archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

URBANIZAM

+6
arh_aurora
prof. Voland
pailhead
TetkaH
ameridojtega
Urbanista
10 posters

Strana 1 od 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Ići dole

URBANIZAM Empty URBANIZAM

Počalji  Urbanista Pet Dec 28, 2007 3:06 am

Zahtevam da URBANIZAM takođe dobije svoje mesto na početnoj stranici - inače neću ponovo posećivati ovaj forum!
Urbanista
Urbanista

Broj poruka : 545
Datum upisa : 19.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

URBANIZAM Empty Re: URBANIZAM

Počalji  ameridojtega Pet Dec 28, 2007 3:15 am

o ne...
nemoj da nas napustas jos nismo ubacili smajlije sa srbovanja.
ameridojtega
ameridojtega

Broj poruka : 79
Datum upisa : 11.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  TetkaH Pet Dec 28, 2007 9:21 pm

AAAAAA!!! affraid what a nightmare! otvaram podforum arhitektura.. kad ono URBANIZAM!! AaAaAaAaAA!! joj.

ne cinite to molim vas... No
TetkaH
TetkaH

Broj poruka : 82
Godina : 38

http://www.myspace.com/goatik

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Pet Dec 28, 2007 10:07 pm

Šta je vama?
Otkud toliko averzije prema urbanizmu confused
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  TetkaH Pet Dec 28, 2007 10:28 pm

ne znam.... samo ga je previse... :S
TetkaH
TetkaH

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Pet Dec 28, 2007 10:30 pm

Previše?!?!?! affraid

Ja baš mislim da je marginalizovan!
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  TetkaH Sub Jan 05, 2008 9:09 pm

uh...
mislim.. koliko ljudi - toliko cudi! iskreno, ja ni svoju rodjenu tetku na mogu da razumem po tom pitanju (ona je urban designer) ... What a Face
TetkaH
TetkaH

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Ned Jan 06, 2008 4:04 pm

Urbanista ::Previše?!?!?! affraid

Ja baš mislim da je marginalizovan!

Daj, izvini ali, ne budali molim te! Kako bre marginalizovan, pa svake godine imas neki urbanizam, i svaki je pretvoren u neku nauku koja ne prilici toj godini ili toj fazi obrazovanja, a na kraju svega opet niko nije naucio ni najosnovnije stvari, sto se mahom vidi u svim studentskim projektima.

A najveci apsurd svega je predmet koji se zove "uvod u urbano planiranje" a nalazi se na poslednjoj godini osnovnih studija, te moras da naucis sve i po aleksandru i po janku i po marku, a onda se odlucis za neke konstruktivne smerove i vise se nikad ne bakces sa ovim u zivotu.
pailhead
pailhead

Broj poruka : 712
Datum upisa : 22.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Ned Jan 06, 2008 5:08 pm

Mislim da su se studenti AF-a dosta razmazili jer im "tekstualni" predmeti strašno teško padaju. Većina bi da nešto crtka, fantazira, vizuelno apstraktuje, konceptualizuje... A kad treba to opravdati, onda nastaju problemi. A upravo je urbanizam za ogromnu većinu - situacija objekta koja se radi na brzinu - pre štampe!!!

Užas affraid

Da nije urbanizma i predmeta koji se bave istorijom - ne bi stekli ni minorno obrazovanje koje arhitekta svakako treba da ima.

Slažem se da mišljenja nisu ujednačena "te moraš da naučiš sve i po Aleksandru i po Janku i po Marku" što bi rekao pailhead ali slično je i na drugim poljima...

Nauka izučava - zbog toga imamo raznih mišljenja...

Meni nije jasno kako većina studenata AF-a, ni do završne godine ne razlikuje regulacione, generalne, strateške idr. planove?
To je žalosno! U praksi je jako bitno da znaš bar osnovne stvari iz urbanizma i regulative jer već u prvom susretu sa investitorima prve teme su: koliko i šta smem da gradim, gde je najbolje graditi...

E, ova tema se na faksu samo dodiruje, a retko koga interesuje...
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  TetkaH Ned Jan 06, 2008 6:38 pm

mozda zato sto je nas prvi susret sa urbanizmom bio predmet gradjena sredina, i kada smo isli i popisivali nesto sto smo otprilike tek sada shvatili cemu, zasto i kako... steta, zaista, posto je materija zaista potrebna za uspesno bavljenje poslom... u svim oblastima.. ali mozda je resenje u malo drugacijem rasporedu predstavljanja podoblasti urbanizma studentima.
TetkaH
TetkaH

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Ned Jan 06, 2008 7:17 pm

Mislim da će mnogi zažaliti zbog nedostatka znanja iz urbanizma upravo kada krenu u posao iz svoje struke. Kad budu imali posla sa opštinom, investitorom, birokratijom uopšte...

Krivica neznanja je obostrana - i faksa i samog studenta!
Studenti su počeli da mrze urbanizam iz samog početka zato što im je bio dosadan, nisu znali kako da urade zadate stvari, nije bio atraktivan, a pravila građenja su pravila - svako ih izgleda mrzi?!

Dok su projektanti dozvoljavali nerealne objekte, urbanisti su tražili ozbiljnost - i u analizi, i u oblikovanju.

Errando discimus Grešeći učimo
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Ned Jan 06, 2008 9:18 pm

Urbanista ::Mislim da su se studenti AF-a dosta razmazili jer im "tekstualni" predmeti strašno teško padaju. Većina bi da nešto crtka, fantazira, vizuelno apstraktuje, konceptualizuje... A kad treba to opravdati, onda nastaju problemi. A upravo je urbanizam za ogromnu većinu - situacija objekta koja se radi na brzinu - pre štampe!!!

Ne nego zato sto im je prvi susret sa urbanizmom na prvoj godini bio susret sa favelama, tipologijom necega sto se ne moze nikako kategorizovati, i bas naprotiv prvi susret je bio vrlo vizuelan - gde se nesto crtkalo i bojalo, i niko nije znao sta se zapravo radi ali su svi znali da se koriscenjem vise drecavih boja bolje prolazi, jer "to asistent voli". Znas o cemu pricam, ti si u najmanju ruku 2003/xxx te smo imali isti predmet.

Nesto sto je daleko smislenije je po meni bila urbana struktura, ili kako se vec zvao predmet koja je drzala Nada Bajec, ja sam ga slusao po modifikovanom planu pa ne znam gde sad spada. Samo je predmet ako katastrofalno vodjen (kao uostalom i sve na fakultetu) da ni on nije imao nikakvog smisla. Pa i ovaj UUP je dobar predmet, i bolje bi bilo da smo ovo imali na prvoj godini, samo je ovaj ispit potpuna budalastina.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Ned Jan 06, 2008 9:49 pm

pailhead ::... i bas naprotiv prvi susret je bio vrlo vizuelan - gde se nesto crtkalo i bojalo, i niko nije znao sta se zapravo radi ali su svi znali da se koriscenjem vise drecavih boja bolje prolazi, jer "to asistent voli".

Nisam mislio na obeležavanje područja kroz legendu nego na oblikovne ideje objekata bez konteksta.

Treba znati da se urbanizam u gruboj podeli sastoji iz dva dela: planerski i oblikovni (tehnika, kompozicija).
E, tu počinju problemi što je ovaj planerski deo kroz predmete postavljen studentima "na silu", na dosadan, neprecizan i često netačan način. To znači da niko od profesora kroz planerske predmete nije uputio studente u praksu, šta je urbanizam za našu struku konkretno. Pokušano je da se na regulativi objasne legislative koje su jako bitne ali neuspešno. Verovatno iz razloga što su tada (kao i sada) zakoni u Srbiji nerešeni, na čekanju, po fiokama...

Učili smo zastarele stvari, a svetski trendovi nisu bili ni pomenuti.

Da li vi što niste na urbanizmu znate da se na zapadu informacije i uslovi građenja kao i preporuke i ukazi na okruženje jedne lokacije dobijaju prelaskom miša preko parcele?

Da li znate da je Mercatoru trebalo preko 800 dokumenata da bi izgradio objekat na Novom Beogradu?

Da su počele da se rade ozbiljne stvari na polju urbanizma (strateški planovi, npr.), a da samo 9 studenata u generaciji zna o tome???

I što je najgore - ekonomisti, pravnici, sociolozi i geografičari su nam preuzeli posao!
Sada oni planiraju bez nas - arhitekata i urbanista!
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Ned Jan 06, 2008 10:21 pm

[quote="Urbanista"]
pailhead ::
Da li vi što niste na urbanizmu znate da se na zapadu informacije i uslovi građenja kao i preporuke i ukazi na okruženje jedne lokacije dobijaju prelaskom miša preko parcele?

Da li znate da je Mercatoru trebalo preko 800 dokumenata da bi izgradio objekat na Novom Beogradu?

Da su počele da se rade ozbiljne stvari na polju urbanizma (strateški planovi, npr.), a da samo 9 studenata u generaciji zna o tome???

I što je najgore - ekonomisti, pravnici, sociolozi i geografičari su nam preuzeli posao!
Sada oni planiraju bez nas - arhitekata i urbanista!

Znam da se u Americi recimo ne pravi palestinski problem od izgradnje neke obicne kuce, ali moraju da se zadovolje odredjeni uslovi, samo to sve deluje daleko jednostavnije nego ovde, u Beogradu, a rezultat je daleko lepsi. Meni nije jasno kako bilo sta mozemo da ucimo na nasim zakonima i u nasoj sredini kad zivimo i studiramo u.... Beogradu?
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Ned Jan 06, 2008 10:34 pm

pailhead ::Meni nije jasno kako bilo sta mozemo da ucimo na nasim zakonima i u nasoj sredini kad zivimo i studiramo u.... Beogradu?

Izgleda da je ovo ključni problem...
Dok na zapadu i deca imaju uvid u planiranje svog naselja ili grada kod nas se to radi vilama i motikama...

Žalosno!

Pa, šta preduzeti?
Da li postoje izgovori za ovakav izgled naših gradova ili je u pitanju naš mentalitet?
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Pon Jan 07, 2008 5:57 pm

Znas kako ja na to gledam. Kada se Srbija izborila za nezavisnost i kad je postala drzava, decu su slali u inostranstvo na skolovanje, te su se nasi strucnjaci mahom skolovali po austrougarskoj.

Tako bih ukinuo dosta nasih skola jer vise nemaju smisla, poslao bih naredne generacije da se skoluju po svetu, platio bih im to u ime drzave ali bi ih obavezao da se vrate i da primene to znanje. Eto, to bi bila najbolja reforma.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  prof. Voland Pon Jan 07, 2008 9:02 pm

apsolutno se slazem...mada ja mislim da srbija najbolje funkcionise kad nije nezavisna! Twisted Evil
prof. Voland
prof. Voland

Broj poruka : 99
Godina : 39
Datum upisa : 12.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Uto Jan 08, 2008 2:15 am

Pa ne znam bas! naucio je ko je sta hteo! Da ste hteli nesto da naucite iz urbanizma, naucili biste. to i ja mogu da kazem kad vidim studentske radove sa smera arhitekture, kakve se sve gluposti pojavljuju! Ono ni jedan urbansita ne bi uradio, a nekako se podrazumeva da ni oni ne bi smeli, pa opet vidis svasta. A o inventivnosti, bolje nemojmo !!!
arh_aurora
arh_aurora

Broj poruka : 368
Godina : 40
Datum upisa : 25.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Uto Jan 08, 2008 2:33 am

Pa to i kazem, to je problem, uci ko sta hoce, umesto da studenti uce ono sto treba - od strucnjaka.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Uto Jan 08, 2008 2:58 am

Ne, mislim da me nisi razumeo. Mi zapravo od strucnjaka dobijamo sve informacije, ljudi koji predaju urbanisticke predmete na fakultetu su uglavnom sjajni i odlicni strucnjaci. Na svakom studentu je koliko ce on ta znanja usvojiti i primeniti. Ja sam licno jako mnogo naucila na fakultetu upravo od prewdavaca na urbanistickim predmetima, i uvek su bili spremni da nam izdju u susret povodom literature, smernica itd...
Ma samo uporedite na sta lice predavanja iz Tehnologija, na 2. godini mastera i predavanja prof. Bajec, u prvom semestru master studija. Neuporedivo!
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Uto Jan 08, 2008 3:04 am

A. da, zaboravih!
Studenti na urbanistickom smeru su na master projektu 1 i 2 radili do istog nova razradu objekata kao i studenti na arhitekturi. Samo bez slojeva zidova itd... Ali sto se projektovanja tice, do potpuno istog nivoa, bar pojedini studiji.
Mislim da je apsolutno nepravedno da se smer projektovanje zove arhitektura, a ne arhitektonsko projektovanje. Jer je u tom slucaju potpuna besmislica da smer urbanizma bude na Arhitektonskom fakultetu?
I sta ako nekog studenta sa urbanistickog smera pita student sa drugog fakulteta sta studira? Da li je dozvojeno odgovoriti arhitekturu?
Mislim da je to besmisleno1
Sat smo svi studirali 3 godine, ako sada deo generacije studira arhitekturu!
predlog:
Arhitektonsko projektovanje
Urbanisticko planiranje i projektovanje

A za ove tehnologije zaista ne znam...ne razumem se! :O)))
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Uto Jan 08, 2008 3:38 am

arh_aurora ::A za ove tehnologije zaista ne znam...ne razumem se! :O)))

Neka bude Departman za mašinstvo Very Happy

Šalim se, ne daj Bože... affraid

Mislim da je tvoj predlog "retro" za termine koji su ovako mudri ljudi našeg fakulteta odredili...

Kad smo već kod lingvistike, pazite ovo:

Prelepa reč odsek zamenjena je rečju departman, a na fakultetu postoji seminar Urbani dizajn, a 90% ljudi ne zna ili ne može da shvati da design na engleskom, između ostalog, znači projektovanje. Onda bi se predmet ili seminar trebao zvati Urbanističko projektovanje...

Svašta! study
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Uto Jan 08, 2008 5:18 pm

Zašto se sve to menja?

Evo pitanja za urbaniste iz UUP-a. Zašto u urbanom planiranju učestvuju akteri, a ne učesnici?
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  prof. Voland Uto Jan 08, 2008 6:30 pm

zato sto ako nesto kazes na engleskom to zvuci kao da je istina jocolor
prof. Voland
prof. Voland

Broj poruka : 99
Godina : 39
Datum upisa : 12.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Sre Jan 09, 2008 12:38 am

Evo pitanja za "Arhitekte"...koliko je tacno stara rec projekat?
I da li neko zna sinonim u srpskom jeziku?
na racun onih aktera i ucesnika....

a da ne pricamo o sirokoj upotrebi reci projekat!
ljudi, danas cak i Seka Aleksic ima nov projekat... ;o)
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Nazad na vrh