URBANIZAM
+6
arh_aurora
prof. Voland
pailhead
TetkaH
ameridojtega
Urbanista
10 posters
archforum :: razno :: arhitektura
Strana 3 od 9
Strana 3 od 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: URBANIZAM
Cemu uopste urbanizam ako je svaka parcela prica za sebe? Cemu gradjevinske linije, cemu regulacione? Sad sam stvarno zbunjen, ajde necu vise da guram nos tamo gde mu nije mesto. A da, ovo je forum "arhitektura".
Pa ne verujem bas da si duz jedne iste ulice imao 50 susednih parcela i da nije bilo dve kuce koje su izasle na istu regulaciju, nego je ulicna regulacija cik-cak linija. Ako si naistao na tako nesto - onda je to definitivno neki "urbanisticki fenomen".
A ovde izuzmi kaludjericu npr - jer u njoj ne postoje reg. i gradj. linije!
arh_aurora- Broj poruka : 368
Godina : 40
Datum upisa : 25.12.2007
A sto da izuzmem kaludjericu? Zar ona nije isto deo beograda kao i svaka druga opstina? Beograda... grada u kome ja studiram, sredine u kojoj ucim urbanizam?
pailhead- Broj poruka : 712
Datum upisa : 22.12.2007
A sto da izuzmem kaludjericu? Zar ona nije isto deo beograda kao i svaka druga opstina? Beograda... grada u kome ja studiram, sredine u kojoj ucim urbanizam?
Jesi ti cuo za GUP?
Upravo to!
E, vidis, taj GUP ima svoje granice. U okviru granica je Gradsko zemljiste, sve sto je van granica GUP-a je ostalo zemljiste.
E sad, sva pravila koja procitas u GUP-u o nameni i uredjenju zemljista, odnose se naravno samo na ono zemljiste koje je u granicama gupa. kaludjerica jeste Bg opstina, ali nije u granicama GUP-a. Sta to dalje znaci?
Da su sve one kuce bespravo podignute, da grad nije u obavezi da do njih dovede infrastrukturu (vodovod, kanalizaciju itd...). Tako da ne mozes gledati tipologiju parcela i objekata u Kaludjerici, jer ona nije gradjena apsolutno ni po kakvim pravilima.
E, vidis, taj GUP ima svoje granice. U okviru granica je Gradsko zemljiste, sve sto je van granica GUP-a je ostalo zemljiste.
E sad, sva pravila koja procitas u GUP-u o nameni i uredjenju zemljista, odnose se naravno samo na ono zemljiste koje je u granicama gupa. kaludjerica jeste Bg opstina, ali nije u granicama GUP-a. Sta to dalje znaci?
Da su sve one kuce bespravo podignute, da grad nije u obavezi da do njih dovede infrastrukturu (vodovod, kanalizaciju itd...). Tako da ne mozes gledati tipologiju parcela i objekata u Kaludjerici, jer ona nije gradjena apsolutno ni po kakvim pravilima.
A u istom tom GUP-u naci ces pravila za gradsko zemljiste, tako da su ti u istom tom GUP-u jasno definisane regulacija (polozaj na parceli, spratnost), namena objekta, visina objekta, visina krova, broj etaza,....
Tako da ne mozes imati 10000000 tipova u jednoj istoj gradskoj zoni, jer se vodi racuna o tome da se napravi kontinualan ulicni front
Tako da ne mozes imati 10000000 tipova u jednoj istoj gradskoj zoni, jer se vodi racuna o tome da se napravi kontinualan ulicni front
Strašno
Jel si ti pogledao bar granice GUP-a?
Ako ti je slab RAM na kompjuteru - onda mogu da te razumem
Da se vratim na poslove urbanista... Ovo što je rekla arh_aurora:
Slažem se - u potpunosti. Iskreno, meni (srećom) leži i arhitektura i urbanizam pa čak i tehnologija. Za ovo drugo sam se relativno kasno zainteresovao. Moj status quo, odnosno šta izabrati, sam rešio obimnim raspitivanjem kod relevantnih osoba koje, naravno, nisu bili samo iz urbanizma...
Generalno, ovakvo vlada mišljenje:
Arhitektura - Nije to kao ranije, suviše se rade apstraktne, konceptualne i nerealne stvari... Dobro je to za uvežbavanje oblikovnog dela razmišljanja ali kad kreneš da radiš realnu stvar - onda te rešenje ubije u pojam... Zapostavljaju se stvari iz prakse - nećeš znati ništa o zakonima, normama, bićeš slabo informisan o stvarima koje investitore najviše interesuju...
PS Gubljenje vremena, ima ih na pretek, a ceni se starija garda i oni koji su udruženi sa izvođačima...
Urbanizam - Ako voliš to, ako možeš - upiši! Meni je krivo što sam zapostavio urbanizam tokom studija, kad sam ušao u praksu morao sam da prelistam i shvatim sve iz početka... Čujem da se urbanisti dosta traže... Opštine ne mogu da ih nađu kako bi ih angažovali za njihove poslove... Imaju dosta love, stalno nešto rade...
PS Blago onom ko može
Tehnologija - Šta ćeš tamo? To rade građevinci... Dobar je smer za opšte obrazovanje... Stvari zastarevaju, učiš jedno, posle dve godine izađe nešto novo... Ma uzmi kataloge i imaš sve što treba... Džaba učiš to kad ne možeš sâm da projektuješ konstrukcije... Možeš samo ideju za koju ne znaš koliko košta i nisi siguran da li je izvodljiva... To rade kompanije - neće niko tebe da pita...
PS Ne toliko potrebno ali dobro za praksu
I tako... Zavoleh urbanizam, srećan sam i ponosan što sam ga upisao...
A, pailhead, one stvari što spominješ (o tipologiji idr.) su čista azbuka urbanizma. Velika je greška ako to smatraš urbanizmom! U. je nešto mnogo kompleksnije... Tu se mora znati i ekonomija, sociologija, geografija... Naravno, bar da si informisan. Inače, ljudi iz ove struke se takođe angažuju kako bi se izradili planovi.
I, još jedno, urbanizam nije samo crtež GUP-a! GUP ima i tekstualni opis... Pogledaj i druge vrste planova - posebno Strateške planove razvoja opština - oni su u trendu...
Cheers!
Jel si ti pogledao bar granice GUP-a?
Ako ti je slab RAM na kompjuteru - onda mogu da te razumem
Da se vratim na poslove urbanista... Ovo što je rekla arh_aurora:
mnogo kadra?
Pa vidi ovako - na zavrsnoj godini ima 20-25 studenata na urbanistickom smeru. recimo da je tako na svakoj generaciji, pa sad uzmi 40 aktivnih genarcija - 800, samo sa BU.
A na smeru arhitektura - reci da ih ima 250. Tj. 10 puta vise. Ne verujem nesto ni da projektanata traba toliko, ako cemo po toj racunici?
Slažem se - u potpunosti. Iskreno, meni (srećom) leži i arhitektura i urbanizam pa čak i tehnologija. Za ovo drugo sam se relativno kasno zainteresovao. Moj status quo, odnosno šta izabrati, sam rešio obimnim raspitivanjem kod relevantnih osoba koje, naravno, nisu bili samo iz urbanizma...
Generalno, ovakvo vlada mišljenje:
Arhitektura - Nije to kao ranije, suviše se rade apstraktne, konceptualne i nerealne stvari... Dobro je to za uvežbavanje oblikovnog dela razmišljanja ali kad kreneš da radiš realnu stvar - onda te rešenje ubije u pojam... Zapostavljaju se stvari iz prakse - nećeš znati ništa o zakonima, normama, bićeš slabo informisan o stvarima koje investitore najviše interesuju...
PS Gubljenje vremena, ima ih na pretek, a ceni se starija garda i oni koji su udruženi sa izvođačima...
Urbanizam - Ako voliš to, ako možeš - upiši! Meni je krivo što sam zapostavio urbanizam tokom studija, kad sam ušao u praksu morao sam da prelistam i shvatim sve iz početka... Čujem da se urbanisti dosta traže... Opštine ne mogu da ih nađu kako bi ih angažovali za njihove poslove... Imaju dosta love, stalno nešto rade...
PS Blago onom ko može
Tehnologija - Šta ćeš tamo? To rade građevinci... Dobar je smer za opšte obrazovanje... Stvari zastarevaju, učiš jedno, posle dve godine izađe nešto novo... Ma uzmi kataloge i imaš sve što treba... Džaba učiš to kad ne možeš sâm da projektuješ konstrukcije... Možeš samo ideju za koju ne znaš koliko košta i nisi siguran da li je izvodljiva... To rade kompanije - neće niko tebe da pita...
PS Ne toliko potrebno ali dobro za praksu
I tako... Zavoleh urbanizam, srećan sam i ponosan što sam ga upisao...
A, pailhead, one stvari što spominješ (o tipologiji idr.) su čista azbuka urbanizma. Velika je greška ako to smatraš urbanizmom! U. je nešto mnogo kompleksnije... Tu se mora znati i ekonomija, sociologija, geografija... Naravno, bar da si informisan. Inače, ljudi iz ove struke se takođe angažuju kako bi se izradili planovi.
I, još jedno, urbanizam nije samo crtež GUP-a! GUP ima i tekstualni opis... Pogledaj i druge vrste planova - posebno Strateške planove razvoja opština - oni su u trendu...
Cheers!
Urbanista- Broj poruka : 545
Datum upisa : 19.12.2007
Urbanista, ala edukujes1 Svaka ti cast1
Cujes, nemoj da mi uzimas 'leba! Zna se ciji je to posao!
Nego bre, nisam znala da si takav uomo universale?
vazno da si skroman
Cujes, nemoj da mi uzimas 'leba! Zna se ciji je to posao!
Nego bre, nisam znala da si takav uomo universale?
vazno da si skroman
arh_aurora ::Urbanista, nisam znala da si takav uomo universale?
vazno da si skroman
Da, koleginice...
Urbanizam sam zavoleo kada sam shvatio čemu služi i kako je bitan za jedan grad ili više gradova, za jednu zemlju ili region, kontinent...
S V E T
Urbanista,
gde da nadjem podatke za GDP?
nasla sam prosecna primanja - godisnja, nasla sam budzet ukupni za svaku opstinu, ali ne znam sta sa bruto drustvenim proizvodom?
pazi, pominje se NARODNI dohodak po stanovniku, ali nisam sigurna da je to ista stvar?
mislim jeste GDP - gross domestic product, ali ne znam da li je dohodak isto sto i produkt? Ili se dohodak dobija kada se od GDP oduzme neki djavo?
EKONOMIJOOOOOOOOOo!!!!!!!!!!!! )
gde da nadjem podatke za GDP?
nasla sam prosecna primanja - godisnja, nasla sam budzet ukupni za svaku opstinu, ali ne znam sta sa bruto drustvenim proizvodom?
pazi, pominje se NARODNI dohodak po stanovniku, ali nisam sigurna da je to ista stvar?
mislim jeste GDP - gross domestic product, ali ne znam da li je dohodak isto sto i produkt? Ili se dohodak dobija kada se od GDP oduzme neki djavo?
EKONOMIJOOOOOOOOOo!!!!!!!!!!!! )
Ma znam ja sto si ti zavoleo Urbanizam )
ja sam ga zavolela zbog sirine koju nudi, kad ga uporedis sa projektovanjem... )
Nego sta sa GDP?
ja sam ga zavolela zbog sirine koju nudi, kad ga uporedis sa projektovanjem... )
Nego sta sa GDP?
E, da , na sajtu Zavoda za statistiku nalazim drugacije podatke za stepen razvijenosti opstina u odnosu na RS (RS=100), nego u onom Talasu sto su nam dali u Republickom zavodu za razvoj?
Uvek je veci stepen1 Sta da radim?
Koji podatak da stavim?
Npr. Vranje - u Atlasu 87.8, a na sajtu Zavoda za statistiku 88.3?
Uvek je veci stepen1 Sta da radim?
Koji podatak da stavim?
Npr. Vranje - u Atlasu 87.8, a na sajtu Zavoda za statistiku 88.3?
To sam se i ja pitao...
Evo fenomenalnog obrazloženja:
http://www.ius.bg.ac.yu/prof/Materijali/jovtat/EP_4.ppt
Evo fenomenalnog obrazloženja:
http://www.ius.bg.ac.yu/prof/Materijali/jovtat/EP_4.ppt
O Boze, na na Talasu, vec u Atlasu!!!
Znam šta si mislila...
Šta kažeš za PPT?
GNP = GDP se dodaje razlika između dohodaka ostvarenih u inostranstvu i dohodaka koji su strani subjekti stekli u zemlji (net factor income) NFP
GNP (BNP) = GDP (BDP) + NFP
Znači, nije isto!
Šta kažeš za PPT?
GNP = GDP se dodaje razlika između dohodaka ostvarenih u inostranstvu i dohodaka koji su strani subjekti stekli u zemlji (net factor income) NFP
GNP (BNP) = GDP (BDP) + NFP
Znači, nije isto!
ma sve je to lepo, ali gde da ja nadjem GDP po opstinama? Pri tom se ne usudjujem da racunam, jer se ne smatram dovoljno kompetetnom! Hrabrost je bila sto sam racunala tamo neke gustine naseljenosti, povrsine pod sumom, itd... )
Ovo se prtvorilo u pvt chat kanal! Ostadosmo sami!
arh_aurora ::Ovo se prtvorilo u pvt chat kanal! Ostadosmo sami!
don't care...
Elem, koleginice, imali smo seminar iz ekonomije
Ma uzmi to iz atlasa i gotovo. Mala je razlika jer vidiš da se dodaje dohodak koji su strani subjekti stekli u zemlji
A, obzirom da je to minorno...
Otud tako mala razlika za tvoj primer Vranja...
Imali smo, nije da nismo, eto koliko je koristio!
Znam sve o USA, kako su zapali u ek. krizu zahvaljujuci stambenim kreditima sa malom kamatom itd, ali nemam pojma kako da izracunam BDP na osnovi Budzeta i prosecne zarade!
Dakle?
BDP, ne izbegavaj odgovor! :O)
Znam sve o USA, kako su zapali u ek. krizu zahvaljujuci stambenim kreditima sa malom kamatom itd, ali nemam pojma kako da izracunam BDP na osnovi Budzeta i prosecne zarade!
Dakle?
arh_aurora ::A u istom tom GUP-u naci ces pravila za gradsko zemljiste, tako da su ti u istom tom GUP-u jasno definisane regulacija (polozaj na parceli, spratnost), namena objekta, visina objekta, visina krova, broj etaza,....
E vidis, a ja radio oblast na pordrucju izmedju vojislava ilica i bulevara, nemoj mi reci da je i tu GUP ostao glup?
Urbanista ::
Cheers!
Ma ja samo pokusavam da dodjem do nekog univerzalnog zakljucka i da stastavim sve cinjenice. U jednom trenutku, nasi profesori su sjajni i mudri, te mora da su sastavili plan i program koji valja, u drugom trenutku ispostavi se da nista sto smo ucili nema smisla, i tako. Cinjenica je da sam tokom svojih studija bojao te karte i ucio to sto ti zoves azbukom, onda sam pisao neke sastave i pravio skice nekog setalista, i sad radim studio i ucim neko gradivo za koje si rekao da je dosadno i izmisljeno (UUP), pa me zanima samo kad ce doci taj pravi U.
arh_aurora ::
kao sto rece Urbanista, otkud znas da nisam asistent, demonstrator, i sl?
Mozda bas ti u ovom trenutku imas urbanizma kod mene? Mada da imas, ne bi napisao onako nesto!
hahaha, znam da nisi... ali znam da bi volela da budes
Evo, gledao sam u pasulj...pailhead ::... pa me zanima samo kad ce doci taj pravi U.
I... došao je!
Oni koji su na urbanizmu - tek sada mogu da nauče mnogo korisnije stvari i da savladaju bar početnu problematiku Urbanizma.
Ranije se planerstvo marginalizovalo i radila se samo azbuka urbanizma i crtkale se neke kompozicije - čisto da dečici ne bude dosadno...
Na 2. Master su se stvari napokon uozbiljile!
Još nešto... Ne skidam celosnu krivicu profesora zbog najčešće nekvalitetnog predstavljanja urbanizma ali treba i mi da se zapitamo koliko smo i mi sami krivi što smo slabo informisani o U.
arh_aurora ::Imali smo, nije da nismo, eto koliko je koristio!
Dakle?
BDP je valjda skup svih transakcija u ekonomiji, kao što formula kaže BDP=potrošnja+investicije+državni rashodi+(izvoz-uvoz)
Npr. kada dođe Telenor i plati €1,5 milijardi - to povećava BDP, kada ljudi troše više (a u poslednje vreme troše sve više i to kroz kredite), to povećava BDP, itd.
Znači povećanje/smanjenje BDP-a nam ne govori šta se ustvari dešava sa prosečnim platama, životnim standardom i sl.
Ovako sam ja shvatio... E, sad, ne znam kako ide za opštinu
hahaha, znam da nisi... ali znam da bi volela da budes
Ma opet se bavis psihologijom? Parapsihologijom?
I sve znas?
A koja si ti godina? Pretpostavljam 3-ca?
U tom slucaju, nemas pojma kako izgledam, a ne sta sam i sta bih volela da budem...
Pa sad pogadjaj, mogu da budem na zvrsnoj godini mastera ili aposlovent...ili sam diplomirala i postala asistent, jbg....zeznuto!
Strana 3 od 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» Skripta za urbanizam
» studio projekat M6 URBANIZAM
» Da li je urbanizam za vreme protesta u cetvrtak?
» Koji studio urbanizam izabrati, iskustva, saveti :)
» studio projekat M6 URBANIZAM
» Da li je urbanizam za vreme protesta u cetvrtak?
» Koji studio urbanizam izabrati, iskustva, saveti :)
archforum :: razno :: arhitektura
Strana 3 od 9
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu