archforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

URBANIZAM

+6
arh_aurora
prof. Voland
pailhead
TetkaH
ameridojtega
Urbanista
10 posters

Strana 4 od 9 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Ići dole

URBANIZAM - Page 4 Empty Re: URBANIZAM

Počalji  arh_aurora Čet Jan 10, 2008 7:14 pm

BDP je valjda skup svih transakcija u ekonomiji, kao što formula kaže BDP=potrošnja+investicije+državni rashodi+(izvoz-uvoz)

Npr. kada dođe Telenor i plati €1,5 milijardi - to povećava BDP, kada ljudi troše više (a u poslednje vreme troše sve više i to kroz kredite), to povećava BDP, itd.

Znači povećanje/smanjenje BDP-a nam ne govori šta se ustvari dešava sa prosečnim platama, životnim standardom i sl.

Ovako sam ja shvatio... E, sad, ne znam kako ide za opštinu
Urbanista

Ma ti si srce moje....pametno! Cisto sumnjam da postoji osoba koja nije ovak shvatlia Surprised)
Ja te pitam za podatke1 Tabela, po opstinama, gde da se nadje...
Ne bih savetovala samoinicijativno racunanje, znas kako moze da se dopbije svasta i kako se to lazira, krije, smanjuje , uvecava...
Hocu lepo kako su oni izracunali za svoju opstina, copy paste, nije moje da im lovim ekonomske malverzacije Smile
arh_aurora
arh_aurora

Broj poruka : 368
Godina : 40
Datum upisa : 25.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Čet Jan 10, 2008 7:29 pm

arh_aurora ::Hocu lepo kako su oni izracunali za svoju opstina, copy paste, nije moje da im lovim ekonomske malverzacije Smile

Znam ja, srce moje, šta ti tražiš ali ti znaš da mi nemamo CIA nego BIA...

Evo...
http://www.mfin.sr.gov.yu/html/pdf/bilten%20finansije/Bilten%20finansije%2034%20-%20jun.zip
15MB, za jun 2007. Nema novijeg...

Ovo je zvanično i opet nema ono što ti konkretno tražiš...
Urbanista
Urbanista

Broj poruka : 545
Datum upisa : 19.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

arh_aurora ::Hocu lepo kako su oni izracunali za svoju opstina, copy paste, nije moje da im lovim ekonomske malverzacije Smile

Evo...
http://www.mfin.sr.gov.yu/html/pdf/bilten%20finansije/Bilten%20finansije%2034%20-%20jun.zip

Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Evo...

Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Čet Jan 10, 2008 8:40 pm

Urbanista ::
pailhead ::... pa me zanima samo kad ce doci taj pravi U.
Evo, gledao sam u pasulj...

I... affraid došao je!

Oni koji su na urbanizmu - tek sada mogu da nauče mnogo korisnije stvari i da savladaju bar početnu problematiku Urbanizma.
Ranije se planerstvo marginalizovalo i radila se samo azbuka urbanizma i crtkale se neke kompozicije - čisto da dečici ne bude dosadno...

Na 2. Master su se stvari napokon uozbiljile!

Još nešto... Ne skidam celosnu krivicu profesora zbog najčešće nekvalitetnog predstavljanja urbanizma ali treba i mi da se zapitamo koliko smo i mi sami krivi što smo slabo informisani o U. Question

Na petoj godini studija, (jel ona i dalje traje jedan semestar, a jedan semestar se radi diplomski) su se stvari konacno uozbiljile? Znaci 4 godine studiras, ako se tako moze nazvati crtkanje da decici ne bude dosadno, i onda se na kraju studija, u poslednja dva semestra, savlada pocetna problematika Urbanizma.

Cujes ovo auroro?
pailhead
pailhead

Broj poruka : 712
Datum upisa : 22.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Čet Jan 10, 2008 10:13 pm

Ne, nego su profesori napokon dobili slobodu da osmisle predmet i seminare po svojim afinitetima, da rade sa studentima koji to vole (jer je 95% studenata izabralo urbanizam svojevoljno) i da ne moraju da se bakću objašnjavajući osnovne stvari urbanizma nekome koga to ne interesuje...

Na I Master je takođe bio ozbiljan rad i pravi urbanizam ali, lično, na II se potrefila interesantnija tematika.

Na II je planiranje u oba studija dok se u I radilo oblikovno rešenje neke lokacije.
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pet Jan 11, 2008 1:31 am

Na petoj godini studija, (jel ona i dalje traje jedan semestar, a jedan semestar se radi diplomski) su se stvari konacno uozbiljile? Znaci 4 godine studiras, ako se tako moze nazvati crtkanje da decici ne bude dosadno, i onda se na kraju studija, u poslednja dva semestra, savlada pocetna problematika Urbanizma.

Cujes ovo auroro?

Cuje Aurora, ne moras da vices!

Pa znas kako, svako ima svoje misljenje! Ako sam ja stigla dokle sam stigla, a ti jos nisi dotle (jer si ponavljam 3-ca godina), tesko da mozes ti da mi objasnjavas ili bilo ko drugi kada je Urbanizam dobio realnu osnovu, postao pragmatican, itd,...

Slazem se u potpunosti sa Urbanistom da je Urbana sredina i urbanizacija na 1. godini bio predmet koji je bukvalno azbuka (e kako si ovo Urbanista smislio, ni sama ne bih mogla bolje Very Happy ), a poznato je da se bez znanja azbuke ne moze pisati, ali sam ja osetila pragmaticnost urbanizma na prvom urbanistickom projektu koji sam radila - to je konkretno bio UTK, a i tokom istrazivanja u okviru predmeta Urbana struktura i zoniranje (u cilju izrade seminarskog rada). Svako od nas je pisao seminarski rad na odredjenu temu, konkretno moja je bila
" (Ne)Opravdanost izgradnje Lakog sinskog sistema -LRT, kao sredstva masovnog prevoza u Beogradu", odnosno istrazivanje opravdanosti izgradnje jednog ili drugog sistema. Isla sam u Urbanisticki zavod, pricala sa ljudima koji su radili projekte metro mreze za Beograd, urbanistima, saobracajcima, gradjevincima itd...

Gde ces prakticnije? I na konkretnom problemu naucis milon stvari! Ne samo iz oblasti urbanistickog planiranja! Upravo u tome i lezi pragmaticnost urbanizma, u njegovoj sirini!

Kad se setim fatamozgarija koje smo projektovali na projektantskim predmetima-koje niko nikada nece od nas imati prilike da realizuje u praksi, Urbanizam je neuporedio pragmaticniji!
Dalje, to jako zavisi od Studija i profesora sa kojim si imao srecu-nesrecu da saradjujes!
Na masteru 1, bar licno ja, radila sam projekte koji su bili veoma izvodljivi, nisu bili farbanje karata drecavim bojama, imali su mnogo dublju potporu
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pet Jan 11, 2008 1:32 am

DOBRO BER URBANISTA, NE MORAS TRI PUTA !!!

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Salim se, HVALA!

Sad' cu da otvorim!
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pet Jan 11, 2008 1:34 am

E vidis, a ja radio oblast na pordrucju izmedju vojislava ilica i bulevara, nemoj mi reci da je i tu GUP ostao glup?
pailhead

Kako to mislis GLUP? A sta je problem sa tim podrucjem?
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pet Jan 11, 2008 1:46 am

Ma ja samo pokusavam da dodjem do nekog univerzalnog zakljucka i da stastavim sve cinjenice. U jednom trenutku, nasi profesori su sjajni i mudri, te mora da su sastavili plan i program koji valja, u drugom trenutku ispostavi se da nista sto smo ucili nema smisla, i tako. Cinjenica je da sam tokom svojih studija bojao te karte i ucio to sto ti zoves azbukom, onda sam pisao neke sastave i pravio skice nekog setalista, i sad radim studio i ucim neko gradivo za koje si rekao da je dosadno i izmisljeno (UUP), pa me zanima samo kad ce doci taj pravi U.

Nije mi apsolutno jasno na sta mislis?
Kako to mislis tokom celih studija?
Ja ne znam sta ti studiras, ali ja sam karte bojila sam na prvoj godini!
I sta je to tacno besmisleno u predavanjima, ajde lepo kreni po predemtima!

A ti sastavi - trebalo je nesto da te nauce! Nije ti asistent iz Zoniranja trazio da pises seminarski da bi video kako lepo znas da pises seminarski. To smo naucili u osnovnoj skoli. Poenta je bila u Istrazivackom radu > da proucis temu ili neki fenomen u gradu koji te interesuje!Zasto raste cena zemljista sto si blize centru grada? Sta je odredjuje? Snizava i povecava? Sta definise centralnu zonu grada?Kako nastaje grad - razbijena , zbijena forma? Sta definise spratnost? Koje se funkcije gde i kako distribuiraju? Ma zilion stvari! Da ukapiras ceo mehanizam pomocu kog to funkcionise!

A na planiranju? Sta ti je tu dosadno?

Ako se ne varam prof. Bajic Brkovic prica o planiranju kao procesu, o razlicitim vrstama planiranja u razlicitim zemljama, razlozima zasto je kod nas procedura dobijanja dozvole za izgradnju na nekoj parceli neverovatno slozenija nego u svetu? Sta ti tu tacno nije interesantno? O razlicitim akterima koji u procesu planiranja ucestvuju! O alokaciji funkcija! O vrstama planskih procesa! Kako ti to nije interesantno!
Pa meni je dosadnije da slusam Glisu kako mi 2 sata objasnjava kako da rasporedim sipke armature, kao da je to neka filozofija!Postoji 5 pravila i jedno glavno - uvek stavi vise, od viska glava ne boli! Cista šabloncčina!

Urbanizam zavisi od neverovatno mnogo faktora! I svi procesi u jednom gradu!

Neverovatno je dinamican!
Very Happy

Valjda je zato meni fizika bila omiljena nauka, i nikad nisam preterano volela matematiku, jer sam je iskljucivo videla kao instrument!

Very Happy Very Happy
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Pet Jan 11, 2008 2:46 pm

arh_aurora ::Valjda je zato meni fizika bila omiljena nauka, i nikad nisam preterano volela matematiku, jer sam je iskljucivo videla kao instrument!

Very Happy Very Happy

Svaka čast Arurora - rekla si suštinu! sunny ozbiljan sam!

Upravo iz se iz ovog razloga javlja omraza prema matematici - ljudi (obično manje obrazovani) se pitaju čemu ovo? Šta će mi integrali? Šta će mi ovakva matematika u prodavnici, na pijaci... E, onda vidiš da ti je takvo znanje potrebno za fiziku, ekonomiju, statistiku...

Tako i kod urbanizma. AF je jedino mesto gde se urbanizam uči od samog početka. Ne postoji srednja škola koja ga izučava/podučava! Obzirom da je kompleksna nauka - počinje se od nule i to najčešće bude dosadno. A kod nas, za razliku od razvijenih zemalja, deca i ljudi nemaju nikakav susret sa urbanizmom! Jedino kad se neko svađa oko tarabe i angažuje na sudu (ne tako retka pojava). I isto kao i sa matematikom, pojedine materije urbanizma (sociologija, ekonomija...) postaju "puki" instrumenti za nešto što kasnije biva mnogo interesantnije... Kad sve shvatiš (na završnim godinama smer urbanizam) bude ti jasno i kreneš da istražuješ urbanizam na pravi način...
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pet Jan 11, 2008 7:18 pm

Svaka čast Arurora - rekla si suštinu! ozbiljan sam!

URBANISTA, Hvala, hvala Surprised)
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pon Jan 14, 2008 12:56 am

Sta bi sa temom, "ugasila" se Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Izgleda da smo rekli sustinu Very Happy Very Happy Very Happy
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Pon Jan 14, 2008 1:11 am

Nismo rekli suštinu nago je pailhead verovatno zauzet UUP-om.

Pa, koleginice, šta misliš o Kristalnom ostrvu u Moskvi - uključi se u tu temu!

Vratićemo se 'vamo - čim pailheadu nešto ne bude jasno...
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pon Jan 14, 2008 1:22 am

Pa, koleginice, šta misliš o Kristalnom ostrvu u Moskvi - uključi se u tu temu!

Vratićemo se 'vamo - čim pailheadu nešto ne bude jasno...
Ukljucila se Surprised)
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Pon Jan 14, 2008 1:32 am

Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pon Jan 14, 2008 1:50 am

Rekla sam tamo
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pon Jan 14, 2008 2:01 am

E pa SRECNA VAM SVIMA PRAVOSLAVNA NOVA GODINA !!!!
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  pailhead Pon Jan 14, 2008 3:13 am

pailhead
pailhead

Broj poruka : 712
Datum upisa : 22.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Pon Jan 14, 2008 3:56 am

Hvala Aurora - Boginjo Zore! sunny

Nek nam svima svane, želim vam sve najlepše u Novoj godini i da nam gradovi budu mnogo lepši!
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Pon Jan 14, 2008 4:03 am

Jao pailhead, divota!

Samo, moram da te razočaram... Rolling Eyes učlanjen sam u skore sve koje si naveo! Samo, ne znam ko je Aurora Question

Pretpostavljam ko je ona ali nisam siguran...

Ovo što si poslao ću shvatiti kao primedbu što su razmene odgovora na ovom forumu suviše interni između nas dvoje ali šta ja tu mogu kad nas urbanista ima jako malo. Pa, i ti si diskutovao s nama, što nas zapostavljaš?

Ja mogu s njom da chatujem do sutra pa ponovo ali mi urbanisti smo postali kao sekta - tražimo nekog kao ti ne bi li nametnuli neku informaciju iz urbanizma, ne bi li vas pridobili malo... Very Happy
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Urbanista Pon Jan 14, 2008 4:23 am

Meni je ovo u Astani, Kazahstanu lepše:

http://www.inhabitat.com/2007/03/26/norman-fosters-entertainment-center-in-kazakhstan/

Aurora me je pitala koje će funkcije biti zastupljene u objektu? Nisam uspeo da nađem direktan odgovor ali pretpostavljam poslovanje.

Socijalno stanovanje neće sigurno iako je to Moskvi potrebnije, bez obzira na ekonomski boom koji doživljava. Mogli bi da srede ostale gradove po gubernijama, a ne da ulažu u još jednu look at me arhitekturu... Imaju ih valjda na pretek!
Urbanista
Urbanista

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pon Jan 14, 2008 6:37 am

[quote]
pailhead ::
Evo par korisnih linkova za vas dvoje.

www.skype.com
http://get.live.com/messenger/overview
http://www.google.com/talk/
http://dashboard.aim.com/aim
http://www.icq.com/
http://www.skype.com/intl/cs/

i recimo

www.facebook.com
www.myspace.com

a mozda bi vam dobro doslo i nesto poput

www.match.com

zahvalicete mi se kasnije.
[code]

Ajde da nam objasnis na sta mislis, pa odmah da ti zahvalimo?
Sta mislis o tome?
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pon Jan 14, 2008 6:38 am

Ajde da nam objasnis na sta mislis, pa odmah da ti zahvalimo?
Moze?
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  arh_aurora Pon Jan 14, 2008 6:40 am

Aurora me je pitala koje će funkcije biti zastupljene u objektu? Nisam uspeo da nađem direktan odgovor ali pretpostavljam poslovanje.

Socijalno stanovanje neće sigurno iako je to Moskvi potrebnije, bez obzira na ekonomski boom koji doživljava. Mogli bi da srede ostale gradove po gubernijama, a ne da ulažu u još jednu look at me arhitekturu... Imaju ih valjda na pretek!
Urbanista,, pretpostavila sam da nije soc. stanovanje, sta zanm ...ne lici bas, slazes se ? Very Happy

Neki kulturni centar, verovatno, sinepleksi, pozorisne i koncertne dvorane, mozda cak i sportski centar...
arh_aurora
arh_aurora

Nazad na vrh Ići dole

Počalji  Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 4 od 9 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Nazad na vrh