslov...ne vidim to kao resenje, jer bi nam onda ispiti ostajali, studirao bi 10 godina, i sta?

Bukinjo

Broj poruka : 126
Datum upisa : 24.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Mica Pon Jun 09, 2008 9:34 pm

Da li mi ovde pricamo o prelasku na budzet ako se ostvari 60 kredita, ili ako se ostvari 60 kredita pa se jos i rangira po proseku.

Ne mislim da treba da se smanjuje kriterijum, to niko nije ni trazio na ovom fakultetu. Mi ovde ne pricamo o tome da li treba uvesti 37 za prelazak ili vise. Sama ta informacija je netacna - 37 je za upis na sledecu godinu u statusu samofinansirajuceg studenta, a 52 je za budzet.
Slozicu se sa drum1, ova drzava mnogo neguje mediokritet i lenjost, a dacu vam i ocigledan primer sa naseg fakulteta - u poslednji ponedeljak je trebalo da imamo kolokvijum koji je za vreme protesta odlozen i tako spojen s ispitom. Radi se o zadatku iz projektovanja, benzinska pumpa... Ja sam odlucila da sve zavrsim kao da je u pon zaista kolokvijum i odnesem i maketu, i plakat, i fotografije makete. I asistent me izgrdi kako nista ne valja, kako je to oblika kog ne treba da bude, kako treba da menjam maketu koja je pravljena 2 dana... I sta da kazem?

Mislim da nije u redu da se rangiraju deca koja se trude. Ako je neko na samofinansiranju, to ne znaci da je gori od budzetlije sa prosekom 7,50. Rang lista nas ne odredjuje do kraja zivota. Pa ni to da li imamo diplomu ili ne, jer ni Tadao Ando je nema, ali je sjajan i priznat arhitekta. Svi koji su se trudili cele ove godine i ostvarili svih 60 kredita, treba da predju na budzet, jer su se jednim delom za to i borili.

Na stranu to sto mi ne dobijamo za te pare nikakvo znanje. Toga je ovde uvek bilo i bice. Mi to ne mozemo da promenimo. Ko hoce i ima zelju za znanjem, taj ce i bez profesora i asistenta da nauci. Mi ovde govorimo o trudu omladine koju gaze oni iznad, zarad para. I to naravno da poteze razna druga pitanja.

Danas sam procitala par stvari iz jucerasnje Politike... U ovoj drzavi raste broj abortusa, kvalitetna omladina nestaje i odlazi u beli svet, devojke ne zele decu jer nece dobiti posao ili ce dobiti otkaz ako odu na porodiljsko. Sto je najgore, to je sve istina. Upoznala sam devojku koja je odbila da radi za stranu firmu ovde jer je u ugovoru pisalo da ne sme ostati trudna ili da ne sme biti majka ako hoce da radi za njih. U suprotnom, dobija otkaz.

Dakle, diskriminise se omladina, kvalitetni mladici i devojke, buduce majke, sadasnje majke. Sta je sledece?

Izvinjavam se na opsirnosti, ali sve je to povezano i trebalo bi dobro razmisliti o svemu ovome.
Mislim da ako smo vec postavili sebi neke ciljeve i poceli da ih ostvarujemo, onda bi trebalo da budemo i nagradjeni, zar ne?
Mica
Mica

Broj poruka : 104

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Pon Jun 09, 2008 9:57 pm

Jel samo geometrija oblika bezuslovan predmet? Odnosno jel samo taj jedan modul, na prvoj ili drugoj godini gde se vec nalazi, bezuslovan modul? Ako jeste onda je mozda to prakticno zanemarljivo.

Ali opet, sta ako neko ima 59 kredita sa jedne godine i uslov da upise 60, jel i njega podrazumevate u zahtevima?

Ovo sa ispitima i kolicinom je malko mozda licemerno. Ako je sve tako lako, a jeste, zasto onda ljudi zavrse u sosu?

Moja teorija je da sve zavisi dosta od cefa asistenata, a za to uzmite kao primer konstrukcije, gde u jednoj sali mozete dobiti lako i 50 poena na vezbama, a u drugoj mozda jedva 5.
pailhead
pailhead

Broj poruka : 712
Datum upisa : 22.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Uto Jun 10, 2008 12:01 am

Mico, ovako stoje stvari: tvoja i moja genercija su upisane po pravoj Bolonji, generacija 2005 je neka nazovi "Bolonja", a Pailova generacija je upisana po starom planu, pa je modifikovana. U jednom trenutku je bilo to sto Pail pita (37 kredita nastvak-budzet-prenosenje ispita), ali sustina problema sto se politika fakulteta menja u toku studiranja jedne generacije, i menjaju se pravila igre. Tako sam ja upisao prvu godinu vazilo je da od 37-59 kredita mogu da nastavim studije kao samofinansirajuci u narednoj godini, a moram 60 kredita da bi bio na budzetu (bez ranga), pa su hteli da nam nametnu pricu o rangiranju. U tome je problem. Pail, recimo ima specificni status koji je izmedju Bolonje i starog plana, i zato tako i postavlja pitanja. Problem je sto ova ustanova nije razmisljala o takvim stvarima. Ako cemo da pricamo generalno o drzavi, sistem vrednosti je jos od '90-ih poremecen ratom i raspadom one zemlje, pa sankcijama, pa bombardovanjem, dolaskom novih vlasti, da ne idem dalje. Izgubio se opsti identitet. Zemlja se za zadnjih dve godine umanjila za 23 000 km kvadratnih. Da li se neko ozbiljno zabrinuo? Nije.
Problem je sto je nekome u vlasti, upravo ono sto si ti pominjala, cilj da uradi. Treba promeniti sramni zakon o visokom obrazovanju (koje su donele "nazovi" demokratske vlasti), kako bi smo resili taj problem, i kako bi omogucili, ne samo sebi, vec i narednim generacijama besplatno obrazovanje. Stice se utisak kao da bi neko voleo da ima sto manjih strucnih kadrova i izliv mozgova. Naravno da ocene ne predstavljaju realno stanje nekoga, i da taj neko jednog dana postane stvarno poznat i znacajan u svetu.
Angel22
Angel22

Broj poruka : 434
Godina : 37
Datum upisa : 31.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Uto Jun 10, 2008 12:12 am

Navescu jedan primer: Danas sam sreo ortaka sa pete godine, druga godina mastera, u arc-u kako radi diplomski koji je 10. jula. Ta generacija je upisana je po starom programu, pa je modifikovana, i to je prva master genercija na nasoj ustanovi. Ljudi su se navikli da prenose ispite. I sta se na kraju desilo: desilo se to da imaju za diplomski kao najobicniji ispit. U prvom roku (10. jul) je besplatno, a drugi izlazak se placa 1500 eura, kako mi je rekao. Ostao sam bez reci. Zaprepastila me je ta informacija. To je problem sto se pravila igre menjaju u toku nje. Samo je pitanje da li ce se cutati ili ce se dici glas protiv toga.
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  TNBmec Uto Jun 10, 2008 12:22 am

[quote="Angel22"] I sta se na kraju desilo: desilo se to da imaju za diplomski kao najobicniji ispit. U prvom roku (10. jul) je besplatno, a drugi izlazak se placa 1500 eura, kako mi je rekao. Ostao sam bez reci. Zaprepastila me je ta informacija. To je problem sto se pravila igre menjaju u toku nje. quote]

mislim da mi nije dobro... Shocked Shocked Shocked
TNBmec
TNBmec

Broj poruka : 63
Datum upisa : 20.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Bukinjo Uto Jun 10, 2008 12:25 am

osim sto koliko sam video kod nas ako iko dobije 9 na diploskom, nesto nije u redu....jer su skoro sve desetke...sto je opet smesna stvar al ajde....

Bukinjo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Uto Jun 10, 2008 12:46 am

Andreja, rekoh da su oni poceli po starom programu... I nije nebitna stvar. Pola njih je planiralo da izadje u drugom, trecem roku, x roku... I onda cuju da za to treba da plate 1500 eura (ako ne izadju u prvom). To je ono sto ne shvatas, naravno da ce svi da poloze, ali recimo neki su planirali letovanje, itd., i nisu mozda dobili tu inoformaciju, koju su trebali. I to je lopovluk na kraju, jer izlazak pred komisijom od 3-4 clana, odbrana rada, a toliko da kosta, nije sve sasvim cisto.
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Uto Jun 10, 2008 2:54 am

Bukinjo ::osim sto koliko sam video kod nas ako iko dobije 9 na diploskom, nesto nije u redu....jer su skoro sve desetke...sto je opet smesna stvar al ajde....

Pa nije bas toliko smesna stvar, za diplomski ima puno da se radi. Po starom planu (koji je upisala i ta generacija koja ga sada radi) ti bi odslusao sve, pa onda stekao apsolventski staz, koji izgleda ne postoji u novom sistemu, pa onda ocistio sve ispite, pa onda radio diplomski.

To je bio veoma ozbiljan poduhvat, radio se natenane, uz konstantnu saradnju sa mentorima. Dobre ocene (skoro sve desetke) su rezultat enormnog zalaganja i truda, a ne zbog toga sto je to 'smesna stvar' jer nije.

Bas me zanima koja je statistika u pitanju, ali siguran sam da u jednom trenutku, diplomski nije radilo vise od par desetina apsolvenata.

Kako to sad izgleda, kada istovremeno radi 300+ i svi treba da brane... odjednom, ne zelim ni da zamislim.

Pretpostavljam samo da ce i to biti neka bedna mrvica od onoga sto je nekad bilo.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Uto Jun 10, 2008 2:55 am

Angel22 ::Andreja, rekoh da su oni poceli po starom programu... I nije nebitna stvar. Pola njih je planiralo da izadje u drugom, trecem roku, x roku... I onda cuju da za to treba da plate 1500 eura (ako ne izadju u prvom). To je ono sto ne shvatas, naravno da ce svi da poloze, ali recimo neki su planirali letovanje, itd., i nisu mozda dobili tu inoformaciju, koju su trebali. I to je lopovluk na kraju, jer izlazak pred komisijom od 3-4 clana, odbrana rada, a toliko da kosta, nije sve sasvim cisto.

Pitanje je, taj diplomski je mozda regulisan kao obican studio, pa se ne-izlazak u prvom roku smatra padanjem, pa mozda sve mora ponovo da se radi...?
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Angel22 Uto Jun 10, 2008 3:02 am

Ne, nije kao klasiican studio kao kod nas. Oni imaju pravo (ne znam koliko tacno puta - da li je 3 ili vise) da izadju sad, ili u narednom periodu. Jedina je razlika sto se prvi put ne placa, a sledeci put se placa (i to papreno). Nema ponovnog slusanja godine, posto se kod njih godina sastojala od 2 casa seminara jednom nedeljno, konsultacija kod odredjenih profesora i istrazivacki rad u biblioteci (u pitanju je smer arhitektura tj. projektovanje).
Angel22
Angel22

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Bukinjo Uto Jun 10, 2008 12:07 pm

Angel22 ::Andreja, rekoh da su oni poceli po starom programu... I nije nebitna stvar. Pola njih je planiralo da izadje u drugom, trecem roku, x roku... I onda cuju da za to treba da plate 1500 eura (ako ne izadju u prvom). To je ono sto ne shvatas, naravno da ce svi da poloze, ali recimo neki su planirali letovanje, itd., i nisu mozda dobili tu inoformaciju, koju su trebali. I to je lopovluk na kraju, jer izlazak pred komisijom od 3-4 clana, odbrana rada, a toliko da kosta, nije sve sasvim cisto.

ma ne , sve sam ja shvatio, i slazem se da je lopovluk, jos jedna uidurma fakulteta da se uzme harac jbg....

Bukinjo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Mica Uto Jun 10, 2008 12:10 pm

Znaci master, definitivno ne treba zavrsavati na ovom fakultetu...
Mica
Mica

Broj poruka : 104

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Bukinjo Uto Jun 10, 2008 2:02 pm

pa pazi, delimicno su u pravu, no nije to kao dobar dan, jer da jeste, svi bi to radili...no to je druga prica...

Bukinjo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Uto Jun 10, 2008 7:09 pm

Treba bezati od ove skole. (tacka)

Ja sam duboko uveren da svaki student koji trenutno studira na nasem fakultetu sebi cini medvedju uslugu.

Da mi ova godina nije bila ovako stresna, i da je nisam ovako papreno platio rado bih krenuo u nekoj drugoj skoli iz pocetka.

pa pazi, delimicno su u pravu, no nije to kao dobar dan, jer da jeste, svi bi to radili...no to je druga prica...

Pa pazi, nemoj da se ljutis, ali ti nisi svestan koliko je tesko bilo upisati i ovaj fakultet, jer si imao malo drugaciji tretman (nista licno).

Moja poenta je da, pripreme za fakultet kostaju vremena, truda i novca. Ja sam u 18oj samo crtao i radio testove. A testove sam bogami raduckao jos i pre srednje skole. Intezivno sam isao na pripreme i sve to ostalo bla bla truc.

Siguran sam, da sam se isto tako potrudio, ali postavio neki drugi cilj (recimo italiju) da bih u mnogo boljoj poziciji danas bio.

Uostalom, zar ne poznajete svi nekog ko je okinuo prijemni (vi ste na fakultetu - taj neko nije, dakle uslovno ste bolje prosli od te osobe), otisao u Italiju, manje platio skolu, dobio stipendiju, bolje zvanje, bolje znanje, mobilni profesora...
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Bukinjo Uto Jun 10, 2008 8:41 pm

brate koj sam ja to poseban tretman imao molim te?
to sto sam zadnju godinu bio u americi, i sto imam njihovu diplomu?
ne rezumam?

razjasni molim te, jer ce ljudi da pomisle svasta...
nije u redu....

Bukinjo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Uto Jun 10, 2008 11:13 pm

Stranci/povratnici koliko sam razumeo rade ispit ekskluzivno u tom drugom ponovljenom roku, koji ne postoji za kandidate koji su skolu zavrsili u Srbiji.

Kada sam se ja upisivao (i godinama pre toga) u prvom roku, crtanje koje je zapravo najbitniji faktor pri upisivanju, se polagalo u filmskom gradu. U pitanju je ogromna sala gde 300 ljudi odjednom polaze ispit.

Kompozicija je veoma komplikovana i ne bi mogla da stane u neku salu na fakultetu.

Psiholoski faktor je ono sto obara ljude na prijemnom, trema i uzbudjenje od samog prisustva tolikog broja ljudi je dovoljno da se i najbolji crtac zablokira.

Polagati isti takav prijemni u sali arhitektonskog fakulteta sa cca 20 drugih kandidata je samo po sebi dovoljno da se taj ispit nazove laksim, jer da se razumemo, svi u prvom roku dolaze spremni, nauceni - dobro crtaju.

Mada, i daleko jednostavnija kompozicija koja se daje u tom roku je velika olaksavajuca okolnost...

Zatim, pretpostavljam da kandidati koji su godinu dana proveli u stranom okruzenju, u drugoj zemlji, u drugom skolskom sistemu, ne posvecuju ni priblizno onoliko vremena pripremama koliko posvecuju kandidati koji su skolu zavrsili u Srbiji. Posledica ovoga je da su kriterijumi u tom drugom roku dosta nizi.

Zapitaj se kako je moguce da si se ti tako olako upisao sa samo 2 nedelje priprema, dok se neki spremaju i po dve godine a ne upisu fakultet. Ne iskljucujem mogucnost da si ti super hiper ekstra talenat, ali iskljucujem mogucnost da je to 100% u pitanju. Dakle, mozda je 99% posto tvoj talenat, a 1% sticaj okolnosti u tom roku, a mozda je 1% talenat a 99% sticaj okolnosti, to jedino ti iskreno mozes da znas.

Mislim da nisi kompetentan da govoris o upisu na ovaj fakultet, jer je velikoj vecini, ako ne i svima to bio dug i naporan put koji je zahtevao mnogo odricanja.

A koja je uopste poenta ove cele price? Pa to da, taj trud, oko upisivanja ovog fakulteta nije uopste zanemarljiv i da se moze meriti, ako ne cak i premasiti trud koji je potreban za upisivanje bilo koje skole bilo gde u Evropi...
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Lucas Uto Jun 10, 2008 11:57 pm

A koja je uopste poenta ove cele price? Pa to da, taj trud, oko upisivanja ovog fakulteta nije uopste zanemarljiv i da se moze meriti, ako ne cak i premasiti trud koji je potreban za upisivanje bilo koje skole bilo gde u Evropi...

poenta tvoje price je dakle da treba upisati neki fax u evropi? ipak ti si ovde i PLACAS studiranje.
kad si otisao u ameriku pricao si kako se neces vratiti i kako ces upisati neki drugi fax. ipak, vratio si se - upisao ovaj fax - i jos puko ogroman kes, koj vecina (da ne kazem svi) ostalih koji ga studiraju ne placaju (zasluga protesta). dakle ti si jedan od retkih koji placaju fax - a ipak smatras da je mnogo perspektivnije, bolje i jeftinije upisati neki drugi u evropi; i ne samo da smatras nego dajes sve od sebe da i tvoja okolina zauzme isti stav.

pa da te pitam pail - zasto i si dalje ovde?

inace, ti si pao 2 godine na ovom faxu, ili sam nesto lose sracunao? ti si bese 85? to je dosta vremena koje si mogao da posvetis upisivanju nekog drugog fakulteta - zar ne?

naram se da ovo neces protumaciti zlonamerno
Lucas
Lucas

Broj poruka : 72

http://www.dominante.co.rs/lukamladenovic

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Jun 11, 2008 12:15 am

Ja sam u MNOGO drugacijoj poziciji. Zapoceo sam studije po jednom planu, na kraj pameti mi je bilo da se nesto ovako moze desiti kao sto se desilo mojoj generaciji. Sve se desavalo ad hoc, i nisam imao nikakvu kontrolu nad tim. Jednostavno sam se pojavio prvog dana na pocetku treceg semestra i nasao se u cudu.

Mene je fakultet prakticno vezao, i nazalost opet me je zatekao nespremnog, jer mi je pretilo da cu izgubiti studentski status ako se ne upisem u narednu godinu.

Na primer, nisam znao da je akademija primenjenih umetnosti u becu petogodisnja skola, i da nije bitno da li zavrsavas osnovne studije ili ne, upisujes se od pocetka i onda ti se priznaju ispiti ako si nesto dao. Da sam to sve znao u tom trenutku, taman bih stigao na prijemni, i proteklu godinu bih mozda proveo kod Zahe Hadid u studiu. Umesto toga bio sam kod... bolje da ne imenujem.

A skola na koju sam tipovao je ETH Zurich, i nazalost, zahvaljujuci reformi, situacija je da se Master moze prilicno lako nastaviti, dok je za osnovne studije potrebno stvarno mnogo truda.

Eto to je jedina skola mozda koja ne moze da se meri sa nasim prijemnim ispitom, jer je za pocetak potrebno imati polozenu Svajcarsku maturu (mateimatika, nemacki, biologija, fizika, hemija...), pa onda prijemni ispit, pa onda jos i nemacki na tom nivou da se moze pratiti nastava na ovako prestiznom i ozbiljnom fakultetu.

Obrati paznju na to da sam vise puta rekao da je ovo medvedja usluga. Ja nisam placao skolu dve godine, nisam placao stan, nisam brinuo o hrani (u beogradu sam zbrinu), ali za uzvrat sam dobio ocajnu skolu i protracio sam tri godine zivota.

dakle ti si jedan od retkih koji placaju fax

ili sam nesto lose sracunao?

Ti bas nesto lose racunas, da nisi i ti imao neke povlastice kada si polagao matematiku Very Happy

Dakle, nisam jedan od RETKIH koji placaju fakultet, niti je taj broj na bilo kakav nacin zasluga protesta.

Skolarinu placaju uglavnom samo studenti prve godine, i to u velikom broju.

Do vase generacije, potpuno je normalno bilo da svi predju na budzet vec
sledece godine. Oni koji to nisu radili, obicno su imali problema sa nekim predmetima (obicno nacrtna) i jos tada bi digli ruke od studiranja...

Jesam jedan od retkih sa ovim brojem indeksa koji placa, ako ne mozda i jedini. Ali jako je cudan splet okolnosti zbog koga je to doslo, jer sam ja u jednom trenutku imao uslov za upis sledece godine na budzetu. Protiv statuta sam obnovio godinu (na moj zahtev, ne molbu) i uradio sam nesto za sebe za sta sam mislio da je mnogo bolje bilo od gubljenja jos jedne godine na ovom fakultetu.

Nazalost, fakultet se posluzio bas prljavim trikovima, ali planiram nesto da preduzmem i povodom toga.

[quote[inace, ti si pao 2 godine na ovom faxu, ili sam nesto lose sracunao? ti
si bese 85? to je dosta vremena koje si mogao da posvetis upisivanju
nekog drugog fakulteta - zar ne?[/quote]

Lose racunas. 2004 je godina, broj indeksa veoma visok (maksimum na testu, mnogo poena na crtanju), prva godina ociscenja u junu, 2005/2006 upisao na budzetu, 2006/2007 sam mogao isto da upisem na budzetu sam zbog nemogucnosti da zamrznem status, obnovio godinu sa jednim predmetom (protiv statutarno), 2007/2008e sam upisao trecu, i evo jos me nekih 5-6 ispita deli od diplome (ocistio sve ispite iz prvog semestra, i dao dosta ispita iz drugog preko kolokvijuma).
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Jun 11, 2008 12:21 am

Lucas ::[
pa da te pitam pail - zasto i si dalje ovde?

Za one koji samo letimican pogled bacaju, a kojim slucajem ih ovo zanima:

• Zato sto je fakultet nije govno, vec proliv - tecan i ziv, te te proguta i ne da ti da se oslobodis poput zivog peska.
  • Zato sto je jako tesko prebaciti se tokom prve tri godine, a narocito kada si na 'modifikovanom' planu.
  • Zato sto je jako skupo, krenuti iz pocetka, nakon ovoliko ulozenog truda ovde. U stvari, losa formulacija - bolje reci nakon ovoliko protracenog vremena. Dakle, kada sam vec ovoliko gubio vremena ovde, a sad na kraju jos i platio, daj bar da dobijem tu glupu diplomu*.
*Diploma jos mozda vredi nesto, jer fakultet jos uvek nije izasao na los glas, ni ovde a kamoli u svetu. Ali veruj mi, to ce se pre ili kasnije desiti. Ako ja ista tu mogu da pomognem, to ce se desiti pre!

*Da se razumemo, mnogo bi bolje bilo da se diploma ovog fakulteta jednostavno moze kupiti... Ovako moramo da idemo kroz ovu formalnost pojavljivanja na kolokvijumima, i predavaja tudjih grafickih i seminarskih radova...
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Jun 11, 2008 12:28 am

I za kraj, sto vise ovde studiras sve su manje sanse da ces dospeti do neke dobre skole. Sa 18-19 sve jedno ti je da li ces izgubiti godinu dana, uciti jezik, raduckati nesto, ziveti negde u inostranstvu, sa 22-23 te vec malo obuzima strah kada razmisljas da sad treba od pocetka da se skolujes, i to jos u nekoj stranoj sredini, da bi tu blizu 30 zavrsio sa diplomom...

Videces uostalom i ti, koliko ce ti se ici negde drugde ako ostvaris dobar prosek i budes mogao da nastavis master ovde besplatno... Bice ti verovatno bezveze samo da menjas sredinu, a pogotovo da se osvrnes, setis se sta si sve radio, i kazes 'ajd sad cu sve ovo iz pocetka, ali na stranom jeziku, bez mame i tate da mi brisu guzu i da me hrane*'

*figurativno

Ja sam se zarekao, ne nastavljam ovde (nisam sebe gore opisao), ali stekao sam ovakav utisak. Mnoge ljude znam koji su bili nalozeni na odlazak, pa su posle digli ruke, cim im se ukazala prilika da lezerno ovde zavrse.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Bukinjo Sre Jun 11, 2008 12:40 am

ispitni rok je bio jako slican, i za razliku od proslih godina bio na nivou klasicnog roka...
cisto za info, jer ne znas prijemni kakav je bio...a ja sam video crteze iz prvog roka i uverio se sam.

Inace, spremao sam se ravno 35 dana, ne 2 nedelje, i upisao bi sa tim bodovima na SAMOFINANSIRANJU i u PRVOM roku....sto nije mala stvar. Basketball

oiz

Bukinjo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Jun 11, 2008 12:46 am

U Kuhinji (vojvode stepe) i Pinku (zarkovo):

• za 60 dinara mozes da kupis najbolju telecu corbu u gradu
  • za cca 70 dinara imas veliku zelenu salatu
  • rozbratna u kajmaku ukusna i ogromna je tik ispod 500 dinara
  • pice je nesto smesno, zanemarljivo, jeftino pivo, jeftini sokovi

Sve u svemu, za 1200 dinara, dve osobe se odvale od hrane, jedu ukusnu i kvalitetnu hranu, sluze ih kelneri u keceljama i masnama, a za nepusace (meni jako bitno) postoji odvojeni deo. Ambijent je prijatan.

Pre neki dan sam bio u necemu sto se zove srpska kuca, i kao sto studenti padaju na reklamu ovog fakulteta, i ja sam pao na bilbord ovog restorana.

• Teleca corba nije bila teleca, vec od govedine... veoma matore i kostala je 140 dinara, pri tom nije imala pavlaku i bila po sve bezveze.
  • Kupus salata kosta 140 dinara (za sta mozes da kupis 3 kile kupusa) i kad narucis jednu, donesu ti, i naplate dve.
  • Karadjordjeva snicla se sastoji od malo mesa i ogromne zile, tako da ne mozes ni da je raseces kako treba, a kamoli jedes. Kajmak unutra je KISEO, ali KISEO i muka ti od toga posle pripada.
  • Karadjordjeva se sluzi bez limuna i tartar sosa, na sta kelnerica (neka raspala baba sa mnogo sminke) gleda kao da je pala sa marsa.
  • Pice je preskupo.

I tako za 1500 dinara, u sprskoj kuci, za losom muzikom, losom poslugom, losim ambijentom, zadimljenom, covek moze da pojede dve lose corbe, jednu skupu salatu koju nije narucio, i JEDNO jelo sa kiselim kajmakom, bez priloga koji cine taj specijalitet...

Sve je to izgleda zakon ponude i potraznje. Mene recimo cudi kako neko opstaje u poslu ako tako posluje... U kuhinju idem svakih par dana, a ovde sam bio jednom i nikada vise, ali taj restoran i dalje postoji, i postojace. U normalnom svetu, odavno bi ostao bez posla, a vlasnici bi verovatno vadili isti taj kiseo kajmak iz kontejnera jer bi bili dovedeni do prosjackog stapa

Tako je isto i sa ovim fakultetom...

U normalnom svetu bi ili bio prazan, ili bi bio jeftin i u njega isao najgori sljam, ili bi bio predmet burnih demonstracija usmerenih protiv drzave.

Ali eto, ovde u Srbiji, on je takav, i ma koliko on los bio, bice studenata koji ce se grabiti da ga upisu, pa cak i da plate 3000e, pa cak i da potpisu nebulozne dokumente, SAMO DA UDJU.

Medjutim, kladim se da se neko, ko je jeo u srpskoj kuci, a kome je posle preporucen pink/kuhinja, nikada ne bi vratio u ovaj prvi. I na kraj pameti bi mu bilo da plati duplo vise za nesto sto nece ni pojesti i zbog cega ce mu bii muka.

Dosta sam pisao.

Nek svako radi sta hoce, al eto, nek zna da je karadjordjeva u pinku/kuhinji mnogo dobra i jeftina.

Poslednji izmenio pailhead dana Sre Jun 11, 2008 1:00 am, izmenjeno ukupno 1 puta
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Jun 11, 2008 12:49 am

Bukinjo ::ispitni rok je bio jako slican, i za razliku od proslih godina bio na nivou klasicnog roka...
cisto za info, jer ne znas prijemni kakav je bio...a ja sam video crteze iz prvog roka i uverio se sam.

Inace, spremao sam se ravno 35 dana, ne 2 nedelje, i upisao bi sa tim bodovima na SAMOFINANSIRANJU i u PRVOM roku....sto nije mala stvar. Basketball

oiz

Ogradio sam se time sto sam rekao da je tako bilo pre. Sada posto se sve polaze u salama, mozda se ne razlikuje toliko, ako i uopste.

Ali i dalje sam uveren u ovo za nize kriterijume.

A voleo bih da napises nesto o tom trajanju tvojih priprema, tvoje neko iskreno misljenje, da li mislis da si se recimo potrudio koliko i 99% generacije? Cenim bilo kakav odgovor, mozda si se sa jedne strane krace pripremao, a mozda je sa druge strane to sve bilo stresno, promena sredine, tudjina, zbrzan proces i sl.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  TNBmec Sre Jun 11, 2008 1:13 am

covece.. sta reci na sve ovo..
zanimljivo je kako si rekao da nas fakultet nije izasao na los glas ... josh. :sarcasticsmile:

ovo jeste da se zapitas gde i sta studiras..
ajoj bre Neutral
TNBmec
TNBmec

Broj poruka : 63

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 5 od 8 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu