archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Master za sadasnju trecu godinu?

+17
Bukinjo
Berthold Konrad
Gah-gah
Ell
ameridojtega
Cale
TetkaH
lussster 5188
petkobb
danilo
pailhead
Sauence
sy_arh
mimibog
Lazar
prof. Voland
Emil Esov
21 posters

Strana 1 od 5 1, 2, 3, 4, 5  Sledeći

Ići dole

Master za sadasnju trecu godinu? Empty Master za sadasnju trecu godinu?

Počalji  Emil Esov Uto Dec 11, 2007 5:12 pm

Uglavnom, mene zanima da li postoji bilo kakva informacija i gde se moze o uslovima za upis na master? Znaci, skolarine, broj mesta, uslovi generalno?

Ako nema to, da li studentski parlament radi nesto po tom pitanju i sta konkretno?

pozdrav.

Emil Esov

Broj poruka : 23
Datum upisa : 11.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Master za sadasnju trecu godinu? Empty Re: Master za sadasnju trecu godinu?

Počalji  prof. Voland Pet Dec 14, 2007 6:40 pm

eh koja sramota ova tema bi trebala da je svima najinteresantnija ...pregledana 20 puta i niko nista da napise...c c c Evil or Very Mad
prof. Voland
prof. Voland

Broj poruka : 99
Godina : 39
Datum upisa : 12.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Master za sadasnju trecu godinu? Empty masteri...

Počalji  Lazar Pet Dec 14, 2007 8:25 pm

Da pokusam da objasnim

Odgovora sada nema (niko u ovom trenutku ne zna uslove za master) ALI situacija je ovakva Zakonski (zakon o visokom skolstvu) kaze da se za master raspisuje konkurs. Konkurs propisuje sve uslove (i budzetsku kvotu) i mora biti raspisan 5 meseci pre pocetka nastave. Kvotu za upis na master daje Ministarstvo na predlog Fakulteta tj Univerziteta (formalno ne pita se fakultet koliko treba vec koliko ima uslova - iz silnih pravilnika za skolovanje studenata).

Ove godine recimo uopste nije bilo konkursa niti kvota za upis na master - jednostavno mi smo jedini fakultet sa masterom na celom BG univerzitetu tako da nas (sadasnju prvu god mastera) fakultet formalno vodi kao staru cetvrtu. (otuda ona fora nisu nam dali nista za master sem 7 magistarskih mesta

Pitanje je da li ce se neko setiti iz Ministarstva ove godine da posalje uslove ili ne (to je veliki posao i ne radi ga jedan covek) Tj moje misljenje je ce i vasu god tretirati kao i moju (i to bi bilo najbolje jer bi svi koji su skupili 180ECTS bili na budzetu) a
da ce to da odrade za sadasnju II obzirom da ce tada na red doci svi fakulteti sa svojim masterima

Ova verzija sa raspisivanjem konkursa (i nekim malim kvotama) je malo verovatna obzirom da bi izazvala studente da polude da prave strajkove da su na ulici a politika svake vlasti je samo da nam studenti nisu na ulici......

Lazar
Admin

Broj poruka : 121
Datum upisa : 26.10.2007

https://arch.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Master za sadasnju trecu godinu? Empty Hvala....

Počalji  mimibog Pet Dec 14, 2007 9:09 pm

Emil je postavio pitanje, ali tice se svih nas...
Hvala na objasnjenu....
Vidim da nista nije definisano, ali svakako mi je mirnija savest, kada znam neku zvanicniju informaciju od onih koje kruze medju nezadovoljnim i besnim studentima!!!
HVALA jos jednom!!! Smile

mimibog

Broj poruka : 10

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Emil Esov Sub Dec 15, 2007 2:49 pm

Hvala na razjasnjenju i potvrdi. Neke od tih informacija sam znao. Razlog sto sam postavio ovo pitanje ovde je to sto sam nacuo negde da se ove nedelje (tj. ove koja je prosla) sastaju dekan i predstavnici studentskog parlamenta radi informacija i diskusije oko uslova za master (pretpostavljam da bi to trebao da bude taj deo gde fakultet predlaze kvotu, tj. koju kvotu bi predlozio... u principu sve informacije koje se ticu fakulteta a ne ministarstva bi trebalo da se znaju sto pre).

Ceo sistem sa tim masterom meni jako smrdi. Pre svega mislim na te konkurse. Ako je verovati ljudima iz ministarstva u krajnjem produktu se moze ocekivati da posle zavrsenih bachelor studija postoji rangiranje po proseku, sto je ok, ali isto tako ljudi sa visih arhitektonskih, gradjevinskih skola itd, pa i gradjevinskog fakulteta, su konkurentni za upis na master. Da ne pominjemo sto su arh. fakultet i arh. i gradjevinska skola nebo i zemlja. Proseci i raspodela je pretpostavljam veoma drugacija tamo.

Emil Esov

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  sy_arh Sub Dec 22, 2007 2:37 am

hvala Lazare...
znaci..za sada nam ostaje samo da se nadamo da niko iz Ministarstva nece poslati uslove na vreme,i da nece biti objavljivanja konkursa, pa da i nas provuku kao prethodnu godinu... lol!
sy_arh
sy_arh

Broj poruka : 41
Godina : 38
Datum upisa : 22.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sauence Ned Dec 23, 2007 11:18 am

Mene samo interesuje da li mi lnjih mozemo da *ebemo za master na osnovu toga sto smo upisali faks one godine kada je jos uvek trajao stari statut, a novi (na osnvu kog nam je 3+2) donet je na pocetku druge godine studija, jel to mi jedino pada na pamet za sta mogu da se uhvatim, eto... Pa jel mozemo? Twisted Evil
Sauence
Sauence

Broj poruka : 37
Datum upisa : 23.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Ned Dec 23, 2007 5:28 pm

Eh prijatelju moj, o tome možeš samo da sanjaš.

Ja sam se upisao ne samo kad je trajao stari statut već i stari plan, pa sam izgubio sva ta prava, koja ti nisi ni imao. Evo recimo, prošle godine sam mogao da se upišem na budžet i bez uslova za 60 ECTS kredita, a mogao sam i da položim ispit koji bi mi omogućio da upišem svih 60, kako god da se okrene, 2006-2007u sam mogao da upišem na budžetu.

Međutim ja sam hteo da zamrznem godinu, ali mi to nisu dopustili valjda zbog tog prelaznog statusa, jer ako bih zamrznuo, imao bih puno pravo da tražim mesto na tzv. "master studijama" (ja ko sloba, ne priznajem tu instituciju) što fakultetu nikako ne odgovara. Onda su mi ponudili neko kompromisno rešenje, sa kojim bih zadržao pravo na budžet za osnovne tri godine, ali bih se verovatno oprostio od mastera. Prihvatio sam to jer mi je bilo bitno da zamrznem tu godinu.

Još jednom je bitno napomenuti da sam pre početka nastave 2006e godine imao uslov za upis treće, I TO NA BUDŽETU.

Kad sam došao da upišem treću godinu 2007, neprijatno sam se iznenadio. Nekim čudom izgubio sam pravo na taj budžet. Džaba statut, džaba zakon, sve je to bilo pa prošlo.

Kako prošlo, pitao sam se ja, a trebalo bi i vi....

Pa lepo, novi zakon je donet 2005e godine, početkom septembra, odnosno tad je stupio na snagu. U njemu piše da sve ove prelazne odredbe, koje su važile do stupanja na snagu tog zakona, (pretpostavljam da se ne odnose na vas jer je vama nastava počela ipak posle) VAŽE DVE GODINE OD STUPANJA NA SNAGU OVOG ZAKONA. Nažalost, ovo je jako mudro formulisano, jer u suštini znači
da te dve godine, OBUHVATAJU SAMO JEDAN UPIS, I TO ONAJ KOJI SE DESIO 2006-2007e GODINE. Zar nije genijalno? Naime, odma po stupanju na snagu zakona, desio se jedan upis, 2005/2006e za koji nam uopšte nisu bile potrebne prelazne odredbe, jer nismo imali oko čega da brinemo, jednostavno dali smo uslov od pre i upisali se. Onda je ta prva godina iz ovog zakona istekla 3 DANA pred upis 2006-2007 i efektivno je počela DRUGA GODINA DEFINISANA OVIM ČLANOM, iako je to praktično prvi put da nam je ovaj zakon zatrebao. E sad, naredne godine, kad nam je možda i najpotrebniji, zakon je istekao 3 dana pred upis, a možda čak ni toliko, vrlo je moguće da se recimo u ponedeljak moglo upisati po starim odredbama, a u utorak već ne.

Ne nadaj se salence... bar ne na toj osnovi.
pailhead
pailhead

Broj poruka : 712

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Ned Dec 23, 2007 5:29 pm

sy_arh ::hvala Lazare...
znaci..za sada nam ostaje samo da se nadamo da niko iz Ministarstva nece poslati uslove na vreme,i da nece biti objavljivanja konkursa, pa da i nas provuku kao prethodnu godinu... lol!

Moj savet je - ne zasnivati veoma važne životne odluke na nadi.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Master za sadasnju trecu godinu? Empty !?!

Počalji  Sauence Ned Dec 23, 2007 7:50 pm

Kako bre ne mozemo?!? buaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Nemoj da mi rusis poslednju nadu... pa nista onda IDEM DA SE BACIM SA TERASE.....

affraid
Sauence
Sauence

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Ned Dec 23, 2007 9:02 pm

Ali ti si upisivao 3 godine studija, sta se bunis za nesto sto nikada nije ni bilo u planu? Ljudi kada biraju te skole, gledaju i kakve su mogucnosti za nastavak studija, gde moze da se ide na post diplomske, pod kojim uslovima i sl. Mnoge skole u americi recimo, su voljne da daju studentima stipendije za osnovne studije, AKO OSTANU KOD NJIH NA POSTDIPLOMSKIM.

Recimo da je takva skola mnogo bolja od ove skole, gde se nije nista znalo, odnosno gde se ni posle 3 godine nista ne zna o nastavku studija? Mislim, zar ne deluje malo neozbiljno? Zar ti ne dodje da se zapitas "Kakva je zaboga, ta skola, koja ne moze neke elementarne stvari da resi na vreme, kakav li je onda kvalitet nastave, da li ima smisla uopste upisivati je?".
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  sy_arh Ned Dec 23, 2007 10:49 pm

ej salence..dolazim kod tebe da skacemo zajedno sa zgrade... kod tebe je ipak vislje..
pale
a mozemo i da se vencamo.pa te vodim u SLO Very Happy
sy_arh
sy_arh

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sauence Ned Dec 23, 2007 11:14 pm

Poslednji izmenio dana Pon Dec 24, 2007 12:24 am, izmenjeno ukupno 1 puta
Sauence
Sauence

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sauence Pon Dec 24, 2007 12:23 am

Pa kada mi ti to vencenje odlazes....A master se blizi... I svakim danom se pitam ZASTO nisam mogao da upisem neki normalan fakultet i da se ne nerviram , ne znam neku umetnost, dizajn ili slicno MAJKE MI.... confused confused CU SE UPUCAM (sto bi rekla Sumba..)

PA koloko znam mi smo upisali fax koji traje 5 godina..ako se neko seca i ako je uzimao potvrdu da smo redovni studenti, sta smo upisivali na liniju na kojoj pise kolikjo traju studije... 10 semestara,i tako smo se vodili u pocetku , i kasnije KRK u BULJU... Ne znam.. Mnogo sam zbunjen... P a zato pitam da li mozemo da ih zajebavamo za to, jel jebi ga ja imam papir (jes da nije neki bitan , ali opet...) na kome stoji potpis pitbula i civave iz studentske sluzbe i PECAT fakulteta... NE znam ...Mozda se lazno nadam ... confused
Sauence
Sauence

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Pon Dec 24, 2007 3:00 am

Trebalo je da postavis pitanje pri upisu, sta ti zapravo upisujes. Meni se cini da si ipak upisao 6 semestara.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Emil Esov Pon Dec 24, 2007 12:02 pm

Ipak nije ni bash tako... mi smo pri upisu imali informaciju o nekom sistemu 3+2 .. za bolonju nismo ni culi do pocetka semestra (15. septembar valjda). Znaci, znali smo da je sistem obrazovanja 3+2, znali smo da postoje neke osnovne studije i neke napredne... ali u krajnoj liniji, svi smo mislili da upisujemo petogodisnji fakultet.

Kapiram da nikog nije ni interesovala cinjenica da mogu da nas zajebu, niko nije ocekivao verovatno, niko nije znao ni ko su ti ljudi koji vode fakultet, reforme itd... sve je izgledalo jako dobro na pocetku, posle godinu dana (za neke i vise) priprema, posle stresa od prijemnog ispita, posle upisa itd... miko nije razmisljao "e, da vidim da li su nas nesto zajebali" nego je vise bilo "e, upisao sam faks konacno".

Sad, kako ce oni orgainzovati taj master i konkurs za isti, meni stvarno nije jasno. Specijalno ako bude jako mali broj budzetskih mesta... pa tu jos osim nas konkurisu i visa arhitektonska, i visa gradjevinska... pa jos ljudi (ako su ludi) sa gradjevinskog faksa itd.
Da je sve od pocetka bilo drugacije pa da mogu sebi da kazem "E, ok, ovaj fakultet vredi, upisacu master makar kostao 3000eur godisnje", onda bih se snasao i zaradio, ili uzeo neki studentski kredit. Ali ovaj fakultet ne da ne vredi, nego onaj FON sto sam batalio na 3. godini zato sto je sranje sada mi izgleda ko Harvard.

Emil Esov

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Pon Dec 24, 2007 2:48 pm

U celom svetu su ljudi odgovarali na isto pitanje: "Kakvo je vaše mišljenje o nestašici hrane u ostalim delovima sveta"? Anketa se završila katastrofalno:
- U Africi nisu znali šta je to hrana.
- U Zapadnoj Evropi nisu znali šta je to nestašica.
- U Americi nisu znali šta je ostatak sveta.
- U Istocnoj Evropi nisu znali šta je sopstveno mišljenje.

I uvek postoji neki izgovor. Pre fakulteta je to stres od zavrsavanja skole, pa stres od priprema, pa stres od ispita, pa je sad ponovo stres od nastave, ko ce pored toliko stresa da razmislja... dajte alkohol, dajte drogu, dajte zurke, dajte arhitekturijade.

Sistem "3+2", "4+1" i sl. se odnosi na model obrazovanja u srbiji generalno, ne na tvoj program. Ti si upisao 3 od 3+2.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  prof. Voland Pon Dec 24, 2007 3:53 pm

sve je to ok sto pricas, samo molim te prestani da uploadujes tu anketu, deluje kao da ju je napisao lik koji je smislio bolonju...
prof. Voland
prof. Voland

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  danilo Uto Dec 25, 2007 1:02 am

Joj ljudi ja ne spavam zbog tog *ebenog MASTERA....U snove mi dolazi, sve mu ja po spisku....Moramoda ih stisnemo inace smo ga nadrljali...Moramo da razgovaramo vise i da sirimo informacije o ovom forumu koji nije stavljen za zimnicu, vec da se koristi.

danilo

Datum upisa : 30.11.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  danilo Uto Dec 25, 2007 1:03 am

Cim pocne letnji semestara moracemo da krenemo sa tim pregovorima da nas ne bi hvatali na to da smo nespremni......A d tad mozemo da ih pljujemo po ovom forumu koliko hocemo....

danilo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  danilo Uto Dec 25, 2007 1:05 am

I ISKRENO BIH ZELEO DA ME SALENCE POZOVE NA SVOJU SVADBU, JER U PROTIVNOM SVE CU GOSTE DA MU RASTERAM....POZ ZA papija

danilo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  petkobb Sub Dec 29, 2007 3:10 am

Ljudi ja samo znam da ako nas budu i najmanje zeznuli tj. ako pomisle svi smo opet na ulici . Ej bre treba da se izborimo za nasa prava koja icigledno hoce da nam uskrate . I tako vec se iznervirah aaaaaaaaaaaaaaaaaa Mad

petkobb

Broj poruka : 12

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  prof. Voland Sub Dec 29, 2007 4:08 pm

reci to ljudima koje mrzi da dodju na ovaj forum...(steta sto nema smajlija koji prikazuje govno)
prof. Voland
prof. Voland

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  sy_arh Sub Dec 29, 2007 4:51 pm

a ne razumem zasto nas je tako malo ovde?!?!?!?!
jel` ljudi nisu informisani o forumu? ili jednostavno nemaju vremena? ne verujem da ih ovo sve ne zanima,jer se ovde prica i o veoma bitnim temama, koje se njih sigurno ticu...!!!!! bilo bi dobro da se makar i na hodnicima vise prica o tome,kako bismo ukljucili sto vise ljudi...!!!
sy_arh
sy_arh

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sub Dec 29, 2007 5:12 pm

Jel moze neko da definise pojam "nasa prava"?

Sta ona podrazumevaju?
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 5 1, 2, 3, 4, 5  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu