archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

URBANIZAM

+6
arh_aurora
prof. Voland
pailhead
TetkaH
ameridojtega
Urbanista
10 posters

Strana 2 od 9 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Ići dole

URBANIZAM - Page 2 Empty Re: URBANIZAM

Počalji  arh_aurora Sre Jan 09, 2008 12:41 am

A da...osim toga akter i ucesnik...nisu bas sinonimi!
Za one koji su nekad negde videli latinski... Surprised)
Akter je neko ko dela..kao sto sama rec kaze aktivno! Ucesnik moze da bude i pasivan, dok god ucestvuje u procesu na bilo koji nacin on je ucesnik, pa makar ga posmatrao. Akter usmerava resenje svojim delanjima, zahtevima, itd..
Ovo vam je od urbaniste ;o)
arh_aurora
arh_aurora

Broj poruka : 368
Godina : 40
Datum upisa : 25.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Sre Jan 09, 2008 12:44 am

Urbanista, ispravka...
Ne interesuje me, stoga se i ne razumem Surprised)
Moze sad?
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Sre Jan 09, 2008 12:46 am

Mislim da je tvoj predlog "retro" za termine koji su ovako mudri ljudi našeg fakulteta odredili...

Mudre ljude?
Poznajes ih licno?
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Sre Jan 09, 2008 1:51 am

pailhead ::Zašto se sve to menja?

Evo pitanja za urbaniste iz UUP-a. Zašto u urbanom planiranju učestvuju akteri, a ne učesnici?

Dobro razmišljaš ali bojim se da nisi u pravu jer bolje je reći akteri učestvuju nego učesnici učestvuju

A ovo je između nas Rolling Eyes sada je popularna reč kompetitori affraid

arh_aurora ::Mudre ljude?
Poznajes ih licno?

Poznajem ih svakako. Nisam bio ciničan - rekao sam u prenesenom značenju. Mislio sam na pametnjakoviće koji su se dosetili ovako ФЕНСИ termina...
Urbanista
Urbanista

Broj poruka : 545
Datum upisa : 19.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arc Sre Jan 09, 2008 3:34 pm

arh_aurora ::A. da, zaboravih!
Studenti na urbanistickom smeru su na master projektu 1 i 2 radili do istog nova razradu objekata kao i studenti na arhitekturi. Samo bez slojeva zidova itd... Ali sto se projektovanja tice, do potpuno istog nivoa, bar pojedini studiji.
Mislim da je apsolutno nepravedno da se smer projektovanje zove arhitektura, a ne arhitektonsko projektovanje. Jer je u tom slucaju potpuna besmislica da smer urbanizma bude na Arhitektonskom fakultetu?
I sta ako nekog studenta sa urbanistickog smera pita student sa drugog fakulteta sta studira? Da li je dozvojeno odgovoriti arhitekturu?
Mislim da je to besmisleno1
Sat smo svi studirali 3 godine, ako sada deo generacije studira arhitekturu!
predlog:
Arhitektonsko projektovanje
Urbanisticko planiranje i projektovanje

A za ove tehnologije zaista ne znam...ne razumem se! :O)))

Ovo je dokaz koliko su nasi ljudi isfrustrirani na ovom fakultetu. Tebi da je samo do znanja ne bi spominjala i poredila sta ko radi vec bi gledala svoja posla da si iole takav/takva kao sto kazes.Potpuno je nebitno sta ko radi i da jos neko vodi takvu tudju brigu. To je stvar raznoraznih kompleksa koji ovaj fakultet jako dobro zna da proizvede kod nasih studenata. Bolesna konkurencija je osobina koja krasi nase studente i kvaziarhitekte.

arc

Broj poruka : 28

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Sre Jan 09, 2008 6:29 pm

arcmik ::Tebi da je samo do znanja ne bi spominjala i poredila sta ko radi vec bi gledala svoja posla da si iole takav/takva kao sto kazes.Potpuno je nebitno sta ko radi i da jos neko vodi takvu tudju brigu. To je stvar raznoraznih kompleksa koji ovaj fakultet jako dobro zna da proizvede kod nasih studenata. Bolesna konkurencija je osobina koja krasi nase studente i kvaziarhitekte.

Svašta!!!

Možda je arh_aurora profesorka, asistentkinja ili demonstrator... A i da nije - zašto ne bi posmatrala studente i iznosila svoje mišljenje?!

Sem toga, vidim da ovo izokola povezuješ sa našim mentalitetom? U Švedskoj se, recimo, često dešava da pojedinac zove određeni broj telefona koji se reklamira na TV-u (!) kako bi proverio otkud komšiji ili nekom drugom toliki novac ili standard...

Tamo se, itekako, posmatraju ljudi i konkurencija pa je Švedska.

O SAD-u da i ne govorim... Tamo je poslovnim ljudima preteća konkurencija i tuđa obuća!
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Jan 09, 2008 7:57 pm

arc ::
Ovo je dokaz koliko su nasi ljudi isfrustrirani na ovom fakultetu. Tebi da je samo do znanja ne bi spominjala i poredila sta ko radi vec bi gledala svoja posla da si iole takav/takva kao sto kazes.Potpuno je nebitno sta ko radi i da jos neko vodi takvu tudju brigu. To je stvar raznoraznih kompleksa koji ovaj fakultet jako dobro zna da proizvede kod nasih studenata. Bolesna konkurencija je osobina koja krasi nase studente i kvaziarhitekte.

Ijao covece,

znas, nekad nije zdravo biti bas toliko u pravu, al nema veze svaka ti je na mestu Very Happy
pailhead
pailhead

Broj poruka : 712
Datum upisa : 22.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Jan 09, 2008 8:01 pm

Urbanista ::
O SAD-u da i ne govorim... Tamo je poslovnim ljudima preteća konkurencija i tuđa obuća!

Vidis, ne znam u kom si ti delu SAD-a bio, ali na obe obale, severu i jugu gde sam ja bio vaze neke druge norme. Jedno od najnepristojnijih pitanja je upravo to "koliko zaradjujes" i mahom svi gledaju da fne guraju nos u tudja posla. U jednoj firmi, bila je jedna zena koja je tako dolazila kad je htela i odlazila kad je htela, doduse bila je na part-time bazi. Jednom je pao neki komentar tipa "pa gde je ona dodjavola", pa je neko rekao "pa eto ona dolazi i odlazi" pa sam ja pitao "umm... kako to" i odma je utihnula diskusija jer su se svi okrenuli i rekli "ne znam, ne zelim da znam".
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Jan 09, 2008 8:04 pm

Urbanista ::
Svašta!!!

Možda je arh_aurora profesorka, asistentkinja ili demonstrator... A i da nije - zašto ne bi posmatrala studente i iznosila svoje mišljenje?!

Pa lepo ti je covek gore napisao, moze ona da posmatra studente i da iznosi svoje misljenje ali onda se može reći da joj nije bas stalo do onoga za sta tvrdi da joj je stalo, već da više voli da vodi tuđe brige. Nemoj da menjas teze.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Jan 09, 2008 8:05 pm

Inače ja da sam na vašem mestu, objasnio bih vujakliji kako nema pojma.

актер (фр. acteur, л. actor вршилац, извршилац), латиницом: akter
глумац; учесник у некој радњи или неком догађају.

Kaže glumac, ili učesnik. Ovo treće što vi spominjete, verovatno ima svoj naziv u srpskom jeziku.
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Sre Jan 09, 2008 9:27 pm

Ne nego zato sto im je prvi susret sa urbanizmom na prvoj godini bio susret sa favelama, tipologijom necega sto se ne moze nikako kategorizovati, i bas naprotiv prvi susret je bio vrlo vizuelan - gde se nesto crtkalo i bojalo, i niko nije znao sta se zapravo radi ali su svi znali da se koriscenjem vise drecavih boja bolje prolazi, jer "to asistent voli". Znas o cemu pricam, ti si u najmanju ruku 2003/xxx te smo imali isti predmet.

Diskusija, bar meni licno, postaje veoma zanimljiva...

Tesko se moze reci da vodim tudje brige - mislim da branim one koji u napadnuti (ko zna mozda sam i ja u toj famoznoj grupi urbanista).
Ne postoji osoba koja mi moze dokazati da nisam u pravu kada tvrdim da studenti na nasem fakultetu imaju potpuno pogresan stav i misljenje prema urbanizmu i urbanistickim predmetima - tesko da je to tudja briga i bavljenje tudjim poslom, to je cinjenicno stanje.
Svako ko sebi dozvoli da kaze kako se urbanizma svodi na bojenje karata sto drecavijim bojama treba da se zapita sta trazi na fakultetu?
Mislim, nekako smo to prerasli, to je bila faza obdanista, bojenje sarenim flomasterima, zar ne? Cisto sumnjam da neko toliko vredja nasu inteligenciju kada vec stignemo na nivo fakulreta, pa nam daje potpuno istu stvar da radimo, da bojimo sto sarenije karte.

Mislim da ti je nesto promaklo…

To se u tom slucaju moze reci i za arhitektonske projekte, sto ti je sareniji plakat, vecu ocenu dobijas?

Mislim da je to apsolutna glupost!

Mislim da je asistent gledao smisao toh plakata, a to sto su bili obojeni drecavim bojama, bila je cista slucajnost i dokaz da sam izgled plakata nije bitan, vec ono sto je na njima receno.
Od kad su drecave boje prijatne za oko u sto vecoj kolicini?

A osim toga, verovatno postoji i razlog sto na svakoj godini postoji neki urbanisticki predmet!
Sto se nisi zalio u osnovnoj skoli sto svake godine imas srpski jezik i matematiku?
Mislim da je to neko daleko pametniji od nas smislio i rasporedio, mislim da nije na nama da procenjujemo da li nesto treba da se uci na prvoj, a ne natrecoj godini!
I bas me interesuje kolko bi neko bio u stanju da uradi zadatak iz urbanistickog planiranja u prvoj godini, ako pre toga nije nista cuo o tome sta je regulaciona, sta gradjevinska linija, sta pripadajuca parcela, na koji nacin su kod nas regulisani pravni odnosi i vlasnistvo na parcelom, sta je GUP, sta predtsavlja i obuhvata, i jos mnooogo toga, sto se uci iz Urbane sredine i urbanizacije.
A Janko i Marko....to ne zasluzuje kometar, ali...nije mi tesko
To bi isto bilo kao da pitate Nadju zasto nam kog vraga predaje istoriju arhitekture od Kulina bana, sta nas interesuju i zemunice i piramide i kako se gradilo u Egiptu, kako u Rimu,...
Opsta kultura mora da postoji, ako hocete da budete arhitekta, koliko god to nekome tesko bilo da prihvati Surprised)
Tako da moras da ucis istoriju i teoriju urbanistickog planiranja, isto kao sto ucis i istoriju i teoriju projektovanja, besmisleno je pitati tako nesto Surprised)
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Sre Jan 09, 2008 9:34 pm

Ne znam sta je tebi moja poruka dokazala, ali definitivno nisi u pravu... Laughing
Isfrustirana?!
Tesko!
Uzivam u onome sto radim, samo se branim od uvreda...
I definitivno nemam problema sa konkurencijom, jer sasvim slucajno znam gde mi je mesto Very Happy
Sjajan osecaj, veruj mi!
Zapravo, pre bi se moglo reci da si ti isfrustriran kada mozes da napises onako nesto.
A da ti nisi mozda paralelno studirao i psihologiju, kada znas da procenis profil studenata arhitekture?
Osim toga, novost za tebe - konkurencija je nesto sto je karakteristicno za ceo svet, ne samo za AF, vazi pravilo, ako si bolji, dobijas posao, pobedjujes, itd... To nije zabadanje nosa u tudje stvari i vodjenje tudje brige, vec cinjenica da moras od nekog da budes bolji! Da bi "izmerio" svoj kvalitet,ili "nekvalitet" treba ti neko sa kim ces se uporediti, to jednostavno tako ide... Very Happy
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Sre Jan 09, 2008 9:37 pm

Dobro razmišljaš ali bojim se da nisi u pravu jer bolje je reći akteri učestvuju nego učesnici učestvuju

A ovo je između nas sada je popularna reč kompetitori

Jao, bre, Urbanista, naravno da neces reci ucesnici ucestvuju! Very Happy
A te dve reci definitivno nisu sinonimi Very Happy
I kakve sad veze imaju kompetitori?
PM? Very Happy
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Sre Jan 09, 2008 9:41 pm

Inače ja da sam na vašem mestu, objasnio bih vujakliji kako nema pojma.

актер (фр. acteur, л. actor вршилац, извршилац), латиницом: akter
глумац; учесник у некој радњи или неком догађају.

Kaže glumac, ili učesnik. Ovo treće što vi spominjete, verovatno ima svoj naziv u srpskom jeziku.

Bice da je glumac!
Ma mani Vujakliju, odoh ja Nadi Bajec,Milici Bajic-Brkovic, Maruni,....ma svima sa Urbanistickog departmana, na celu sa Evom, da objasnim ovaj fenomen sa glumom... Surprised)
Super!
Eto, sad mogu i glumica da budem, zahvaljujuci Vujakliji! Very Happy
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Sre Jan 09, 2008 10:06 pm

arh_aurora ::

Tesko se moze reci da vodim tudje brige - mislim da branim one koji u napadnuti (ko zna mozda sam i ja u toj famoznoj grupi urbanista).
Ne postoji osoba koja mi moze dokazati da nisam u pravu kada tvrdim da studenti na nasem fakultetu imaju potpuno pogresan stav i misljenje prema urbanizmu i urbanistickim predmetima - tesko da je to tudja briga i bavljenje tudjim poslom, to je cinjenicno stanje.
Svako ko sebi dozvoli da kaze kako se urbanizma svodi na bojenje karata sto drecavijim bojama treba da se zapita sta trazi na fakultetu?
Mislim, nekako smo to prerasli, to je bila faza obdanista, bojenje sarenim flomasterima, zar ne? Cisto sumnjam da neko toliko vredja nasu inteligenciju kada vec stignemo na nivo fakulreta, pa nam daje potpuno istu stvar da radimo, da bojimo sto sarenije karte.

Zvuci kao da nisi imala urbanizam na prvoj godini. Ja se tu secam nekih tipologija u zacaranom krugu. Moras da odredis najmanji broj parametara, a onda ne smes da predjes odredjen broj tipova. A oblast koju radimo, svaka parcela je tip za sebe.

Nego, sta vi urbanisti planirate da radite nakon fakulteta? Koje su uopste opcije? Jel to mora da bude nesto drzavno - zavod ili neka opstina, ili fakultet, ili postoji nesto trece?
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Sre Jan 09, 2008 10:43 pm

pailhead ::Zvuci kao da nisi imala urbanizam na prvoj godini. Ja se tu secam nekih tipologija u zacaranom krugu. Moras da odredis najmanji broj parametara, a onda ne smes da predjes odredjen broj tipova. A oblast koju radimo, svaka parcela je tip za sebe.
Kako si se namučio da napišeš ovu rečenicu... priznaj! lol!

Ovakvo izražavanje je tipično na smeru arhitekture i tehnologije... affraid

Imao sam prilike da slušam odbrane radova na izbornom 1. i 2. master - kako sam se smejao... izlazio sam iz učionice u više navrata...

Imate solidan fond reči iz oblasti urbanizma ali ne znate da sročite jednu razumnu rečenicu!

najmanji broj parametara - prvi put čujem! Ko bi uspeo da ovo odredi?!?!?!
a onda ne smes da predjes odredjen broj tipova - šta ti ovo znači?
A oblast koju radimo, svaka parcela je tip za sebe - parcele možeš obuhvatiti nekom tipologijom (po obliku, veličini...) i tako dobiješ tipove parcela... A ovo za oblast - ne znam o čemu pričaš?

Izvini ali verovatno nisi ti kriv!

pailhead ::Nego, sta vi urbanisti planirate da radite nakon fakulteta? Koje su uopste opcije? Jel to mora da bude nesto drzavno - zavod ili neka opstina, ili fakultet, ili postoji nesto trece?

Dolazi vreme kada će u Srbiji urbanisti biti jako potrebni (već je došlo). Da li zbog digitalizacije, legalizacije, raznih dokumenata... ili zbog izrade planova. Svaki dan možeš na TV-u videti kako se investitori i opštine muče. To je zbog nedostataka planova pa i marketinga gradova kojeg možemo takođe da radimo.

Čini mi se, na žalost, da su poslodavci urbanistima uglavnom iz državnog sektora ali postoji i privatna konkurencija koja je u usponu i koja čeka veća zakonska ovlašćenja. Naš fakultet u okviru Informaciono Poslovnog Centra radi ogroman broj planova za mnoge gradove u Srbiji (osim Beograda).

A najbolje možeš shvatiti šta će urbanisti raditi u Srbiji kad, recimo, dobiješ lokaciju u Vojvodini kako bi izradio arhitektonski projekat i naravno trebaće ti podloge, a ti pogledaš, kad ono - planovi iz Austrougarske!!!

Ozbiljan sam - imam iskustva!
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Jan 10, 2008 12:02 am

Jel postoji tu uopste neki privatni sektor? Jel fakultet deo takvog sektora? A kako ce se tacno manifestovati ta potreba za urbanistima? Pretpostavljam da je unazad nekih 40 generacija urbanista i dalje aktivno, pocevsi sa tvojom, izaci ce bar nekoliko desetina ako ne mozda i par stotina novih, mladih ambicioznih urbanista. Deluje mi kao da ipak postoji mnogo kadra za zemlju poput ove, ma koliko se ovde gradilo u buducnosti. Cini mi se da i nasi profesori dele ovo misljenje, jer uspesno stizu da ucestvuju na mnogim konkursima, a mnoge i dobijaju.

A sto se tice one recenice, da u pravu si nisam se uopste trudio, pokusavam da zavrsim ovaj ispitni rok i ne znam sto gubim vreme na ovom forumu. A iskreno, ne znam ni kako bolje da objasnim situaciju sa tim zadatkom, al ajd probacu, sa vise od jedne recenice:

Svaki zadatak koji sam radio na drugom semestru studija iz urbanizma, ticao se neke kategorizacije. Tema svakog zadatka je bila da se uzmu odredjeni fenomeni, i da se na osnovu njih odrede tipovi prostornih celina na podrucju koje smo obradjivali. Kako smo svake nedelje ucili o nekim novim fenomenima, postavka zadatka je bila ustaljena. Svake nedelje, odredili bi smo nove fenomeneo kojima smo ucili i na osnovu njih formirali kriterijume. Primer takvog fenomena je recimo spratnost, a primer formiranja kriterijuma na osnovu tog fenomena bi bio "spratnost do X" i "spratnost vece od X". Jos neki primeri su recimo velicina parcele, zauzetost, polozaj regulacione linije i sl.

Prvi deo zadatka je naravno bio odredjivanje tih kriterijuma. S obzirom da je podrucje, odnosno prostorna celina koju smo obradjivali veoma raznovrsna, savetovani smo bili, (a kasnije i ocenjivani po ovom kriterijumu) da odredimo po nekoliko podela za svaki kriterijum. U slucaju spratnosti, s obzirom da smo imali i prizemne kuce i solitere, nije bilo neuobicajeno da imamo i do 5 podela, sto bi u trenutku odredjivanja tih kriterijuma bilo okarakterisano kao dobro. Raznovrsnost nase prostorne celine, zahteva raznovrsnost nasih kriterijuma.
Zatim, broj kriterijuma je bio definisan kolicinom gradiva, i kao sto sam rekao ustaljen iz nedelje u nedelju. Minimalno je trebalo odrediti 3 kriterijuma - 2 primarna, 1 sekundarni, mada to nije bio modelni primer. Barem 2 primarna i 2 sekundarna su bila potrebna za dobru ocenu.

Motivisani raznovrsnoscu nase prostorne celine, studenti su se uglavnom zaletali i odredjivali veliki broj kriterijuma kao i veliki broj njihovih podela. Medjutim, sama srz zadatka je bila sledeca faza a to je kategorizacija - odnosno, odredjivanje tipova. Da bi svaki tip ili podtip odredili, odnosno da bi svaki kriterijum i podelu iskoristili, morali smo da formiramo enorman broj tipova. Deset tipova, od kojih svaki ima pod tip je potpuno normalan rezultat koji bi se dobio na osnovu broja nasih kriterijuma, a ni u tom slucaju ne bi smo sve iskoristili.

Desilo bi se recimo da nadjemo jednu jedinu parcelu, sto je bila nasa osnovna prostorna jedinica, na nasoj prostornoj celini koja zadovoljava neki tip. Onda bi smo stali da razmislimo i upotrebimo logiku, zasto smo stvorili tip kome pripada samo jedna osnovna jedinica, jer taj tip gubi smisao posto ne postoji nista tipsko.

Zatim dolazila je neizbezna faza, ustaljena koliko i model naseg zadatka, a to je - konfuzija. Neki ljudi bi isli uprkos uputstvu, komentarima pa cak i ocenom koju su dobili na vezbama, i smanjili bi kolicinu kriterijuma za koju su znali da je dobra, kako bi korigovali celokupan zadatak i nesto atipicno kategorizovali kao tipicno. Neki bi ostali dosledni prvobitnom uputu, zadrzali kolicinu kriterijuma za koju su znali da je tacno, ali bi im se zato tipicna kategorizacija sastojala od iskljucivo atipicnih cinioca.

Na kraju zadatka, dosli bi do zakljucka da niko nije dobro odgovorio, jer mali broj kriterijuma ne zadovoljava jedan aspekt zadatka, a veliki broj tipova drugi.

A moram priznati, dobro bi mi dosla ova sva tipologija, jer na nasem fakultetu svi nesto vole da dele po tipovima. Pa eto i na istoriji, nadju jednu crkvu, i odma mora da se odredi tip, nema veze sto je jedini primer.
Bolje od jedne recenice?
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Čet Jan 10, 2008 12:42 am

[/quote]Zvuci kao da nisi imala urbanizam na prvoj godini. Ja se tu secam nekih tipologija u zacaranom krugu. Moras da odredis najmanji broj parametara, a onda ne smes da predjes odredjen broj tipova. A oblast koju radimo, svaka parcela je tip za sebe.

[quote]

Cuj nisam imala....urbanzam na prvoj godini.Zamisli kad sam ga imala u izobilju na svih 5! Eto, otkrih parce identiteta! Very Happy
imala sam, ne sumnjaj!
kao sto rece Urbanista, otkud znas da nisam asistent, demonstrator, i sl?
Mozda bas ti u ovom trenutku imas urbanizma kod mene? Mada da imas, ne bi napisao onako nesto! Very Happy

A oblast koju radimo, svaka parcela je tip za sebe.
Tip je jedno, slucaj je drugo!
Naravno da ne postoje dve iste parcele i dve iste kuce! Osim ako se nije planski tako radilo.
Ali tu na scenu stupa famozna generalizacija i kategorizacija.
kao sto ne postoje dva ista filma, a postoji zanr drama, komedija itd... Smile
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Čet Jan 10, 2008 12:51 am

Jel postoji tu uopste neki privatni sektor? Jel fakultet deo takvog sektora? A kako ce se tacno manifestovati ta potreba za urbanistima? Pretpostavljam da je unazad nekih 40 generacija urbanista i dalje aktivno, pocevsi sa tvojom, izaci ce bar nekoliko desetina ako ne mozda i par stotina novih, mladih ambicioznih urbanista. Deluje mi kao da ipak postoji mnogo kadra za zemlju poput ove, ma koliko se ovde gradilo u buducnosti. Cini mi se da i nasi profesori dele ovo misljenje, jer uspesno stizu da ucestvuju na mnogim konkursima, a mnoge i dobijaju.

Primer iz iskustva - moj jako dobar drugar pokusavao je letos da se zaposli honorarno u mnogim privatnim arhitektonskim biroima. Odlican je student, odlican projektant, odlican konstruktivac. Kome god da je pokucao na vrata, prvo sto ga je pitao, da li je sa urbanistickog smera. kad abi ovaj odgovorio da nije, redovno bi mu se zahvalili i rekli da na zalost nemaju mesta za projektante i konstruktivce, neophodni su im urbanisti. Pa da ako nekog zna sa urbanistikog smera, da ga posalje, imaju posao za njega.
Ne znam kako bilo ko od projektanata misli da bez urbanistickog projekta dobije ijedan konkurs, posao itd...
A pouzdano znam da 90% studenata NE ZNA da nacrta situaciju, a kamolu urbanisticki projekat!
Najcesce nacrtaju jednom u zivotu situaciju u CAD-u, ono standardno, parking, 3 drveta,....trotoar. dovoljno, pa cropuju i ubacuju objekte...
Nisam bas sigurna da to moze tako Very Happy
Narocito kad cujes kolege na hodniku - A, skoro sam zavrsio rad, jos samo da smandrljam situaciju i uradim fasade, dva sata posla!

lol!
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Čet Jan 10, 2008 12:56 am

Odusevljena sam publikovanim prirucnikom iz Urbane sredine i urbanizacije! Smile

Licno, nisam imala preteranih problema sa tim tipovima, definitivno je trebalo koristiti logiku, i to je to ...

Jel' vidis da je ipak bilo uputstava kako da se rad uradi, i da nigde nije bilo napomenuto - "a kad odredite tipove, obojte ih sto drecavijom bojom, jer ja tako volim".
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Jan 10, 2008 1:05 am

Cuj nisam imala....urbanzam na prvoj godini.Zamisli kad sam ga imala u izobilju na svih 5! Eto, otkrih parce identiteta! Very Happy
imala sam, ne sumnjaj!
kao sto rece Urbanista, otkud znas da nisam asistent, demonstrator, i sl?
Mozda bas ti u ovom trenutku imas urbanizma kod mene? Mada da imas, ne bi napisao onako nesto! Very Happy

Napisao bih, ne boj se, ja svoje misljenje ne cuvam samo sa zebe. Mada ne znam na sta "onako nesto" mislis?
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Jan 10, 2008 1:09 am

Zar tip nije nesto sto ispoljava karakteristike koje definisu neku kategoriju? Zar zanr nije kategorizacija fenomena nekih medija?

Cemu uopste urbanizam ako je svaka parcela prica za sebe? Cemu gradjevinske linije, cemu regulacione? Sad sam stvarno zbunjen, ajde necu vise da guram nos tamo gde mu nije mesto. A da, ovo je forum "arhitektura".
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Jan 10, 2008 1:12 am

arh_aurora ::Jel' vidis da je ipak bilo uputstava kako da se rad uradi, i da nigde nije bilo napomenuto - "a kad odredite tipove, obojte ih sto drecavijom bojom, jer ja tako volim".

Narocito kad cujes kolege na hodniku - A, skoro sam zavrsio rad, jos samo da smandrljam situaciju i uradim fasade, dva sata posla!

lol!

I ja sam cuo kolege na hodniku da su ovo gore rekli "a kad odredimo tipove, obojicemo ih sto drecavijom bojom, jer asisten tako voli".
pailhead
pailhead

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Čet Jan 10, 2008 1:13 am

Ja se tu secam nekih tipologija u zacaranom krugu. Moras da odredis najmanji broj parametara, a onda ne smes da predjes odredjen broj tipova. A oblast koju radimo, svaka parcela je tip za sebe.

A kako ce se tacno manifestovati ta potreba za urbanistima? Pretpostavljam da je unazad nekih 40 generacija urbanista i dalje aktivno, pocevsi sa tvojom, izaci ce bar nekoliko desetina ako ne mozda i par stotina novih, mladih ambicioznih urbanista. Deluje mi kao da ipak postoji mnogo kadra za zemlju poput ove, ma koliko se ovde gradilo u buducnosti. Cini mi se da i nasi profesori dele ovo misljenje, jer uspesno stizu da ucestvuju na mnogim konkursima, a mnoge i dobijaju.

KOLIKO POSLA IMA, PROFESORI NE STIZU NISTA !!!
A DOBIJAJU KONKURSE ZATO STO SU DOBRI, MADA JE CINJENICA DA IH IMA MALO Neutral
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Čet Jan 10, 2008 1:16 am

A kako ce se tacno manifestovati ta potreba za urbanistima? Pretpostavljam da je unazad nekih 40 generacija urbanista i dalje aktivno, pocevsi sa tvojom, izaci ce bar nekoliko desetina ako ne mozda i par stotina novih, mladih ambicioznih urbanista. Deluje mi kao da ipak postoji mnogo kadra za zemlju poput ove, ma koliko se ovde gradilo u buducnosti. Cini mi se da i nasi profesori dele ovo misljenje, jer uspesno stizu da ucestvuju na mnogim konkursima, a mnoge i dobijaju.

mnogo kadra?
Pa vidi ovako - na zavrsnoj godini ima 20-25 studenata na urbanistickom smeru. recimo da je tako na svakoj generaciji, pa sad uzmi 40 aktivnih genarcija - 800, samo sa BU.
A na smeru arhitektura - reci da ih ima 250. Tj. 10 puta vise. Ne verujem nesto ni da projektanata traba toliko, ako cemo po toj racunici?
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 9 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Nazad na vrh